Katainen ja Mäkinen keskustelivat: Valinnanvapaudesta ja edistysuskosta erimielisyyttä

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) ja arkkipiispa Kari Mäkisen arvokeskustelu Suomen henkisestä ilmapiiristä sähköistyi pariin otteeseen, kun syntyi vastakkainasettelua. Mäkinen haastoi Kataisen tämän käyttämistä käsitteistä valinnanvapaus ja edistysusko.

MTV3:n vastaavan päätoimittaja Merja Ylä-Anttilan luotsaamassa keskustelussa Sanomatalon Mediatorilla oli äänessä kaksi harkitsevaa ja rauhallisesti puhuvaa miestä.

Katainen puhui valinnanvapauden ja yksilöllisten valintojen, omannäköisen elämän puolesta. Mäkinen arveli, että sellainen sopii joillekin, jotka osaavat ja pystyvät valitsemaan, mutta kömpelöt ja hukassa olevat jäävät ulkopuolelle.

Katainen vastasi, että kysymys valinnanvapaudesta ei ole mustavalkoinen, vaan ihmisiä pitää voimannuttaa, sillä he haluavat tehdä valintoja.

Toinen selkeä erimielisyys käsitteen sisällöstä koski edistysuskoa, jonka nimiin Katainen vannoi.

– Edistys on ollut uskoa siihen, että lapsille koittaa parempi maailma.

Mäkinen sanoi katsovansa edistysuskoa historiallisesta perspektiivistä, ja että se oli tullut tiensä päähän.

– Pitääkö meidän usko edistykseen, Mäkinen kysyi ja arveli, että meidän on pystyttävä puhumaan aineellisen elintason laskemista ja yhteisöllisen elintason nostamisesta.

Katainen tarkensi, että on edistysukossaan käytännöllinen: tarvitaan työpaikkoja, tarvitaan ahkeruuteen kannustamista ja hyvän tarkoituksen palkitsemista, ei pilkkaa ja kyynisyyttä.

Katainen ja Mäkinen puhuivat myös vahvasta johtajuudesta, johon kumpikaan ei tuntunut uskovan. Mäkinen arveli vahvaa johtajaa kaipaavan tarkoittavan sellaista johtajaa, jolla on samat mielipiteet kuin itsellä.

Kumpikaan ei myöskään uskonut sellaisien johtajuuteen, joka tekee maailmasta yksinkertaisen ja antaa siten älyllisesti epärehellisiä vastauksia. Liikaa ei voi monimutkaisia ongelmia yksinkertaistaa.

Yhtä mieltä Katainen ja Mäkinen olivat sellaisesta johtajuudesta, joka avaa näköaloja ja auttaa ihmisiä kestämään muutoksen ja monimutkaisen maailman.

Keskustelussa puhuttiin myös luottamuksesta, arvokkuudesta, syrjäytymisestä, yksinäisyydestä, reiluudesta sekä yhteisöllisyydestä ja sen pirstoutumisesta.

Lue SK:n Ruokanen: Katainen hakee arkkipiispalta kirkon siunausta

Edellinen artikkeliJackelén HBL:lle: Nuorille annetaan kuva, että kirkko on vaarallinen
Seuraava artikkeliTutkija-teologi kosi luennollaan – Katso video!

Ei näytettäviä viestejä