KMN:n oppi Pyhästä Hengestä on helluntailaisille vieras

Kirkkojen maailmanneuvostoVeli-Matti Kärkkäinen.

Kirkkojen maailmanneuvoston uusi lähetysasiakirja oli esillä kirkkohallituksen seminaarissa viime maanantaina. Asiakirjan nimi on Yhdessä kohti elämää. Lähetys ja evankelioiminen muuttuvassa maailmassa. Viime kesänä hyväksytty julkilausuma on täynnä viittauksia Pyhään Henkeen, kun taas edellinen lähetysasiakirja korosti enemmän Kristuksen asemaa lähetystyössä ja evankelioinnissa.

Kirkon lähetyskeskuksen johtaja Risto Jukko arvioi, että painopisteen muutos johtuu ainakin osaksi modernin helluntailiikkeen ja karismaattisen kristillisyyden kasvusta.

Yhdysvaltalaisen Fuller Theological Seminaryn systemaattisen teologian professori ja Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan dosentti Veli-Matti Kärkkäinen näkee helluntailaisuuden ja Kirkkojen maailmanneuvoston välillä suuria eroja siinä, miten ne ymmärtävät Pyhän Hengen toiminnan.

− Tässä dokumentissa Pyhällä Hengellä on oma bisnes. Pyhän Hengen toiminta irtautuu siitä, mitä hän tekee seurakunnissa ja seurakuntien kautta.

Kärkkäisen mukaan helluntailaisuudessa julistuksen keskuksessa ei ole Pyhä Henki, vaan Pyhän Hengen ajatellaan tuovan kaiken keskukseen Kristuksen.

− Kun Henki toimii, hän tuo esille Kristuksen kärsimyksen ja sovituksen.

Kirkon uskontokasvatussihteeri Pekka Y. Hiltunen pitää tärkeänä, että KMN:n lähetysasiakirjan ja helluntailaisen teologian ero huomataan.

− Helluntailiikettä tuntematon saattaa tulkita dokumentin Pyhää Henkeä korostavan kärjen korjausliikkeeksi, joka on otettava, koska valtaosa protestanteista on jo helluntai-, karismaattisia tai itsenäisten kirkkojen kristittyjä. Teologia, jossa Henki irtoaa Kristuksesta ja seurakunnasta tuskin kuitenkaan lähentää Kirkkojen Maailmanneuvostoa näihin kristittyihin, Hiltunen arvioi.

Lue myös: KMN siivosi sovituksen pois lähetysjulkilausumastaan

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYksinasuvien määrä kasvoi
Seuraava artikkeliNuoret valokuvasivat Korson kirkkoa

Ei näytettäviä viestejä