Kolmetoista urheilulajia herätysliikkeille

Amerikkalainen jalkapallo, ultrajuoksu vai pöytätennis?
 Jos herätysliikkeet ja järjestöt olisivat urheilijoita, mikä olisi niiden laji? Rion olympialaisten kunniaksi tehdyssä puolileikillisessä listauksessa löytyi oma laji muun muassa vanhoillislestadiolaisille, rukoilevaisille ja hiljaisuuden liikkeelle.

1. Kirkkovenesoutu

Vanhoillislestadio
laisuuden laji olisi kirkkovenesoutu. Kaikki soutavat samaan suuntaan, ja jos yksilö ei pysy tahdissa, joukkueen sijoitus putoaa. Teologisesti ilmaistuna kyse on yhdenmukaisesta hengellisyydestä, joka vaatii toimiakseen yhteisöllisyyden paineen ja kontrollin.

2. Ultrajuoksu

Ultrajuoksu olisi herännäisyyden laji. Ylipitkien eli maratonia pidempien matkojen juokseminen vaatii sitkeyttä ja päättäväisyyttä. Teologisesti ilmaistuna kyse on hitaasta kilvoittelusta, jossa palkinnoksi mielletty taivaspaikka on riittävän kaukana.

3. 3 000 metrin 
esteet

Evankelisuuden lajina olisivat 3 000 metrin esteet. Juokseminen on perinteinen kilpamuoto, mutta esteet, varsinkin vesiesteet, tekevät lajista erityislaatuisen ja tarjoavat jännitystä. Teologisesti ilmaistuna kyse on kasteen armon varassa tapahtuvasta ojentautumisesta haluttua päämäärä kohti.

4. Bridge

Korttipeli bridge olisi esikoislestadiolaisuuden laji. Se on omalakinen peli, pienten piirien harrastus, jota kaikki eivät hyväksy urheiluksi. Teologisesti ilmaistuna kyse on valtavirtaisen uskontulkinnan ulkopuolella vaikuttavasta opillis-kulttuurisesti itsenäisestä todellisuuskeskittymästä.

5. Kiekonheitto

Rukoilevaisuuden lajina taas olisi kiekonheitto. Se on vanha ja kunniallinen laji, jo antiikkista tuttu. Nykyihmiselle se tosin on hieman oudompi, sillä se ei ole ”luonnollista” – mihin muka kiekonheittoa on ikinä missään tarvittu? Teologisesti ilmaistuna kyse on hengellis-paikallisesta uskollisuudesta perinteelle.

6. Rantalentopallo

Beach volley eli rantalentopallo olisi Hengen uudistus kirkossamme -liikkeen laji. Se on ”seksikäs” ja viihdyttävä laji, yksilön taidot puntarissa. Teologisesti ilmaistuna kyse on karismaattisen elekielen ilmenemisestä urheilullisessa ympäristössä.

7. Potkunyrkkeily

Kansanlähetyksen laji olisi potkunyrkkeily, sillä laji vaatii kovuutta, kamppailumieli-
alaa ja edellyttää hyvää kuntoa. Teologisesti ilmaistuna kyse on siitä, että opillis-tunnustuksellinen tila täytyy pitää apologeettisesti eli uskoa puolustavasti hallussa.

8. Pöytätennis

Kansan Raamattuseuran laji olisi pöytätennis. Se on taitoa ja nopeutta vaativa laji, joka herättää myös koomisia mielleyhtymiä pienuutensa vuoksi. Teologisesti ilmaistuna kyse on näennäisesti helposta, mutta iäisyysnäkökulmasta tarkasteltuna vaativasta opillis-käytännöllisestä asemoitumisesta.

9. Maahockey

Maahockey ilmentää Suomen Lähetysseuraa. Maahockey on hieno perinteinen laji, jota ei juuri Suomessa harrasteta, joten meikäläisten pelaajien on pakko hakeutua ulkomaille. Teologisesti ilmaistuna kyse on missionäyn ylläpitämisestä sekä paikallisesti että globaalisti.

10. Purjehdus

Suomen Pipliaseuraa taas ilmentää purjehdus, tuo romanttinen laji, joka vaatii kovaa kuntoa ja tuulen lukutaitoa. Teologisesti ilmaistuna kyse on painotekniikkaan ankkuroidusta missiologiasta.

11. Muodostelma-luistelu

Muodostelmaluistelu on Tuomasmessun laji. Muodostelmaluistelu on näyttävää ja vauhdikasta, ja musiikilla ja koreografialla tärkeä merkitys. Se on myös yhteisöllinen laji. Teologisesti ilmaistuna kyse on elämyksellisestä liturgisuudesta kulttuuristen elementtien läsnä ollessa.

12. Jousi
ammunta

Jousiammunta sopii hiljaisuuden liikkeelle. Se on perinteinen tyyneyttä ja mietiskelyä vaativa laji, jossa hosujat eivät pärjää. Teologisesti tulkittuna kyse on sisäisen rauhan ja tasapainon etsimisestä pyhäksi koetussa tilassa.

13. Amerikkalainen 
jalkapallo

Amerikkalainen jalkapallo taas ilmentää Lähetyshiippakuntaa. Se on kova, strateginen ja miehinen laji. Teologisesti ilmaistuna kyse on tiukasta ja opillisesta separatismista. Naisilla myös selvä liturginen rooli, eli he ovat cheerleadereita.

Kuva: Matt Lee / Unsplash

Edellinen artikkeliProfessori Jouko Talonen: Esikoislestadiolaisuuden enemmistö etääntyy kirkosta
Seuraava artikkeli”Inkerin kirkko on avoin kaikille, muttei kaikelle” – Pappeinkokouksessa käytiin kova keskustelu hom

Ei näytettäviä viestejä