Kirkkoherraraati: Suhde paikallislehtiin on erinomainen, maakuntatasolla nihkeämpää

Kotimaa Pron kirkkoherraraadilta kysyttiin tällä kertaa, miten paikallinen ja maakunnallinen media suhtautuu heidän alueellaan seurakuntaan, sen tapahtumiin ja ylipäätään kirkollisiin uutisiin. Onko suhtautumisessa tapahtunut muutosta viimeisen 10 vuoden aikana?

Tämä oli tämänkertaisen raadin viimeinen kysymys. Kotimaa Pro kiittää raatilaisia lämpimästi hyvästä yhteistyöstä!

”Maakuntalehdessä tapahtunut muutos huonompaan”

Kari Mantere, Ilmajoen seurakunta, Lapuan hiippakunta

Paikallislehtemme Ilmajoki-lehti suhtautuu äärettömän positiivisesti seurakuntaan, sen tapahtumiin ja juttuihin joita tarjoamme sinne. Tilanne on pysynyt yhtä myönteisenä pitkään.

Maakuntalehdessä on tapahtunut selvä muutos huonompaan viime vuosien aikana, liekö syynä päätoimittajan vaihdokset tai toimituskunnan nuorentuminen. Toimittaja tuulee harvoin paikalle, kun lehdistölle on lähetetty kutsu. Samoin kirkon asioita käsitellään kriittisemmin.

”Kirkon työ tarvitsee kasvoja nyt ja tulevaisuudessa”

Miika Hämäläinen, Keski-Lahden seurakunta, Tampereen hiippakunta

Lahden paikallislehdistössä ovat saaneet viime vuosina hyvin palstatilaa yhteisvastuukeräys, kaupungissamme toteutettu pääsiäisen kärsimystie – katunäytelmä, kirkolliset vaalit, vaatekeräys Syyriaan, rippikoululeirit, tietyt klassiseen musiikkiin liittyvät passiot sekä vihkitapahtumat.

Joskus toimittajan asenteellisuus paistaa läpi. Jos vaikka kuolemista ja kuolemaa käsittelevässä jutussa kirkkoa ei mainita sanallakaan, tulee tunne toimittajan yleissivistyksen puutteesta tilanteessa, jossa hautaustoimi meidän yhteiskunnassamme on kirkon vastuulla. Voiko kirkon roolista muistuttaa toimittajia? Kuka sen tekee?

Ajattelen, että hyvä sanoma ja kirkon työ tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa kasvoja. Seurakunnan työntekijöiden ja aktiivien kannattaa tarjota toimittajille aktiivisesti juttuvinkkejä seurakunnan arjesta ja juhlasta.

”Paikallislehti on julkaissut kaikki kirjoittamani jutut”

Ann-Maarit Joenperä, Mäntyharjun seurakunta, Mikkelin hiippakunta

Mäntyharjussa paikallislehti on julkaissut kaikki kirjoittamani seurakunnalliset jutut. Siinä on myös joka viikko hartauskirjoitus. Yhteistyö toimii erinomaisesti.

Alueella ilmestyvä maakuntalehti on hiukan etäisempi. Sinne on vaikeampi saada läpi seurakunnallisia juttuja. Koska olen ollut töissä Mäntyharjussa hiukan yli vuoden, en tiedä on asiassa tapahtunut muutosta viime vuosina.

”Lehdet tulevat hinnoittelussa hyvin seurakuntaa vastaan”

Timo Hukka, Salon seurakunta, Turun arkkihiippakunta

Salon seudulla ilmestyy kolme sanomalehteä, joista yksi päivittäin ja kaksi viikoittain ilmaisjakelulehtinä. Seurakunta mainostaa kussakin näistä. Lehdet ovat tulleet hyvin hinnoittelussa seurakuntaa vastaan. Yhdessä lehdessä ilmoituksena on tapahtumakalenteri, kahdessa muussa seurakunnalla on koko sivu, jossa kalenterin lisäksi on puffeja tapahtumista.

Lehtien oma kirjoittelu seurakunnan asioista on lähes viikoittaista. Jutuissa kerrotaan joko tulevista tai menneistä tapahtumista. Erityisesti päivittäin ilmestyvästä lehdestä soitetaan varsin usein myös valtuuston esityslistan tai neuvoston pöytäkirjan pohjalta nousevista kysymyksistä.

Lehdet ovat suhtautuneet seurakuntaan hyvin myönteisesti ne vuodet, joina olen itse niitä seurannut. Olen kuullut suhtautumisen muuttuneen jatkuvasti positiivisempaan suuntaan.

Salon seurakunnasta radioidaan messu joka sunnuntai suorana. Paikallisradio Auran Aaltojen lähetys tulee radiomastosta Turusta, joten kuuluvuusalue on varsin laaja. Yhteistyö radioaseman kanssa on myös ollut hyvin mutkatonta.

”Suhteet ovat hyvät tai vähintäänkin asialliset”

Ari Autio, Keravan seurakunta, Espoon hiippakunta

Alueella ilmestyy tilattava sanomalehti ja ilmaisjakelulehti. Näihin suhteet ovat hyvät tai vähintäänkin asialliset. Molemmat julkaisevat maksutta ja omasta aloitteestaan seurakunnan materiaalia: kirkolliset uutiset, seurakunnan tapahtumapalstan, hartaustekstin ja joka toinen viikko pidemmän jutun.

Tapahtumapuffit ja jutut menevät melko hyvin läpi. Kirkollisista aiheista tehdään toimituksenkin puolesta juttua, etenkin jos ne ovat valtakunnallisesti pinnalla. Toimitukset käyvät verkkosivuillamme ja poimivat nostoja uutiskirjeestä.

Toki kestoaiheet (kirkosta eroaminen jne.) kiinnostavat myös ja kriittisempääkin sävyä on. Linja ei ole muuttunut, vaikka omistaja ja päätoimittaja ovat vaihtuneet. Tähän saattaa vaikuttaa se, että olemme merkittävä ilmoittaja-asiakas.

”Uutisointi seurakunnasta on ollut positiivista ja realistista”

Antti Kupiainen, Askolan seurakunta, Helsingin hiippakunta

Seurakuntamme suhde paikalliseen mediaan on lämpimän asiallinen. On paljon meistä itsestämme seurakunnassa kiinni, miten saamme asiamme esille. Media ei ole kovin aktiivinen, mutta suhtautuu lähes aina myönteisesti, kun kerromme jotain seurakuntamme asioista. Enemmänkin voisimme olla yhteydessä.

En ole huomannut vuosien saatossa muutosta suhtautumisessa. Uutisointi on ollut positiivista ja realistista. Julkaistavat jutut tahdon oikolukea, jotta termit menevät oikein eikä tule väärinkäsityksiä.

”Media suhtautuu aiempaa uteliaammin kirkon oppiin ja toimintaan”

Roger Rönnberg, Esbo svenska församling, Porvoon hiippakunta

Media on edelleen kiinnostunut kirkosta ja suhtautuu myönteisesti seurakunnan toimintaan. Erityisesti mediaa kiinnostaa palveluhenkinen toiminta, josta on hyötyä perheille ja lapsille, nuorille ja vanhuksille. Media ottaa yhteyttä paikallisseurakuntaan myös koko kirkkoamme koskevissa asioissa. Verrattuna aikaisempiin aikoihin media on tänä päivänä uteliaampi kirkon oppia ja toimintaa kohtaan.

Media är fortfarande intresserade av vad som händer inom kyrkan och församlingen och ställer sig positivt till verksamheten. Speciellt sådan verksamhet som är serviceinriktad och tjänar familjer och barn, ungdomar och seniorer. Man vänder sig också till den lokala församlingen när man vil ha svar på frågor som gäller hela kyrkan i vårt land. Jämfört med tidigare kan man säga att media nu är mer nyfikna på kyrkans lära och verksamhet.

”Sodankylässä paikallislehti on se tutuin viestintäkanava”

Hanna Kuusela, Sodankylän seurakunta, Oulun hiippakunta

Media suhtautuu mielestäni Sodankylässä seurakunnan asioihin niin paikallis- kuin maakuntatasolla hyvin ja pääosin korrektisti. Jotain pientä vääntöä on joskus ollut paikallislehden kanssa, mutta hyvä ja jatkuva yhteistyö on kuitenkin tärkeintä.

Seurakunnan uutisia ja ennakkoilmoittelua esimerkiksi tulevista tapahtumista tai juttuja jo koetuista julkaistaan paikallislehdessä mielellään. Sodankylässä monelle perinteinen paikallislehti on vielä se tutuin viestin, vaikka netistä saadaan paljon tietoa ja siellä käydään myös keskustelua.

”Selkeä yhteistyöstrategia on toiminut jo yli 20 vuotta”

Erkki Marin, Sotkamon seurakunta, Kuopion hiippakunta

Sotkamon seurakunnalla ja Sotkamo-lehdellä on pitkä ja hyvä tiedotusyhteistyö, joka on jatkunut yli 20 vuotta. Yhteistyöstrategia on selkeä ja johdonmukainen. Seurakunta on saanut viestinnällistä tukea ja ideoita viestintänsä tehokkuuteen lehden kanssa pidetyissä palavereissa. Lehden toimittaja on käynyt eri tilaisuuksissa ja etukäteisinfona on saatu toimittajan juttuja lehteen.

Kirkolliset ilmoitukset tulevat viikoittain lehden välityksellä ja lehdestä löytyvät säännölliset viikoittaiset hartauskirjoitukset. Lehti toimittaa laajan turisteille tarkoitetun Vuokatti News -liitteen, johon sisältyy myös seurakunnan kesäohjelma. Viisi kertaa vuodessa seurakunta julkaisee Kotikirkkoliitteen, joka jaetaan paikallislehden välissä lukijoille. Alkukesästä julkaistaan neljäsivuinen kesälehti, joka on suunnattu paikkakunnan asukkaille ja turisteille.

Kuva: Gun Damén

Edellinen artikkeliSeurakunnat kouluttavat vapaaehtoisia tekemättä siitä numeroa
Seuraava artikkeliNobelistin tyttäreltä pappisoikeudet lesboavioliiton vuoksi

Ei näytettäviä viestejä