Kansalaisaloitteella halutaan eroon uskonrauhan rikkomisesta

Uskonvapaus 2015 -kansalaisaloitteella halutaan eroon uskonrauhan rikkomisen kieltävästä lainsäädännöstä.

Kansalaisaloitteen laatijoiden mukaan uskonrauhan rikkomisen kieltävä pykälä mahdollistaa sen, että uskontojen kritisointi kielletään täysin. Nykyisellään laki kieltää Jumalan pilkkaamisen sekä kirkkojen tai uskonnollisten yhdyskuntien pyhänä pitämien asioiden herjaamisen tai häpäisemisen loukkaamistarkoituksessa.

Lakitekstin viittaus loukkaamistarkoitukseen on aloitteen tekijöiden mukaan kyseenalainen, koska sitä on vaikeaa todistaa.

Lisäksi aloitteen tekijät väittävät, että oikeuskäytäntö kohtelee eri uskontoja epätasa-arvoisesti. Aloitteen mukaan kristinuskoon kohdistuva pilkka jätetään tuomitsematta, mutta islaminuskoon kohdistuvasta pilkasta annetaan tuomioita ”herkästi ja toistuvasti”.

Aloitteen vireillepanija Oula Lintula kertoo, että laukaiseva tekijä kansalaisaloitteelle oli Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehty terrori-isku. Iskun jälkeen niin sanotun jumalanpilkkapykälän poistamista ovat vaatineet muun muassa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja kansanedustaja Sampsa Kataja (kok). Oikeusministeri Anna-Maija Henriksson (rkp) on puolestaan kertonut pitävänsä lakia tarpeellisena.

– Pidän vääränä sitä, että erilaisia ideologioita asetetaan keskenään erilaiseen asemaan. Joillakin on vahvempi suoja kuin toisilla. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kaikkien uskontojen ja vakaumusten pitäisi olla samalla viivalla, Oula Lintula sanoo.

Lintula kertoo, että idea aloitteesta syntyi Muutos 2011 -puolueen piirissä. Aloitteen kotisivuilla on listattu ne kansanedustajaehdokkaat, jotka ovat sitoutuneet kannattamaan aloitetta mikäli tulevat valituksi eduskuntaan. He pyrkivät eduskuntaan Muutos 2011 ja Piraattipuolueen listoilta.

Jutun julkaisuhetkellä aloite on kerännyt 259 kannatusilmoitusta. Eduskunta käsittelee kansalaisaloitteen, mikäli se kerää kuuden kuukauden kuluessa vähintään 50 000 allekirjoitusta.

Edellinen artikkeliDiakissa saa vapaaehtoistyöstä opintopisteitä
Seuraava artikkeliRichard von Weizsäcker oli myös kirkollinen vaikuttaja

Ei näytettäviä viestejä