Kalajoen Kristillisen Opisto laajenee päiväkoti Arkilla

Kalajoen Kristillisen Opiston pihapiiriin juuri valmistuneessa yksityisessä päiväkoti Arkissa on käynnissä pihatyöt ja kalustehankinnat. Opiston rehtorin Niko Rantasen mukaan rakennushanke on sujunut hienosti ja 54-paikkainen päiväkoti täyttyy lapsista elokuussa.

Kahdeksas kesäkuuta vietettiin Arkissa avoimien ovien päivää. Päiväkoti siunataan käyttöön 12. syyskuuta perinteisten syysseurojen ja Jukka Salmisen lastenlaulukonsertin yhteydessä.

Kalajoen Kristillinen Opisto on Pohjois-Suomen suurin lapsi- ja perhetyön perustutkinnon kouluttaja. Lisäksi elämänkaariajattelun omaksuneella opistolla on laaja eri-ikäisille suunnattu kurssitarjonta. Rehtori Rantasen mukaan niin opetus kuin kurssitoimintakin tulevat tukemaan uuden päiväkodin toimintaa.

Harjoittelut aidossa oppimisympäristössä

Päiväkoti Arkin johtajan Heli Kunnasmäen mukaan opiston opiskelijat pääsevät päiväkodille harjoittelemaan lasten kanssa toimimista aidossa oppimisympäristössä. Se tuo vaihtelua päiväkodin arkeen. Opiston kotitalous-, liikunta- ja taidetilat ovat puolestaan päiväkodin käytössä. Päiväkodin ruoka valmistetaan opiston keittiöllä.

– Kaikkia yhteistyökuvioita ei ole vielä hiottu, mutta on tarkoitus, että työssäoppimisjaksojen lisäksi opiskelijat harjoittelevat päiväkodissa perushoitotilanteita ja erilaisten tuokioiden pitämistä. Onhan ihan eri asia pitää musiikkituokioita aidolle lapsiryhmälle kuin opiskelukavereille, toteaa Kunnasmäki tyytyväisenä.

Päiväkodissa vaalitaan rohkaisevaa ja avointa kristillisyyttä

Opiston rehtorin Niko Rantasen mukaan opistolle luonteenomaista avointa ja rohkaisevaa kristillisyyttä tullaan vaalimaan myös päiväkodissa. Jokaisen lapsen ja perheen yksilöllisyys otetaan huomioon. Yhdessä perheiden kanssa tuetaan lasten kasvua tasapainoisiksi ihmisiksi.

Rehtori toteaa, että kristillisyys ei tule ylikorostumaan tai olemaan vaatimuksena päivähoitopaikkaa hakeville, vaikka toiminta on opiston vetämää.

Päiväkodin johtaja Heli Kunnasmäki kertoo, että päiväkodissa noudatetaan Kalajoen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaa.

– Haluamme kristillisyyden näkyvän päiväkodin arjessa esimerkiksi lähimmäisenrakkautena. Emme mainosta päiväkotia kristillisenä päiväkotina, vaan Kristillisen Opiston yhteydessä toimivana päiväkotina, johon kalajokisilla perheillä olisi matala kynnys tulla.

– Omalta osaltamme tarjoamme kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman mukaista laadukasta päivähoitoa. Päiväkodissa pidetään hartaushetkiä ja ruoka siunataan, mutta perheet päättävät osallistuvatko heidän lapsensa näihin tilanteisiin, ihan kuten kunnallisellakin puolella.

Teemapajoissa huomioidaan yksilölliset taipumukset

Päiväkodin arkea aiotaan rytmittää erilaisilla teemapajoilla, jotka antavat lisäarvoa päiväkodin normaalille varhaiskasvatussuunnitelman mukaiselle toiminnalle. Pajojen avulla lasten yksilölliset taipumukset ja mieltymykset otetaan huomioon mahdollisimman hyvin.

– Perheet voivat itse vaikuttaa lapsensa viikko-ohjelmaan. Vanhemmat valitsevat lapsensa mielenkiinnon kohteiden mukaan pajan, johon lapsi osallistuu vaikka puolen vuoden ajan. Pajapäivinä kokoontuvat esimerkiksi liikuntaan, ilmaisutaitoon, kädentaitoihin ja englannin opiskeluun suuntautuneet ryhmät. Pajat jaetaan työntekijätiimin kesken kunkin kiinnostusalueen mukaan, selvittää Kunnasmäki.

Kristillisen Opiston ja Kalajoen kaupungin yhteinen hanke

Jo 1940-luvulla opiston yhteyteen suunniteltiin lastentarhaa, mutta silloin Kalajoen kunta ei lämmennyt osallistumaan kustannuksiin. Nyt vuosikymmenien kuluttua yhteistyö on virinnyt ihan uudenlaisella tavalla. Yhdessä toteutettu, kustannusarvioltaan noin 1,4 miljoonan euron päiväkoti on osoitus siitä.

Talvella 2014 Kalajoen kaupunki ja Kristillinen Opisto allekirjoittivat Kiinteistöosakeyhtiö Kasarmintien päiväkodin osakassopimuksen ja kiinteistöosakeyhtiön perustamissopimuksen. Molempien tahojen hallintoelimet hyväksyivät sopimukset. Myös opiston kannatusyhdistys näytti vihreää valoa toiminnan laajentumiselle.

Nyt päiväkotiosakeyhtiö on vuokrannut päiväkodin tilat kaupungin ja opiston yhteiseltä kiinteistöyhtiöltä. Päiväkotirakennus sijaitsee opiston tontilla olleen ränsistyneen Honkakarin kiinteistön paikalla. Päiväkodin suunnittelussa oli mukana rakennusalan asiantuntijoiden lisäksi päivähoidon ammattilaisia.

Arkki on yksityinen päiväkoti, joka toimii niin sanotulla palvelusetelimallilla. Lasten vanhemmat laittavat kaupungille palvelusetelihakemuksen kaupungin ohjeiden mukaan. Arkki laskuttaa vanhempia kaupungin päättämällä omavastuuosuudella, joka riippuu huoltajien tuloista ja lapsen hoidon tarpeesta.

Edellinen artikkeliRauha Israel-Palestiina konfliktissa tuottaisi miljardeja
Seuraava artikkeliChick lit ei kaihda uskontoakaan

Ei näytettäviä viestejä