”Kirkko ei suostu olemaan näkymätön”

Hki tuomio patsas420 1 of 1

Kirkko on koko olemassaolonsa ajan ollut näkyvillä julkisessa tilassa. Perustehtävästään käsin se ei suostu vain yksityiselle, subjektiiviselle elämänalueelle”, sanoi kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo puhuessaan Hengellisten syventymispäivien avajaisissa 22.8. Temppeliaukion kirkossa Helsingissä.

Keskitalon aiheena oli ”hyviä uutisia sinulle, jota usko ahdistaa”, Keskitalo arveli uskon ja uskonnon ahdistavan joitain myös yhteiskunnassa.

”Tämän tästäkin pulpahtaa mediaan juttuja uskonnon siirtämisestä julkisesta tilasta yksityisasiaksi. Tästä on esimerkkinä vaikkapa kysymys siitä, voidaanko koulun juhlissa laulaa suvivirsi. Tällä viikolla varsinkin suomenruotsalaisessa mediassa on puhuttu Ylen hartausohjelmista. Nekin tuntuvat ahdistavan joitakin. On aika äänekkäitäkin tahoja, joiden mielestä usko ja uskonto eivät saisi näkyä yhteiskunnan julkisessa tilassa.”

Keskitalon mukaan uskontoa kohtaan tunnetussa ”ahdistuksessa” on peräti kysymys ”uskontoallergiasta”.

”Uskontotaustaista kulttuuria ja julkista uskonnonharjoittamista näyttää vastustavan pieni, mutta aktiivinen ryhmä. Heidän näkemyksensä ei kuitenkaan kuvasta laajemmin suomalaisten ajatuksia.”

Keskitalo sanoi, että kirkko on koko olemassaolonsa ajan ollut näkyvillä julkisessa tilassa.

”Perustehtävästään käsin se ei suostu vain yksityiselle, subjektiiviselle elämänalueelle. Jo ensimmäiset kristityt Paavalin johdolla kohtasivat ympärillä elävien kulttuurien ja uskontojen kirjon. Ensimmäisessä kirjeessään Korintin seurakunnalle hän neuvoo kristittyjä toisaalta olemaan hyvällä itsetunnolla kristittyjä, toisaalta lukemaan ympäröivää kulttuuria ja kommunikoimaan sen kanssa.”

Kirkolla on viesti, jota se haluaa kertoa. Kirkko pitää myös esillä sanomastaan nousevia arvoja, joiden se toivoo vaikuttavan yhteiskunnassa. Lähimmäisenrakkaus ja heikomman oikeuksien puolustaminen ovat esimerkkejä arvoista, jotka ovat uskontopohjaisia ja laajasti yhteiskunnassamme hyväksyttyjä. Ne ovat myös arvoja, jotka eivät ole yhteiskunnassa itsestään selvyys. Niiden esillä pitämistä ja työtä niiden toteuttamiseksi tarvitaan jatkuvasti.

Keskitalo päätyi korostamaan, että usko on julkinen asia ja että kirkolla on viesti ja arvoja, joita se haluaa tuoda yhteiskuntaan.

Osa Keskitalon puheesta käsitteli myös uskon ja sen synnyttämän ahdistuksen henkilökohtaisia ulottuvuuksia ja kristityn kilvoittelua.

 Kuva: Matti Pirhonen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakuntien Lapsityön Keskus 125 vuotta
Seuraava artikkeliDocventures kertoo: Mitä jokaisen tulisi tietää uskonnosta

Ei näytettäviä viestejä