Kallion papinpaikkaa haki lähes 80

Kallion seurakunnassa Helsingissä avoinna oleva seurakuntapastorin paikka on herättänyt huomattavasti tavallista enemmän kiinnostusta. Hakijoita on 78.

– Se on todella paljon, sillä tavallisesti Helsingin hiippakunnassa avoinna olevia papinpaikkoja hakee 10–30, sanoo notaari Heikki Hämäläinen.

– Hakijamäärä riippuu paljon myös siitä, voivatko myös teologian maisterit hakea, kuten Kallion tapauksessa.

Papin paikkoja on Helsingin hiippakunnassa ollut viime aikoina harvakseltaan auki. Yhtenä syynä on Helsingin seurakuntayhtymän säästöt ja toimintakulttuuriin muutosprosessi, joka on laittanut virkoja jäähylle.

Hämäläinen arvelee, että Kallion vakituisen viran hakijamäärässä näkyy niitä paineita, joita on syntynyt. Jo keväällä Porvoon suomalaiseen seurakuntaan oli 58 hakemusta – myös maisterit saattoivat hakea. Tikkurilassa pappishakijoita oli 22.

Pappien rekrytointi tärkeää

Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo kertoo, että seurakunnassa pohdittiin olisiko syytä tehdä rajatumpi hakumenettely, mutta seurakuntaneuvoston asettama valintaryhmä kannatti avointa hakua.

– Olemme todella iloisia suuresta ja laadukkaasta hyvien hakemusten määrästä. Samalla tietenkin uskon valintaryhmän tuntevan aikamoista ahdistusta siitä, että vain yhtä voidaan ehdottaa tuomiokapitulille valittavaksi ja monta erittäin kovan tason hyvää tyyppiä jää ulos. Siitä koen itsekin surua.

Laajasalon mukaan tavoitteena on nyt löytää pappi, jolla olisi viestinnällistä ja verkostoituvaa osaamista.

– Ja lisäksi taitoa ja uskallusta kiinnostua niistä kalliolaisista, jotka eivät ole lainkaan kiinnostuneita kirkosta. Sellainen, joka osaa puhua Jeesuksesta väkevästi, mutta niin, että kanava aukeaa eikä mene kiinni.

Laajasalo pitää pappien rekrytointia ylipäätään tärkeänä kirkon tulevaisuuden kannalta.

– Tarvitsemme sellaisia pappeja, jotka ovat teologisesti vahvoja paimenia ja toisaalta samalla taitavia vastuunjakajia, jotka osaavat voimauttaa, vapauttaa ja varustaa seurakuntalaiset tekemään. Toivoisin maailman mallien mukaisesti, että kirkon yleinen työntekijävaltaisuus vähenisi ja toisaalta pappien suhteellinen osuus kasvaisi selvästi. Ja saisi pappien absoluuttinenkin määrä kasvaa.

Kuva: Minerva Seppälä

Edellinen artikkeliRissanen vastaa Elolle: Lähetysseura ei syrji minkään puolueen kannattajia
Seuraava artikkeliKirkkoherra sai kultaisen Helsinki-mitalin – ”Tämä on kiitos kaikille kirkon toimijoille”

Ei näytettäviä viestejä