Komissio: Ateismin tulisi olla osa uskonnonopetusta Britanniassa

Britannian julkisten koulujen uskonnonopetusta pitäisi laajentaa sisällyttämällä opetukseen sisältöjä ateismista, agnostisismista, sekularismista ja humanismista. Muutosta ehdottaa komissio, joka on tutkinut asiaa kaksi vuotta. Asiasta kertovat Christian Headlines ja Telegraph.

Uskonnonopetuksen komissio antoi viime kuussa raporttinsa perustellen, että tällaisia muutoksia tarvitaan nopeasti muuttuvassa ja moniarvoisessa maailmassa. Komission ehdotuksen mukaan oppiaineen nimi muuttuisi ”uskonnonopetuksesta” ”uskontoihin ja maailmankatsomuksiin”. Tämä olisi samalla pakollinen oppiaine.

”Nuoret kasvavat nykyään maailmassa, jossa on yhä enemmän kasvavaa tietoisuutta uskonnollisten ja ei-uskonnollisten maailmankatsomusten monimuotoisuudesta. Heidän on elettävä ja työskenneltävä ihmisten kanssa, joilla on erilaisia maailmankatsomuksia”, raportissa kerrotaan.

”Tarvitsee vain vilkaista sanomalehteä tietääkseen, että on täysin mahdotonta ymmärtää maailmaa ymmärtämättä maailmankatsomuksia – sekä uskonnollisia että ei-uskonnollisia.”

Raportin mukaan keskeinen osa opintoja on se, että oppilaat valmistautuvat elämään maailmassa, jossa tällaisiin asioihin liittyvät kiistat ovat läpitunkevia ja monilta ihmisiltä puuttuu tietämystä omien päätöstensä tueksi.

– Elämä Britanniassa on hyvin erilaista kuin 1970-luvulla, jolloin uskonnonopetukseen sisällytettiin kristinuskon lisäksi muita maailmanuskontoja ja uskomuksia, komission puheenjohtaja John Hall sanoo brittilehti Telegraphille.

Joidenkin mielestä muutoksissa mentäisiin liian pitkälle.

Katolisen koulutuskeskuksen edustajan mielestä raportti ei ole oikeastaan yritys parantaa uskonnon opetusta vaan muuttaa sen laatua.

– Ehdotetun nimenmuutoksen myötä aihealue on niin laaja ja mitäänsanomaton, että se menettää kaiken akateemisen arvon ja eheyden. Olemme aina olleet sitä mieltä, ettei uskonnonopetuksen laatua paranneta opettamalla vähemmän uskontoa, edustaja toteaa.

Kuva: Minerva Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliEnsi kertaa seurakuntavaaleissa ehdolla oleva turkulaisnuori: ”Halusin selvittää, mihin isoäitini uskoi”
Seuraava artikkeliPohjois-Ugandan uskonnollista tilannetta käsittelevälle väitöskirjalle Donner-instituutin palkinto

Ei näytettäviä viestejä