Kirkkoherra Kaipolan tehtaan sulkemisesta: ”En osannut odottaa näin isoa iskua”

Kun metsäyhtiö UPM ilmoitti viime viikolla sulkevansa Kaipolan paperitehtaan Jämsässä, uutinen järkytti koko seutukuntaa. Sulkupäätös koskee kerralla 450 henkilöä ja yt-neuvottelut on jo aloitettu. Välilliset seuraukset voivat olla paikkakunnalla yli tuhat menetettyä työpaikkaa.

Tilanne on saanut mietteliääksi myös kirkkoherra Harri Niemelän.

– Vaikka olen seurannut läheltä UPM:n asioita, en osannut odottaa näin isoa iskua. Olo on hämmentynyt.

Niemelä toivoo, että ihmiset kantaisivat huolta toinen toisistaan.

– Kunpa ihmiset uskaltaisivat rohkeasti kysellä, mitä kaverille kuuluu. Hienoja sanoja ei tarvita. Kömpelökin vierelle tulo on kullanarvoista.

Niemelän mukaan seurakunta on valppaana ihmisten rinnalla. Toistaiseksi on tarjottu entisiä seurakuntatoimintoja, toki entistä herkemmällä korvalla. Tarkoitus on lisäksi selvitellä, miten muut seurakunnat ovat aiemmin toimineet samantyyppisten jätti-irtisanomisten yhteydessä.

Uusia mahdollisuuksia etsitään

Tällä viikolla Jämsässä vieraili myös Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura, joka osallistui Himoksella järjestettyyn Lapuan hiippakunnan johtamisen koulutukseen. Koulutuspäivien ohessa piispa tapasi Jämsän kaupungin johtoa.

– Havaitsin, että kaikesta huolimatta täällä uskotaan tulevaisuuteen. Uusien mahdollisuuksien etsintä on Jämsässä jo alkanut, Peura kiitteli.

Piispallinen ohje Jämsän seurakunnalle on, että kanavat murheen jakamiselle pidetään auki ja palveluja tarjotaan kysynnän mukaan.

– Seurakunnan on etsittävä luontevia tapoja, joiden kautta voidaan kohdata niitä, joilla on nyt henkinen huoli.

Myös hiippakunnan johtamiskoulutuksessa sivuttiin työelämän ajankohtaisia kysymyksiä eli jaksamista ja työyhteisön hyvinvointia.

– Yhteinen nimittäjä ajallemme on epävarmuus. Sen on koronavuosikin meille osoittanut. Siksi on etsittävä kiintopisteitä, jotka kannattelevat ja antavat uskoa ja toivoa tulevaisuuteen, Peura sanoo.

Seurakunnan talous kärsii viiveellä

Jämsän seurakunnan talouteen Kaipolan tehtaan sulkeminen vaikuttaa noin vuoden viiveellä. Parhaillaan tekeillä olevassa ensi vuoden budjetissa kuitenkin huomioidaan jo tulevien aikojen niukkuutta.

– Tarkkoja ennustelukuja en ole ehtinyt laskemaan, mutta kyseessä tulee olemaan merkittävä verotulojen vähennys. Niin käy varsinkin siinä vaiheessa, kun irtisanotuilta päättyy ansiosidonnainen päiväraha, sanoo Jämsän seurakunnan talousjohtaja Ilari Pallas.

Talousjohtajan toiveena tietysti on, että sitä ennen löytyy uutta toimintaa ja korvaavia työpaikkoja. Mutta jos talouden pelätty alamäki toteutuu, seurakunnan on tehostettava toimintaansa esimerkiksi kiinteistöjä ja työpaikkoja vähentämällä.

– Ehkä joitakin toimintoja voidaan ulkoistaa ja vapaaehtoisuuskin korostuu.

Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla ei ole olemassa äkillisen rakennemuutoksen avustusjärjestelmää seurakunnille, kuten valtiolla on kuntasektorille.

Päivi Ketolainen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliHelsingin kirkoissa kuorokonsertit tauolla syys-lokakuun – myös harjoitukset suositellaan pidettäviksi etänä
Seuraava artikkeliRovasti Johan Candelin erosi pappisvirasta ja ryhtyy piispaksi Myanmarin luterilaiseen kirkkoon

Ei näytettäviä viestejä