Kirkko ja kaupunki: Malmilla kierretty kirkkohallituksen kolehtipäätöstä

Helsingissä Malmin seurakunnassa kirkkohallituksen määräämää kolehtikohdetta on kierretty siten, että virallinen kolehti on kerätty vain yhdessä seurakunnan kuudesta kirkosta. Muissa kirkoissa kolehti on osoitettu seurakunnan valitsemaan kohteeseen. Näin toimittiin myös sunnuntaina 3. huhtikuuta, jolloin kohteena oli Kansalähetyksen työ. Asiasta kertoo seurakuntalehti Kirkko ja kaupunki verkkosivullaan.
– Seurakuntaneuvoston enemmistön toivomuksesta päätin, että muissa kuin Malmin kirkossa kolehti kerätään Yhteisvastuukeräykselle, kertoo vt. kirkkoherrana toiminut Antti Ylinen.
Malmin kirkkoherra Pertti Simola tukee Ylisen ratkaisua ja katsoo, että seurakunnalla on tällainen tulkinnanvapaus.
Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo tyrmää menettelyn.
– Kirkkohallituksen kolehtipäätös perustuu lakiin ja sitoo seurakuntia, eikä seurakuntaneuvostolla ole kirkkohallituksen päättämien kolehtien osalta päätösvaltaa. Kolehti tulee kerätä nimettyyn kohteeseen kaikissa seurakunnan kirkoissa, Keskitalo sanoo Kirkko ja kaupungissa.
Kolehtien kerääminen nousi otsikoihin taannoisen Älä alistu! -kampanjan herättämän kohun myötä. Monin  paikoin kysyttiin, pitääkö seurakunnan olla tukemassa kampanjan taustalla vaikuttavien järjestöjen työtä.
Kirkko ja kaupungin mukaan Kallion seurakunnan jumalanpalveluksessa kerättiin sunnuntaina 3. huhtikuuta kolehti Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen lapsi-ja nuorisotyöhön Etiopiassa, Japanissa ja Venäjällä. Kirkkohallituksen määräämää kolehtikohdetta esitellessään pastori Ilkka Sariola oli sanonut seurakunnalle vapaasti siteeraten: ”Joudun raskain mielin toteamaan, että Kansanlähetys on yksi Älä alistu -kampanjan taustajärjestöistä. Itse irtisanoudun kampanjasta, mutta jokainen seuratkoon tässä sydäntään”.
Sariola oli keskustellut aikeestaan esimiehensä, kirkkoherra Heikki Ahosen kanssa, joka oli kehottanut tätä pidättäytymään puheenvuorosta.
– En voinut olla hiljaa. Silti toivon, että kirkossa voitaisiin puhua enemmän Kristuksesta ja vähemmän seksuaalikysymyksistä, Sariola sanoo.
Lue koko juttu Kirkko ja kaupungista.

Edellinen artikkeliPaastovinkki 30/40: Nauti itse tekemäsi ruuan mauista kiireettä ja rauhassa
Seuraava artikkeliLiitykirkkoon.fi -palvelusta selvitys oikeusasiamiehelle

Ei näytettäviä viestejä