Vanhat koululaulut kajahtivat kilpaa penkkariajeluiden kanssa torstaina 12.2. Hämeenlinnan Kumppanuustalossa. Kyseessä on vapaaehtoiskeskus Pysäkin toimintahetki. Vapaaehtoinen Lauri Mattila laulattaa tuttujen koululaulujen lisäksi tosinaan myös virsiä tai kansanlauluja.
Pysäkki on parikymmentä vuotta toiminut Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan yhteinen vapaaehtoistoiminnan keskus. Se muutti syksyllä Kumppanuustaloon, jossa toimii yhteensä 12 kansalaisjärjestöä.
Pysäkin toimintakulut jaetaan puoliksi kaupungin ja seurakunnan kesken. Seurakunta palkkaa toiminnanjohtajan ja kaupunki neljä muuta työntekijää. Toiminnanjohtaja, diakoni Lauri Nurmi kiittelee yhteistyötä, joka antaa vahvat raamit lähimmäispalveluun. Pysäkin hartaustoiminta soljuu sulassa sovussa muun toiminnan kanssa.
– Yhteistoiminnan kasvukivut on käyty läpi kauan sitten, ja toiminta rullaa nyt hienosti, Nurmi kertoo.
Hämeenlinnan Pysäkki välittää kertaluontoista keikka-apua koteihin, ystäväpalvelua sekä tarjoaa Aamukorvan, jossa soitetaan aamuisin sitä pyytäneille vanhuksille. Lisäksi siellä on viikko-ohjelmaa, johon kuuluu vapaaehtoisten vetämiä näytelmä-, muistipeli-, shakki- ja seurapeliryhmiä.
Pysäkillä järjestetään myös estelemiä ja siellä kokoontuu ystävä- ja jumpparyhmiä sekä vertaistukiryhmiä. Jumpparyhmiä pidetään myös kaupungin palvelutaloissa.
– Käytännössä tämä on eläkeläisten palvelukeskus. Vapaaehtoisemme ovat eläkeläisiä, jotka auttavat ja tukevat toisia eläkeläisiä. He toimivat saattajina sekä ulkoilu- ja keskusteluseurana, Nurmi kiteyttää.
Lahjakortteja kampaamoon
Pysäkki on osa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Suurella Sydämellä -palvelua, jonka kautta Pysäkki saa vapaaehtoistyöntekijöitä. Suurella Sydämellä on netissä toimiva vapaaehtoisen auttamisen yksi kanava, joka saattaa yhteen auttajan ja tarvitsijan. Se toimii seurakunnan diakoniakeskuksen yhteydessä. Vastaavia järjestelyjä on muissakin kaupungeissa.
– Vapaaehtoisia kävelee myös joskus ovesta sisään. Meille saattaa tulla ihminen, joka kertoo jääneensä juuri eläkkeelle ja kaipaa mielekästä tekemistä, Nurmi kertoo.
Hämeenlinnassa lähimmäisvastuun hyväksi tempaisi myös kampaamo- ja kosmetologiyrittäjä Dalia Häggman. Hän lahjoitti seurakunnan diakoniatyön kautta vähävaraisille 50 lahjakorttia liikkeeseensä. Häggman haastaa muitakin yrittäjiä mukaan lähimmäisten tukemiseen ja ilahduttamiseen. Asiasta kerrotaan Hämeenlinnan seurakunnan Suurella Sydämellä -sivustolla.
”Vapaaehtoistoiminta on ainoa tapa parantaa vähäosaisten palveluja”
Tämän vuoden Yhteisvastuukeräys auttaa Suomessa ihmisten arkea kehittämällä kirkon Suurella Sydämellä -vapaaehtoispalvelua. Se on tarkoitus laajentaa koko maahan. Ulkomailla autetaan Haitin lapsia kouluun. Keräystavoite on 4–5 miljoonaa euroa. Seurakunnassa toimii arviolta noin 40 000 Yhteisvastuu-kerääjää.
– Yhteisvastuutempauksia on yhtä monta kuin on niitä järjestäviä seurakuntiakin. Nykyisessä taloustilanteessa vapaaehtoistoiminta on käytännössä ainoa tapa parantaa vähäosaisten palveluja, keräysjohtaja Tapio Pajunen Yhteisvastuuta koordinoivasta Kirkkopalvelusta kertoo.
Suurella Sydämellä -palvelu toimii yli 40 paikkakunnalla ja välittää satoja vapaaehtoistehtäviä. Keskeistä siinä on helposti käytettävät verkkosivut ja koulutus.
Ainakin kuudessa seurakunnassa toimii kuitenkin toinen järjestelmä, Vapaaehtoispankki, jolla on eri palveluntuottaja. Näissä seurakunnissa pohditaan, jääkö niiden avustustoiminta keräystuoton ulkopuolelle.
Vapaaehtoispankki vai Suurella Sydämellä?
Jämsän keskustassa sijaitsee seurakunnan olohuone Kustaankoto. Maria-Liisa Flinkman ja Seija Kallioniemi avustavat Kustaankodon tarjoilussa. He kuuluvat seurakunnan Vapaaehtoispankkiin.
Flinkman ja Kallioniemi toimivat usein kahvittajina ja ruuan jakajina. He leipovat tarjottavat kotonaan ja keittävät kahvit paikan päällä.
– Olemme ystäviä jo 40–50 vuoden takaa, Kallioniemi kertoo.
Flinkman sanoo, että vapaaehtoistyö auttaa ja hoitaa häntä itseään erityisesti nyt, kun hän jäi kaksi kuukautta sitten leskeksi yli 50 yhteisen vuoden jälkeen.
– Tunnen olossani, kuinka minun puolestani rukoillaan, hän toteaa.
Jämsän seurakunta avasi viime keväänä netissä Vapaaehtoispankin verkkopalvelun. Se toimii seurakunnan omana hankkeena erillään Suurella Sydämellä -verkostosta. Samanlainen Vapaaehtoispankki toimii muun muassa Rovaniemellä, Kempeleessä, Järvenpäässä, Tuusulassa ja Alavudella.
Vapaaehtoisapankkien ohjelmasta vastaa kirkossa tunnettuja Katrina-toiminnanohjausjärjestelmiä tuottava M&V Software Oy. Sillä on toimipisteet Raumalla ja Jyväskylässä. Se omistaa Vapaaehtoispankin brändin ja domainin ja tarjoaa siihen tukipalveluja.
Suurella Sydämellä -ohjelmasta vastaa puolestaan Agile Design Oy Tampereelta. Suurella Sydämellä -palvelu syntyi Tampereen seurakuntayhtymässä, ja siirtyi Kirkkopalveluiden toiminnaksi viime syksynä. Kirkkopalveluiden Ilkka Kalmanlehto käy opastamassa seurakuntia nettijärjestelmän käyttöön.
Suurella Sydämellä on seurakuntien vapaaehtoisjärjestelmän markkinajohtaja, jolle Katrina-ohjelmistojen tuottaja tarjoaa vaihtoehdon. Molempien vapaaehtoispalveluiden verkkosivuilla kuka tahansa voi rekisteröityä auttajaksi, selata tehtäviä ja ilmoittautua niihin.
Isosetkin tulevat Vapaaehtoispankin kautta
Jämsän seurakunnan vapaaehtoistyötä koordinoiva pastori Matti-Pekka Piirainen sanoo, että palveluiden hinta ja rakenne vaikuttivat siihen, että he valitsivat viime keväänä Vapaaehtoispankin eivätkä Suurella Sydämellä -palvelua.
– Kaikki seurakunnan työalat ovat mukana Vapaaehtoispankissa, ja esimerkiksi isoset tulevat sen kautta rippikoululeireille. Tehtäväilmoittautumiset menevät suoraan kunkin työalan vastuuhenkilölle, Piirainen sanoo.
Piiraisen mukaan Jämsässä on noussut nyt kysymyksiä, kerätäänkö Yhteisvastuun varoja vain yhden brändin kehittämiseksi, ja jäävätkö muut vastaavat vapaaehtoisjärjestelmät tuen ulkopuolelle.
– Lähimmäisvastuun lisääminen on erinomainen keräystavoite. Mutta emme ole saaneet vastauksia, mikä on Suurella Sydämellä -palvelun hinta jatkossa ja miten se laajennetaan koko maahan, Piirainen kertoo.
Lisäksi Jämsässä askarruttaa, kerääkö Kirkkopalvelut varoja itselleen. Se kun koordinoi Yhteisvastuukeräystä, jonka pääkeräyskohde Suurella Sydämellä -palvelu on osa sen omaa toimintaa.
Rovaniemellä toivotaan linkkiyhteyttä Suurella Sydämellä -ohjelmasta omaan Tilkkutäkki-ohjelmaan
Rovaniemen seurakunnan vapaaehtoispalvelussa on Jämsän tapaan avoimia kysymyksiä. Rovaniemellä pyörii seurakunnan Vapaaehtoispankki Tilkkutäkki.
Vapaaehtoispankin koordinaattori, kappalainen Sari Kuirinlahti toteaa, että he päätyivät ottamaan palvelun vuosi sitten Katrinasta, josta tulee muitakin seurakunnan ohjelmistoja.
Rovaniemen Vapaaehtoispankin nimissä on yli 600 vapaaehtoista. Pankin on tarkoitus kattaa seurakunnan kaikki työalat. Juuri nyt Vapaaehtoispankin kautta haetaan ensi kesän Lähetysjuhlien talkoolaisia esimerkiksi liikenteen ohjaamiseen.
Seurakunnan johtava diakoni Markku Kukkonen arvelee, että Yhteisvastuun keräysteema lisää myös oman seurakunnan Tilkkutäkin näkyvyyttä, vaikka seurakunta ei olekaan mukana keräyskohteena olevassa Suurella Sydämellä -ohjelmassa
– Keräys korostaa joka tapauksessa, että kirkon vapaaehtoistöihin voi ilmoittautua myös verkon kautta.
Tosin Kukkonen kertoo, että seurakunta ei ole saanut tietoa, miten keräys voi tuottaa hyötyä erilliselle Vapaaehtoispankille.
– Olisi toivottavaa, että Suurella Sydämellä -ohjelmasta voisi olla sopiva linkkiyhteys meidän ohjelmaamme, jos joku sitä kautta haluaa yhteyttä Rovaniemen seurakunnan vapaaehtoistyöhön, Kukkonen esittää.
Hän sanoo, ettei tiedä, aikooko seurakunta tulevaisuudessa liittyä Suurella sydämellä verkostoon, eli vaihtaa palveluntuottajaa. Hänen mukaansa vapaaehtoisten nettipalvelu on vielä niin uutta, että sen kanssa ollaan alkuvaiheessa. Palvelun rakentaminen on kesken.
– Varsinkin diakoniatyön saralla olemme vasta ohjautumassa Tilkkutäkin monipuoliseen käyttöön, Kukkonen toteaa.
Yhteisvastuu-keräys tukee kaikkea vapaaehtoistyötä
Keräysjohtaja Pajunen sanoo, että Kirkkopalvelut tai sen omistama Suurella Sydämellä -palvelu ei ole keräystuen kohde, vaan sen perille viejä. Hän sanoo, että Kirkkopalveluiden, kirkkohallituksen ja poliisihallituksen kontrolli ja tilintarkistukset varmistavat varojen oikean käytön.
– Moninkertainen kontrolli on keräyksen avoimuuden ja luotettavuuden kannalta välttämätön, hän toteaa.
Pajunen sanoo, että Yhteisvastuukeräykseen valitaan aina yksi pääyhteistyökumppani, kuten nytkin. Hän lupaa, että kevään mittaan palvelun kehittämisestä informoidaan lisää. Hänen mukaansa keräys lisää kaikkien lähimmäispalveluiden kiinnostavuutta.
– Kirkkopalvelut on tekemässä Suurella Sydämellä -palveluun omia investointeja. Ne mahdollistavat sen, että uudet seurakunnat voivat liittyä Suurella Sydämellä -toimintaan nykyistä helpommin ja edullisemmin. Lisäksi siihen tulee uusia työkaluja. Keräysvaroja ei kuitenkaan käytetä tietoteknisen järjestelmän rakentamiseen, Pajunen kertoo.
Hän tähdentää, että kaikki seurakuntien vapaaehtoistyöstä vastaavat kutsutaan myös koulutukseen, kuuluivat he Suurella Sydämellä -palveluun tai eivät.
Ilmoita asiavirheestä