Kotimaa esittelee viisi tuoretta gospelyhtyettä

Monet uusimmista kotimaisista kristillisistä yhtyeistä soittavat rap-musiikkia, jotkin heavymetallia tai elektronista musiikkia. Laulaja-kitaristeja ei gospelkentille juurikaan enää synny. Ohessa viisi tuoretta gospelbändiä:

1 Audile

Audile tekee elektronista tanssimusiikkia, joka tuotetaan kokonaan digitaalisilla laitteilla, kuten syntetisaattoreilla, sekvenssereillä ja tietokoneilla, ja jota soitetaan esimerkiksi yökerhoissa ja siihen erikoistuneilla radiokanavilla. Samantyyppistä musiikkia tekevät Suomessa muiden muassa Darude, JS16 ja K-system.

Vuonna 2012 perustetussa helsinkiläisyhtyeessä laulavat Tia Svart ja Mikko Heltimoinen, jotka kumpikin myös sanoittavat kappaleita, jotka Svart säveltää. Yhtyeen kolmas jäsen Risto Poukka on sen tuottaja ja DJ.

Yhtye vie evankeliumia bassonjytkeessä ja diskopallojen välkkeessä viihtyville: englanninkielisissä sanoituksissa kerrotaan esimerkiksi, kuinka Jumala kutsuu ihmisiä puoleensa ja auttaa silloin, kun elämä on raskasta. Yhtye on julkaissut jo kaksi albumia sekä EP-levyn.

2 Herz

Vuonna 2012 Keski-Pohjanmaalla perustetun Herz-yhtyeen suosio alkoi videopalvelu YouTubesta, jossa ensimmäistä yhtyeen julkaisemaa kappaletta Voittajana maalissa kuunneltiin tuhansia kertoja muutamassa päivässä alkuvuodesta 2014. Yhtyeen sanoitukset eivät ole suoranaisesti julistavia vaan kertovat leppoisasti taivastoivosta ja Kristuksen omana elämisestä tässä maailmassa.

Herzin musiikki on melodista poppia, joka tempaa kuulijan mukaansa. Laulaja Julia Läspän kirkas ja kuulas ääni sekä selkeä artikulaatio saavat kuuntelemaan sanoja. Kokonaisuus muistuttaa Stellan ja Katri Ylanderin tyylejä.

Muut yhtyeen laulajat ovat bassoa soittava Niina Kykyri, kitaristi Juhana Niemelä sekä rumpuja, syntetisaattoria ja kitaraa soittava Esa Klapuri. Tuomo Vuolle soittaa koskettimia sekä kitaraa ja Arvi Toivonen syntetisaattoria ja muita koneita.

Yhtyeen ensimmäinen albumi Kuriton kakara julkaistiin vuonna 2015.

3 Kruuvi eli KRV

KRV soittaa punkrockia, jossa asenne ja sanoma ovat olennaisimpia asioita, soitto rosoista ja sanoitukset usein pahennusta herättäviä. Kruuvin osalta pahennus on ristin pahennusta, evankeliumia. Yhtyeen kappaleiden sanoitukset kertovat esimerkiksi hengellisestä etsinnästä, Jumalan antamasta avusta sekä siitä, että joskus Jumala ei vastaa.

Kangasalla vuonna 2012 perustettu yhtye julkaisi viime vuonna ensilevynsä Hukassa. Rumpuja hakkaa Jussi Muola ja kitaraa soittaa Tuomas Ikonen, joka myös säveltää ja sanoittaa. Basistina ja laulajana toimii Pike Määttä.

Kruuvi eroaa 1970-luvun punkyhtyeistä samalla tapaa kuin vaikkapa Apulanta ja Pertti Kurikan Nimipäivät: nykyään kampaukset ovat hillittyjä ja yhtyeiden jäsenet osaavat soittaa.

4 Kolmen keisarin liitto

Vuonna 2010 perustettu Kolmen keisarin liitto soittaa juurevaa suomirokkia. Sanoitukset nousevat samoista turpeen tasolla koetuista tunnelmista kuin Kolmannen naisen ja Happoradion, eli siitä, että elämä on mennyt aivan toisin kuin piti. Sanoituksissa ei kuitenkaan ryhdytä rypemään suomalaiskansallisessa itsesäälissä vaan pyydetään Jumalalta armoa tai iloitaan taivastoivosta.

Jyväskylän seudulta käsin toimivassa yhtyeessä laulajana ja komppikitaristina on Ilkka Järviluoma, joka myös sanoittaa kappaleet. Soolokitaraa soittaa Pekka Moisio ja rumpuja tai välillä myös muita lyömäsoittimia Eero Valkama. Bassoa soittaa Jere Malila, joka on säveltänyt suurimman osan kappaleista.

Yhtyeen toinen levy Salaisuus ilmestyi viime syksynä.

5 GFM

GFM sai alkunsa syksyllä 2013 ja pääsi heti verkkomusiikkikauppa iTunesin Suomen Top 5:een singlellään Onnellinen. JVG:n ja Cheekin lailla rap- ja hip hop -musiikkia esittävä GFM on tunnettu erityisesti energisestä esiintymisestään.

Helsinkiläisperäisen yhtyeen räppärinä eli puhelaulajana toimii Rossi eli Ville-Valtteri Rossi ja laulajana Remo Ronkainen. Kitaraa soittaa Juha Vilpas ja rumpuja Samu Räikkönen. Kosketinsoittaja Heikki Korhonen on tuonut yhtyeen musiikkiin vaikutteita elektronisesta tanssimusiikista.

Kaikki yhtyeen jäsenet kuuluivat aikaisemmin GodFM-nimiseen yhtyeeseen, jonka kappaleet olivat selkeästi kristillistä sanomaa julistavia. GFM:n sanoitukset liikkuvat valtavirtapopin teemojen ja gospelin välimaastossa. Esimerkiksi levyllä X julkaistu kappale Kunnes maailma herää ei kerro hengellisestä herätyksestä, vaan tanssimisesta aamuun asti.

Kuvat: Bändien nettisivut

Lue myös:

Pro Fiden taival kestänyt jo 50 vuotta: ”Työ on ollut raskasta, mutta rakasta” – katso video

Edellinen artikkeliVideoblogia pitävä nuorisopappi: ”Täytyy olla sopivasti pissaa päässä”
Seuraava artikkeliTeemu Laajasalo vetoaa: Älkää nimitelkö srk-yhtymää ”hyytymäksi” tai ”vatikaaniksi”

Ei näytettäviä viestejä