Kari Mäkinen radiosaarnassaan: Perheenyhdistämisiä tulee helpottaa, ei vaikeuttaa

Tampereen tuomiokirkossa sunnuntaiaamupäivällä saarnannut arkkipiispa Kari Mäkinen vertasi 1900-luvun sisällissodan Tamperetta nykypäivän Suomeen. Hän puhui sodan keskellä elävistä naisista, jotka kärsivät samalla tavoin kuin lapsensa menettäneet naiset liki sata vuotta sitten sisällissodassa.

Saarnatekstissä Jeesus kohtaa kuollutta lastaan surevan naisen.

– Lapsen menettäminen on yksi raskaimmista menetyksistä, mikä ihmistä voi kohdata. Ne, jotka ovat menettäneet lapsensa, tietävät, ettei ole sanoja sille, mitä menetys merkitsee ja miten jaksaa kulkea eteenpäin, hän sanoi.

– Jeesus menee naisen luo, koska tuntee myötätuntoa. Hän näkee, että naisella ei ole enää ketään; hän tietää, että jokainen tarvitsee jonkun. Se on hänen pelastava tekonsa.

Arkkipiispan mukaan olennaista ei ole noudattaa sääntöjä ja normeja vaan asettua toisten asemaan.

– Tämän mukaan Suomessa on kuluneen vuoden aikana paljon toimittu, kun tänne on tullut ihmisiä sieltä, missä äidit nyt joutuvat itkemään poikiaan niin kuin täällä [Tampereella] sisällissodan takia. On lähdetty vapaaehtoisesti apuun, myötätunnosta, ei velvoitteesta. Seurakunnissa tämä on ollut luontevaa; näin Jeesusta seurataan.

Mäkinen totesi, että myötätunnon avulla ihminen tajuaa, millaista huolta, pelkoa ja murhetta Suomeen sodan keskeltä saapuneet tuntevat läheisistään.

– Kun sen ymmärtää, on selvää, että perheiden yhteen saattamista tulee helpottaa, ei vaikeuttaa, Mäkinen sanoi.

Mäkinen muistutti myös, että Jumala ei kuitenkaan jättänyt ihmisiä omaan varaansa ponnistelemaan sen eteen, että maailmassa olisi enemmän myötätuntoa.

– Kirkkotaiteen yksi puhuttelevimmista aiheista on kuin toisinto [päivän tekstin] kohtauksesta, vaikka henkilöt ovat toiset. Se on Pieta, veistos jossa Maria pitää sylissään kuollutta poikaansa. Sama tuska, sama lohduttomuus, sama elämän käsittämättömyys kuin lukemattomilla äideillä. Siinä Jumala ei ole etäällä antamassa neuvoja, vaan itse mukana ihmisen tuskassa, keskellä syvintä lohduttomuutta, Mäkinen sanoi.

– Niin Jumala on tullut kansansa avuksi, ei muuttamalla todellisuutta toiseksi, vaan astumalla sen keskelle. Pieta on kuva todellisuuden ankaruudesta. Mutta Kristuksesta se ei ole viimeinen kuva.

Tuomiokirkossa järjestettiin Ylen 90 vuotta täyttävän radiojumalanpalveluksen kunniaksi juhlajumalanpalvelus.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Radiojumalanpalvelukset tänään 90 vuotta – Yle käy yhä keskustelua puhujista hartausohjelmien valvontaelimessä

Edellinen artikkeliUutisessee: Pop-up on kirkon tuorein herätysliike
Seuraava artikkeliTV:n juhlajumalanpalveluksen katkeaminen aiheutti somespekulaatiota – Mistä oli oikeasti kyse?

Ei näytettäviä viestejä