Katolisen kirkon kakkospomo: Papiksi voi vihkiä vain miehen – eikä se muutu

Katoliseen uskoon kuuluu totuutena se, että vain miehiä voidaan vihkiä papiksi, eikä se muutu. Näin sanoo uskonopin kongregaation johtaja Luis Ladaria uutispalvelu Catholic News Servicen mukaan. Uskonopin kongregaation johtajaa kutsutaan epämuodollisesti katolisen kirkon kakkospomoksi.

– On huolestuttavaa, että joissakin maissa on yhä niitä, jotka epäilevät tämän doktriinin yksiselitteistä luonnetta, Ladaria kirjoittaa Vatikaanin lehdessä L’Osservatore Romanossa.

Paavi Johannes Paavali II julisti vuonna 1994, että kirkolla ei ole oikeutta myöntää pappisordinaatiota naisille. Johannes Paavali II:n mukaan jokaisen kirkolle uskollisen tulisi pitää kiinni tästä periaatteesta.

Joidenkuiden mielestä Johannes Paavali II:n esittämät ajatukset voi kyseenalaistaa, koska hän ei ilmaissut niitä ”ex cathedra” eli erehtymättömästi, Ladaria sanoo. Ladarian mukaan kyseenalaistajat väittävät, että myöhempi paavi tai neuvosto voisi pyörtää nykyisen tulkinnan.

Ladaria toteaa, että epäilysten herättäminen kasvattaa jännitteitä uskovien kesken. Hänen mukaansa opetus sitä paitsi voi olla erehtymätöntä myös tapauksissa, joissa sitä ei ole julistettu ”ex cathedra”.

Se, että naisia ei vihitä papeiksi ei Ladarian mukaan tarkoita naisten alistamista vaan molemminpuolista rikkautta. Ladaria korostaa, kuinka palvelusvirkaan vihkiminen on sakramentti ja siksi sitä ei voi muuttaa. Neitsyt Marian asema osoittaa, kuinka tärkeää feminiinisyys ja maskuliinisuus ovat kirkossa, hän sanoo. Ladarian mukaan tämä on haaste modernille kulttuurille, jolla on vaikeuksia ymmärtää miehen ja naisen erojen merkitystä ja hyvyyttä.

Myös paavi Franciscus on vahvistanut opetusta vain miehiä koskevasta pappeudesta, Ladaria toteaa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Pappispula kiusaa katolista kirkkoa – Kanadassa nunna vihki avioliittoon

Merkittävä teologi: Paavi Franciscus saattaa vapauttaa papit selibaatista ja avioitumiskiellosta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKotimaa Oy sai uuden hallituksen – kokoonpanossa kaksi uutta jäsentä
Seuraava artikkeliPerheiden määrä pieneni Suomessa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1950

Ei näytettäviä viestejä