Kirkko tarttuu kummiuteen – ”Kummeille tarjotaan tällä hetkellä enemmän keppiä kuin porkkanaa”

Kirkkohallitus aloittaa ensi vuonna hankkeen kasteen ja kummiuden aseman vahvistamiseksi. Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo esitteli hanketta kirkolliskokouksen täysistunnossa maanantaina.

Keskitalo totesi kirkolliskokoukselle, että kastettujen määrä on yksi hiljaisista signaaleista, joiden kautta voidaan arvioida kirkon tulevaisuutta. Kirkkohallituksen toimintasuunnitelman mukaan kastetta ja kummiutta vahvistetaan Kirkkohallituksen eri yksiköiden, suurten kaupunkiseurakuntien, hiippakuntien ja järjestöjen kanssa. Kaupunkilaisperheiden kohtaamiseen luodaan uutta materiaalia ja toimintamuotoja.

Osaksi hanketta suunnitellaan myös valtakunnallista viestintäkampanjaa, jonka kohderyhmänä ovat nuoret aikuiset.

Keskitalon mukaan hankkeessa huomioidaan ennen kaikkea suurten kaupunkiseurakuntien todellisuus. Kasteen merkitys heikkenee erityisesti kaupunkiseurakunnissa. Keskitalo kertoi kirkolliskokoukselle, että esimerkiksi Helsingissä on seurakuntia, joissa kastetaan alle puolet syntyvistä lapsista.

– On tärkeää, että kaste nähdään normaalina, ettei kävisi niin, että siitä alkaa tulla epänormaali asia nuorten perheiden elämässä.

Keskitalon mukaan entistä useammat vanhemmat eivät halua kastaa lastaan, vaan jättävät päätöksen lapselle itselleen.

– Tämän ajatuksen haastaminen on hyvin tärkeää.

Kaksivuotinen hanke otettiin salikeskustelun perusteella myönteisesti vastaan. Kirkolliskokousedustaja Katri Korolainen totesi puheenvuorossaan, että tällä hetkellä kummeille tarjotaan enemmän keppiä kuin porkkanaa.

– Vaadimme esimerkiksi merkittävän määrän henkilötietoja kummeilta ennen kastetta, mutta emme tallenna niitä riittävällä tavalla jatkokäyttöä varten. Kuinka paljon meillä olisi saavutettavaa, jos voisimme näillä tiedoilla esimerkiksi muistuttaa kummeja kummilapsen syntymäpäivistä, kertoa lapsen seurakunnan kummi- ja perhetoiminnasta tai vaikkapa tarjota yhteistyökumppanien kanssa yhteistä tekemistä.

Korolaisen mielestä kummiuden korostaminen on avainasemassa, jos kirkon jäsenyydestä halutaan tehdä merkityksellistä nuorille aikuisille.

– Kummius on yksi harvoista tavoista puhutella nuoria aikuisia, joita jumalanpalveluspenkissä surullisen harvoin näemme.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ministeri Grahn-Laasonen kirkolliskokoukselle: Kirkko on ollut voima sivistyksen puolesta

Kirkolliskokous pui avioliittoa: Jouni Turtiainen haastoi sovintoon, Niilo Räsäsen puhe katkaistiin

Edellinen artikkeliLuterilaisen kulttuurin säätiö myönsi tunnustuspalkinnon muusikko Jaakko Löytylle
Seuraava artikkeliOppikeskustelujen tulos: Paavi on myös 
luterilaisten paimen

Ei näytettäviä viestejä