Jorma Ollilalla körtti- ja nörttitausta

Elämän voi määritellä maailmankatsomuksen mukaan sattumaksi, kohtaloksi tai vaikka Jumalan johdatukseksi, Nokian pitkäaikainen entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila kirjoittaa.

Hän on tehnyt yhdessä viestintäyrittäjän ja mediavaikuttajan Harri Saukkomaan kanssa kirjan Mahdoton menestys – Kasvun paikkana Nokia.

Kirja ilmestyi vuosi sitten hiukan sen jälkeen, kun Stephen Elop oli jättänyt firman ja Microsoft oli päättänyt ostaa Nokian puhelinliiketoiminnan.

Ollilan johtajan ura hakee vertaistaan maailmanlaajuisesti. Etelä-Pohjanmaalta ponnistanut mies eteni ylioppilaspolitiikkaan, kansainvälisiin opintoihin ja löysi itsensä pian pankkimiehenä ja yritysjohtajana Citybankista. Täällä hän kasvoi korkoa, siirtyi Nokiaan ja loppu on suomalaista teollisuuden historiaa.

Vuoden takainen kirja ei ihan heti vanhene. Onhan Nokian historia tavalla tai toisella, monille suurena ylpeydenaiheena piirtynyt suomalaiseen mieleen. Puhelintoiminnasta, johon päätettiin aikanaan tuskallisten valintojen seurauksena keskittyä, tuli kultakaivos, jonka oli aikanaan määrä kulua loppuun. Sen söivät kilpailijat. Nokiassa mukana seurannut verkkoliiketoiminta on nyt se vihreä oksa tai kivijalka, jolta käsin on hyvä Ollilan työnjatkajien operoida.

Kirjan perusteella Ollilasta välittyy maanläheinen, omistautunut ja erittäin hyvin olennaiseen keskittyvä johtaja. Boheemia hänessä ei vaikuta olevan tippaakaan, hän on asiallinen ja asiaan keskittyvä ammattilainen, jonka pää kesti hyvin niin valtavan menestyksen kuin huipulta alas vierimisenkin. ”Menestyksen tuomaa huumaa pitää varoa ja kriisin keskellä on pidettävä pää kylmänä”, Ollila kirjoittaakin.

Sattuma, kohtalo vai johdatus?

Kirjassa käydään lyhyesti läpi Ollilan lapsuutta ja opiskeluaikojakin. Myös uskonnolliseen taustaan on muutama viittaus. ”Äitini uskoi Jumalaan”, Ollila kirjoittaa ja selittää tämän jälkeen, että hänen suvussaan oli körttiläisiä, jotka pukeutuivat mustiin vaatteisiin ja lauloivat Siionin virsiä. Polvihousuisena pikkupoikana hän osallistui itsekin körttiseuroihin.

”Jumalasta ei kotonamme silti juuri puhuttu. Kirkossa käytiin jouluna, ristiäisissä ja hautajaisissa. Isäni ja äitini olivat enemmän luonnontieteen kuin uskonnon ihmisiä.”

Sattuma, kohtalo vai johdatus? Ollila kertoo itse ajattelevansa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, vaikka hän uskookin siihen, että ihminen pystyy muovaamaan omaa kohtaloaan.

Muutama koulumuistokin kirjassa on. Ollilan uskonnonopettaja oli niin hajamielinen, ettei muistanut, mihin oli jättänyt autonsa tai mikä päivä oli. Ollila puolestaan oli kiltti oppilas. Hän arvelee olleensa luokkatovereittensa mielestä jopa tylsä. ”Olin ehkä nörtti ennen kuin koko sanaa oli ehditty keksiä.”

Nörtti- ja körttitaustaa siis.

Ollilan ja Simo Vuorilehdon legendaarinen edeltäjä Nokian johdossa oli Kari Kairamo. Hän päätyi itsemurhaan ja hänet haudattiin pienessä piirissä Espoonlahden kirkolla.

”En ollut mukana hautajaisissa, mutta minulle kerrottiin, että kesken hautajaisten ulkona alkoi lumimyrsky, joka peitti autot paksulla valkoisella kerroksella, puhalsi hatut ihmisten päästä ja melkein esti kävelemisen. Koko kirkko pimeni myrskyn voimasta. Kari Kairamo oli sellainen mies. Lumimyrsky Suomesta”, kirja Mahdoton menestys kuvaa.

Edellinen artikkeliJoulutulet valaisevat Suomea
Seuraava artikkeliDuudson-Jukka on Iron Sky-elokuvan Jeesus

Ei näytettäviä viestejä