Kirkon ja karaoken mikrofonit pitää uusia vuoden vaihteessa

Kirkoissa, kouluissa ja karaokessa yleisesti käytettyjen langattomien mikrofonien taajuusalueet muuttuivat vuoden alusta. Vanhentuvat mikrofonit eivät mykisty, mutta niiden käyttö on laitonta 1.1.2014 lähtien. Samanlaisia mikrofoneja käytetään, kodeissa, teattereissa, sairaaloissa ja monissa muissa laitoksissa.

– Jos mikrofoneja ei voi päivittää uusille taajuuksille, ne ovat käyttökelvottomia, radioverkkoasiantuntija Joni Kallio Viestintävirastosta sanoo.

Useimpien mikrofonien käyttämä niin sanottu 800 megahertsin taajuusalue siirtyy 4G -kännykkäverkon käyttöön eurooppalaisen päätöksen mukaan.

Kun kännykkäoperaattorit alkavat käyttää taajuutta, mikrofonit ja kännykät häiritsevät toisiaan. Laittomaksi muuttuneen mikrofonin käytöstä voi saada jopa sakot tai poliisi voi takavarikoida laitteen, mikäli käytöstä ja häiriöistä tulee tietoja, Yle raportoi nettisivullaan. Kallio vahvistaa tiedon oikeaksi.

Suomessa on noin 60 000 poistuvalla taajuusalueella toimivaa mikrofonia, ilmenee liikenne- ja viestintäministeriön vuonna 2011 teettämästä kartoituksesta. Sen mukaan mikrofonien vaihtaminen tai virittäminen uudelleen maksaa käyttäjille noin 30 miljoonaa euroa.

Laskelman mukaan valtaosa kalleimman hintaluokan mikrofoneista viritetään uudelleen. Jos kaikki mikrofonit vaihdettaisiin, summa olisi noin 41 miljoonaa euroa.

Uusimmat laitteet voidaan virittää ohjelmistopäivityksen avulla, mutta pääosin kalusto joudutaan vaihtamaan. Päivittäminen voi joissakin tapauksissa maksaa saman verran kuin uusiminen. Laitteen myyjältä, maahantuojalta tai opaskirjasta saa tietoa, mitä kannattaa tehdä.

Joni Kallio Viestintävirastosta sanoo, että radiolain perusteella muutoksesta ei ole tarpeen maksaa korvauksia käyttäjille. Radiotaajuuksien luvat ovat määräaikaisia, ja muutoksesta on informoitu käyttäjiä. Kallion mukaan kirkossa mikrofonien uusiminen on hoidettu hyvin ja Viestintävirasto on tehnyt yhteistyötä Kirkkohallituksen kanssa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt tukea kulttuurialan toimijoita mikrofonien uusimiskuluissa. Tukea saavat muun muassa teatteri ja koulut. Esimerkiksi Rovaniemen Teatterille taajuusmuutos aiheutti noin 30 000 euron kulut, josta opetusministeriö on luvannut maksaa puolet, Yle raportoi.

Espoon seurakunnissa uudet mikrofonit asennettiin käyttöön jo adventiksi. Seurakuntayhtymän verkkoviestintäsuunnittelija Juha Ryhänen mukaan seurakunnat eivät ole saaneet avustuksia mistään. Kiinteistöosasto järjesti mikrofoneista kilpailutuksen seurakuntayhtymän hankintasäännön mukaan.

– Tarjouspyynnöt lähetettiin 3–4 toimijalle. Kauppaan kuuluu 35 laitetta, ja loppusumma on 18 000 euroa. Hankinta tehtiin yhteistyössä ylivahtimestareiden kanssa, kiinteistöpäällikkö Mika Hirvonen Espoon seurakuntayhtymästä kertoo.

Espoon seurakunnissa ei voitu virittää vanhoja mikrofoneja, joten kaikki menivät vaihtoon. Hirvosen mukaan laitteissa kiinnitettiin huomiota äänen laatuun ja käytön helppouteen. Mikrofoneissa voi käyttää eri taajuuksia. Esimerkiksi Espoon tuomiokirkossa valittiin kokeilujen jälkeen taajuus, joka ei ota häiriöitä.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä ratkaisuun ja laitteiston vaihtoon, vahtimestari Teija Pikkarainen Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta toteaa.

Kirkkohallituksen tietohallintoyksikön ohjelmisto- ja laitepalveluista kerrotaan, että heillä ei ole tietoa eikä tilastoja, kuinka iso muutostyö on kokonaisuudessaan ollut maamme seurakunnissa.

Viestintäviraston nettisivulla on ohjeita muutoksesta ja langattomien mikrofonien uusista taajuuksista:

Kielletty taajuusalue

Liikenne- ja viestintäministeriön teettämän selvityksen mukaan luvanvaraisella 800 MHz:n taajuusalueella (790–822 ja 854–862 MHz) toimivia langattomia mikrofoneja olisi ollut Suomessa käytössä kymmeniä tuhansia. Näiden mikrofonien käyttö on kiellettyä 1.1.2014 alkaen. Lähde: Viestintävirasto.

(Kuva: ChrisEngelsma/Wikipedia)

Edellinen artikkeliNämä uutiset kiinnostivat Kotimaa24:ssä vuonna 2013
Seuraava artikkeliKirkkoon vaaditaan adressilla ”fiksumpaa puhetta”

Ei näytettäviä viestejä