Kiovan patriarkaatin ortodoksit pelkäävät kirkkojensa puolesta Krimillä

Kiovan patriarkaattiin kuuluvat ortodoksit pelkäävät kirkkojensa kohtaloa Venäjän miehittämällä Krimillä. Perevalnojen kylässä Kiovan patriarkaatin pappeja on estetty toimittamasta jumalanpalveluksia. Maanantaina tiedotusvälineet kertoivat, että aseistetut miehet olivat pahoinpidelleet Krimillä pappia ja muita kirkossa olleita ihmisiä.

Suomen ortodoksisen kirkon ylidiakoni Jyrki Härkönen luonnehtii uutisia tiedotussodaksi. Maan tärkeimmät ortodoksikirkot ovat Moskovan patriarkaatin alainen Ukrainan ortodoksinen kirkko ja Kiovan patriarkaattiin kuuluva Ukrainan ortodoksinen kirkko.

– Kiovan patriarkaatin mukaan heidät halutaan häätää pois. En tiedä kuinka totta se on, mutta välikohtauksia sattuu päivittäin, Härkönen sanoo.

Hän ei näe yhteyttä kirkkoon hyökänneiden aseistettujen miesten ja Moskovan patriarkaatin välillä. Itäukrainalaisen Donetskin kaupungin Moskovan patriarkaattiin kuuluva metropoliitta Ilarion on Härkösen mukaan sanoutunut irti Krimillä ja Itä-Ukrainassa toimivien aseistautuneiden ryhmien toiminnasta. Ilarionia on pidetty Moskovaa lähellä olevana piispana.

Läntisissä tiedotusvälineissä tiesulkuja pystyttäneitä kapinallisia on kutsuttu Venäjä-mielisiksi. Härkösen mukaan nimitys on virheellinen, koska joukot eivät ole minkään valtioaatteen kannattajia.

– Venäjä-mieliset ovat todellisuudessa palkkasotureita, samanlaisia kuin Bosnian sodassa. Heille maksaa palkkaa Itä-Ukrainan vanha, Viktor Janukovitshille tehdasmonopolin antanut oligarkkijoukko.

Uutistoimistojen kuvissa aseistettujen joukkojen mukana nähdään myös ortodoksipappeja. Härkösen mukaan taustalla eivät ole patriarkaattien linjaukset.

– Ukrainassa pappi saa palkkaa 80–130 euroa kuukaudessa. Jos joku antaa 500 euroa ja sanoo, että siunaa aseet ja ottaa kuvan, se on sen siunauksen legitimiteetti.

Ukrainan kriisistä kirjoitettujen uutisten ongelma on Härkösen mukaan se, että Moskovasta ja Kiovasta on tullut niissä paljon suurempia jakajia kuin ne todellisuudessa ovatkaan.

– Suurin osa Moskovan patriarkaatin piispoista ja papeista Ukrainassa on sitä mieltä, että Venäjän on syytä pitää näppinsä irti Ukrainasta. Sitten on pieni bandiittijoukko, joka yrittää tehdä tästä geopoliittista kysymystä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkipiispa kehottaa suutelemaan Turkua
Seuraava artikkeliSeurakunnalliset lapsi- ja nuorisotyön järjestöt harkitsevat yhdistymistä

Ei näytettäviä viestejä