Kolmannen polven luottamushenkilö jännittää uuden avioliittolain seurauksia

Etelä-Savon maakunnassa sijaitsevan Hirvensalmen seurakunnan kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsen Hetta Torpo, 55, on kokenut kirkollisvaikuttaja. Hänellä on kahdeksan vuoden tauon jälkeen menossa neljäs valtuustokausi.

Luottamustehtävät ovat Torpolle tavallaan veren perintöä, sillä hänen vanhempansa sekä äidinäiti ovat myös olleet mukana seurakunnallisessa päätöksenteossa.

– Kirkkoon ja uskoon liittyvät asiat ovat tulleet minulle tutuiksi jo lapsena. Koen erittäin luontevana olla mukana vaikuttamassa oman seurakuntani asioihin, Torpo toteaa.

Hirvensalmen seurakunnan ilmapiiriä Torpo kehuu hyväksi. Asia kiteytyy hänen mukaan mainiosti tunnuslauseeseen: ”Hirvensalmen seurakunta tukee ja rohkaisee ihmisiä elämään kristittyinä arkisissa elinympäristöissään.”

– Suurin osa seurakuntalaisista lienee samaa mieltä, sillä hirvensalmelaiset osallistuvat aktiivisesti seurakunnan tilaisuuksiin. On myös ilahduttavaa, että ikäluokista suurin osa käy rippikoulun, Torpo kertoo.

”Vihkioikeudesta luopuminen pehmentäisi ristiriitoja kirkossa”

Maaliskuun alussa voimaan astuva uusi avioliittolaki ei ole vielä nostanut suuria keskusteluja Hirvensalmella, mutta Torpo uskoo näin vielä käyvän.

– Kyseessä on iso asia. Henkilökohtaisesti olen varsin avarakatseinen, mielestäni kaikilla on oikeus saada siunaus liitolleen.

Torpo pitää toimivana ajatuksena, että kaikki avioliitot voitaisiin solmia siviilivihkimisellä ja sen jälkeen kaikilla olisi oikeus saada siunaus liitolleen kirkossa.

– Se todennäköisesti pehmentäisi mahdollisia ristiriitoja, Torpo uskoo.

Vaikka uusi avioliittolaki tulee todennäköisesti puhuttamaan jatkossa myös Hirvensalmen kirkollispäättäjiä, luottaa Torpo asioiden sujuvan jouhevasti kuten tähänkin saakka.

– Meillä on hyvä henki. Vaikka valtuuston jäsenet on valittu eri puolueiden listoilta, ei esimerkiksi politiikka ole ollut meillä minkäänlainen ongelma.

Luottamushenkilön ominaisuuksia pohdittaessa Torpo nostaa esiin uskalluksen tuoda asioita esiin.

– On myös oleellista uskaltaa kyseenalaista vanhoja toimintamalleja sekä luoda mahdollisuuksien mukaan uusia vaihtoehtoja.

– Valtuustoa ja neuvostoa ajatellen on myös hyvä asia, jos mukana on monien ammattikuntien edustajia, se tuo laaja-alaisuutta näkökulmiin.

Talous on suurin haaste

Suurin haaste alle 2 000 jäsenen Hirvensalmen seurakunnassa on talous. Vankkaa tukea tulevaisuuteen seurakunta saa metsäomaisuudesta.

– Sitä on onneksi olemassa. Talouden kanssa on silti oltava erittäin huolellinen. Henkilöstömäärää emme tule kuitenkaan vähentämään, sillä työntekijöitä on vain seitsemän.

Vaikka Hirvensalmen seurakunta on pieni, ei vireillä ole ajatuksia liittymisestä isompaan kokonaisuuteen.

– Sellainen ei kuulu ainakaan seuraavan viiden vuoden suunnitelmiin. Myös piispamme totesi viime syksyn piispantarkastuksessa, ettei pieniä seurakuntia olla ajamassa väkisin suurempiin kokonaisuuksiin.

Investointien osalta merkittäväin panostus on kirkon sähköjen sekä viemäröinnin kunnostaminen.

– Tämä saattaa toteutua jo tämän vuoden aikana, Torpo sanoo.

Aktiivinen savolainen miekkailee ja entisöi

Siviilitöikseen Hetta Torpo verhoilee ja kunnostaa huonekaluja. Taskusta löytyy myös diplomi-insinöörin pätevyys. Torpo lukeutuu vanhojen huonekalujen ystäväksi.

– Niissä on aivan oma henkensä. Ne ovat nykyisiä pienempiä, eli ne sopivat helposti sisustukseen. Vanhojen huonekalujen etu on myös, että niillä sisustettu huoneisto on varsin helppo siivota.

Kansalaisopistolla Torpo vetää huonekalujen entisöinti- sekä liikuntapiiriä. Hän on myös aktiivinen liikkuja itse, tärkeä harrastus on miekkailu.

– Olen innostunut siihen vuosien tauon jälkeen. Keväällä saatan osallistua jälleen kisoihin.

Torpo kannustaa matkailijoita käymään Hirvensalmella.

– Meillä on todella kaunis luonto ja paljon nähtävää. Yksi kesän erikoisuuksista ovat kirkossa jumalanpalveluksen jälkeen tarjottavat kirkkokahvit, joiden parissa voi jutustella mukavia. Olen myös itse mukana tässä toiminnassa.

Kuva: Hetta Torpon kotialbumi

Edellinen artikkeliKommentti: Sisäinen syyttäjä vastustaa paastoa – siitä huolimatta kolme vinkkiä
Seuraava artikkeliKinnulan seurakunta: Uimahalli, uudet urut ja 90 prosentin jäsenyysluvut

Ei näytettäviä viestejä