Kirkolliskokouksessa jätettiin kuusi edustaja-aloitetta

Kirkolliskokouksessa edustajat tekivät Turussa yhteensä keskiviikkona 9.5.kuusi aloitetta. Ne koskivat muun muassa isospankin perustamista, kirkon kielistrategian laatimista ja kirkolliskokouksen työtavan uudistamista. – Ohessa aloitteet:


Kielivaikutusten arvioiminen rakenneuudistuksen yhteydessä ja kirkon kielistrategian laatiminen

Aloitteessa esitetään että kirkolle luodaan kielistrategia samaan tapaan kuin Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa esitettiin. Kielistrategia antaisi vakautta ja ennustettavuutta kirkon työlle molemmilla kansankielillä. Kielistrategian tarve korostuu rakennemuutosta pohtineen työryhmän loppuraportissa.


Kasteopetuksen laajentaminen ja rippikoulun varhentaminen

Rippikoulu tavoittaa nuoret 15 vuoden iässä. Se saattaa olla monelle jo liian myöhäinen ikä. Esimerkiksi sukupuolikasvatusta annetaan koulussa jo 11-vuotialle mutta rippikouluopetusta vasta neljä vuotta myöhemmin. Kirkon jäsenistä vain kolmannes uskoo Jumalaan. Aloitteen mukaan olisi tarpeellista järjestää laajempaa kasteopetusta ja kehittää rippikoulua siten, että sen aloittamista varhennetaan.


Valtakunnallisen isospankin luominen

Aloitteessa esitetään, että aloitetaan valmistelut valtakunnallisen verkossa toimivan isospankin luomiselle ja kehitetään seurakuntien nuoriso- ja rippikoulutyön yhteistyötä valtakunnallisella hankkeella. Isospankki olisi isosten tukikohta ja se rikastuttaisi seurakuntien nuorisotyötä ja rippikoulutoimintaa.


Selvitys ja ohjeistus seurakuntien lahjoitus- ja testamenttivarojen käytöstä

Aloitteessa ehdotetaan että kirkkohallitus selvittää, käyttävätkö seurakunnat saamansa lahjoitus- ja testamenttivarat antajien toivomusten mukaisesti. Kirkkohallituksen olisi ohjeistettava seurakuntia tässä asiassa.


Aloite tutkimushankkeesta, jolla selvitetään yhteisöllisesti vaikuttavimmat kirkon matalan kynnyksen toimintatavat valtakunnallisesti

Kirkolla on keskeinen merkitys yhteisöllisyyden luomisessa. Kirkko ei kuitenkaan ole onnistunut luomaan kosketuspinnaa erilaissa elämänvaiheissa oleviin ihmisiin. Aloitteessa esitetään, että tulisi luoda matalan kynnyksen osallistumisen muotoja elämän kriisivaiheissa oleville. Kartoituksella saataisiin selvitettyä vaikuttavimmat matalan kynnyksen toimintamuodot.


Kirkolliskokouksen työjärjestyksen uudistaminen

Aloitteen mukaan työjärjestyksestä tulee poistaa epätarkoituksenmukaiset kokouskäytännöt esimerkiksi silloin, kun henkilövaaliin on asetettu sama määrä ehdokkaita kuin on täytettäviä paikkoja. Henkilöt voitaisiin todeta valituiksi ilman äänestystä.

Edellinen artikkeliTutkimus: Vahvasti uskonnolliset vähemmän empaattisia
Seuraava artikkeli”Onhan tämä aikamoinen koneisto”

Ei näytettäviä viestejä