Kommentti: Paperittomat ja pakkopalautukset lyövät kiilaa kirkon ja valtion väliin

Joskus on mahdotonta pysyä vaiti. Varsinkin jos tuntuu, että edessä on huutava vääryys. Näin on käynyt kirkolle turvapaikanhakijoiden kanssa.

Kirkon sävel oli selvä siitä asti, kun Suomeen vuonna 2015 alkoi tulla selvästi aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita. Kirkon työntekijät, arkkipiispa Kari Mäkinen etunenässä, ovat ottaneet kantaa sen puolesta, että turvapaikkaa hakevia kohdeltaisiin inhimillisesti ja heidän hätänsä otettaisiin todesta.

Pari vuotta ja tuhansia turvapaikkapäätöksiä myöhemmin ollaan tilanteessa, jossa moni kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ei halua poistua maasta. Kirkko ei käännä katsettaan heistä.

Seurakunnat ja seurakuntayhtymät ovat järjestäneet paperittomille hätämajoitusta ja tukea. He ovat saaneet lämpimän yösijan ja muutakin apua. Useat kirkon työntekijät ja seurakuntalaiset ovat myös tutustuneet turvapaikanhakijoihin ja kuulleet heidän elämäntarinoitaan.

***

Nyt kansalaiskeskustelu on kääntynyt poliisin toimiin. Laittomasta oleskelusta Suomessa sakotetaan, ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita palautetaan lennoilla Afganistaniin ja Irakiin. Samanlaisia lentoja järjestellään muistakin Euroopan maista. Kaiken sanotaan tapahtuvan lakien ja pykälien mukaan. Moni kirkon piirissä miettii, miten kristityn pitää toimia.

Pohdinnoilla on myös seurauksia. Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala sanoi
Kotimaa24:n haastattelussa maaliskuussa
, että kirkkoturvan käsite on muuttumassa. Hän painotti, että kirkko noudattaa yhä sisäministeriön ohjeistusta ja tekee avoimesti yhteistyötä viranomaisten kanssa. Silti hän totesi, että on yhä vaikeampaa neuvoa paperitonta palaamaan kotimaahansa, kun samalla tietää, että hänen henkensä on siellä uhattuna.

***

Viime viikolla ilmassa oli muutoksen merkkejä, kun useat kirkon työntekijät lähtivät pikavauhtia mielenosoitukseen Helsinki-Vantaan lentokentälle. Siellä he ilmaisivat siellä vastustavansa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautuksia.

Kuin varmemmaksi vakuudeksi Helsingin piispa Irja Askola ja 21 Helsingin seurakuntien kirkkoherraa julkaisivat maanantaina kannanoton. Siinä todettiin, että viran tunnuksia kantava kirkon työntekijä ei ole mielenosoituksissa virkatehtävissä ja linjattiin, että yhteistyö viranomaisten kanssa on tärkeää.

Kannanoton päällimmäisin viesti oli, että kirkon työntekijät käyttävät mielipiteen- ja sananvapauttaan. Sanomatta jäi, että viran tunnukset ovat kuin megafoni. Yksityisen henkilön mielipide saa voimaa edustamastaan instituutiosta.

Samalla kun instituutio vakuuttaa hyvää yhteistyötä viranomaisten kanssa, ruohonjuuritason äänet huutavat: nykymeno ei vetele.

Kuva: Olli Seppälä. Mielenosoitus Helsinki-Vantaan lentokentällä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautuksia vastaan.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Lue myös:

Kirkon työntekijöiden näkyvä osallistuminen mielenosoituksiin lisäsi kirkosta eroamista

Helsingin piispa Askola ja 21 kirkkoherraa jyrähtävät kannanotossaan: ”Vihapuhe on syntiä”

Turvapaikanhakijoiden pakkopalautus synnytti mielenosoituksen – paikalla useita pappeja

Poliisi kävi paperittomien luona porilaisen kirkon tiloissa – ”Tilanne on tullut hankalammaksi”

Edellinen artikkeliTutkija: Soramiehen puheenvuoro kertoo Lähetyshiippakunnan tarpeesta luoda uhkakuvia
Seuraava artikkeliYli 40 järjestöä haluaa kasvattaa Suomen pakolaiskiintiötä – myös piispat mukana

Ei näytettäviä viestejä