Joensuun ja Kirkkonummen seurakuntayhtymille Hinkuteko-palkinto työstä ilmaston hyväksi

Suomen ympäristökeskus SYKE palkitsi Joensuun ja Kirkkonummen seurakuntayhtymät kesäkuun Hinkuteko-palkinnolla, kerrotaan Kirkon viestinnän tiedotteessa. Palkinnot ojennettiin yhtymien edustajille juuri ennen juhannusta.

Joensuun seurakuntayhtymä on tehnyt Hinku-raadin mukaan pitkäjänteistä ympäristötyötä kirkon ympäristödiplomiverkostossa ja yhdistänyt voimansa Joensuun kaupungin kanssa. Kirkkonummen seurakuntayhtymä on puolestaan vähentänyt kiinteistökantansa lämmitysenergian- ja sähkönkulutusta muun muassa digitaalisen etäoptimointijärjestelmän avulla.

Hinku-lyhenne tulee sanoista hiilineutraali kunta. Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Tällä hetkellä hinku-kuntia on 39.

Suomen ympäristökeskus valitsee joka kuukausi hankkeessa mukana olevista kunnista Kuukauden Hinku-teon. Se voi olla kunnan, yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön toteuttama.

Joensuun seurakuntayhtymä on liittynyt Joensuun seudun ilmastokumppanuusverkostoon ja allekirjoittanut julkisen ilmastositoumuksen. Kiihtelysvaaran seurakuntatalon lämmitysmuoto on vaihdettu öljystä maalämpöön ja Joensuun seurakuntakeskuksessa on tehty ilmanvaihdon perusparannus. Rantakylän kirkossa valaistus on uusittu LED-valoiksi.

Kirkkonummen seurakuntayhtymä on hakenut ympäristöystävällisiä ratkaisuja kiinteistöihin, joissa lämmityksen tarve on kausittaista. Haapajärven vuonna 1823 rakennettu hirsikirkko on suojeltu kohde, johon on asennettu suorasähkölämmityksen etäoptimointijärjestelmä.

Sähkölämmityksen etäoptimointijärjestelmä aiotaan ottaa käyttöön myös Räfsön leirikeskuksessa vielä tänä vuonna. Lämpöä tuotetaan myös ilmalämpöpumpuilla, ja suunnitteilla on aurinkopaneelien asennus. Seurakuntayhtymä on lisäksi tehnyt järjestelmällisesti LED-valaistusremontteja ja investoinut uusiutuvaan energiaan.

– Kirkkonummen seurakuntayhtymän esimerkki osoittaa, että seurakunnat ovat löytäneet ratkaisuja myös vanhojen kirkkojen energiankulutuksen pienentämiseen ilman, että arvokas rakennusperintömme vaarantuu, sanoo Suomen ympäristökeskuksen kehitysinsinööri Jarmo Linjama Kirkon viestinnän tiedotteessa.

OptiWatti Oy:n etähallittava ja älykkäästi ennakoiva lämmityksen ohjaus on osoittautunut hyväksi tavaksi saada haastavienkin kiinteistöjen lämmityskulut hallintaan rakennuksen historiallisesti arvokasta esineistöä kunnioittaen.

– Langaton palvelumme soveltuu hyvin Haapajärven kirkon kaltaisiin suojelukohteisiin, joissa kattavat remontit eivät ole mahdollisia, sanoo OptiWatti Oy:n toimitusjohtaja Ari Tolonen yhtiön tiedotteessa.

Kirkkonummen seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Anna Antikaisen mukaan Hinkuteko-tunnustus on tärkeä.

– Haluamme toimissamme vaalia ympäristöä ja pyrimme siihen, että myös tuleville sukupolville jää luontoa. Teemme päivittäin pieniä asioita energiakulutuksen pienentämiseksi sekä pitkäjänteisempää työtä valitsemalla kestäviä ratkaisuja.

Kirkon ilmasto-ohjelman keskeisiä lähtökohtia ovat kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus

Kirkon ympäristödiplomi on seurakunnille suunnattu mahdollisuus suunnitella toimintaansa mahdollisimman ympäristöystävälliseksi ja osallistua ilmastonmuutoksen hillintään. Diplomiin liittyvässä arvioinnissa käydään läpi muun muassa jätehuolto, kiinteistöt, hautausmaat, metsänhoito ja ympäristökasvatus. Diplomi on voimassa viisi vuotta, ja tällä hetkellä mukana on noin sata seurakuntaa.

Kirkolla on myös oma ilmasto-ohjelma, joka antaa teologisia lähtökohtia ja käytännön suosituksia ilmastotalkoisiin. Ilmasto-ohjelman keskeisiä lähtökohtia ovat kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus.

– Vastuu ilmastosta ja koko luomakunnasta on tärkeä osa kristillistä uskoa. On arvokasta, että suurin osa seurakuntalaisista kuuluu seurakuntaan, joka on mukana kirkon ympäristödiplomijärjestelmässä. Vastuunkantaminen nousee kiitollisuudesta ja rakkaudesta, kirkon ympäristötyön ja kestävän kehityksen asiantuntija Ilkka Sipiläinen sanoo.

Kuva Haapajärven kyläkirkosta Kirkkonummella: Wikimedia Commons

Lue myös:

Kun äly ohjaa sähkölämmitystä, säästyy leirikeskusten ylläpidossa rahaa

Viisi kirkon asetta ilmastonmuutoksen torjunnassa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliTv-jumalanpalvelus merellä ja metsässä – Reissukirkko kuljettaa katsojan keskelle luonnon pyhyyttä
Seuraava artikkeliErikoinen tapaus juhannusaattona Lappeenrannassa – mies jäi kirkkoon ja tyhjensi kirkkoviinit

Ei näytettäviä viestejä