”Jeesuksen jalanjäljissä vähäosaisten asialla”

Oululainen Mikko Raudaskoski ajattelee, että virkamiesten valmistelemat esitykset on tarvittaessa kyseenalaistettava. Luottamushenkilön on myös kyettävä kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Lähimmäisistä huolehtiminen on hänen mukaansa seurakunnan keskeisin tehtävä.

Kuka olet ja miltä paikkakunnalta? Millaisessa luottamustehtävässä palvelet?

Olen Mikko Raudaskoski ja siviilityössä toimin Heinätorin erityiskoulun rehtorina Oulussa. Vuodesta 1995 vuoteen 2008 olin Kajaanin tullin erityiskoulun rehtorina. Juureni ovat Kalajokilaaksossa. Lapsuuteni vietin Sievin Kiiskilän kylässä. Lukio-opinnot kävin Nivalassa, koska Sievissä ei 70-luvun alkupuolella ollut lukiota. Kouluttauduin luokanopettajaksi Turussa. Toimin Nivalassa 80-luvun alussa luokanopettajana Kyösti Kallion koulussa. Erikoistuin Joensuussa erityisopettajaksi ja olen 1985 vuodesta lähtien tehnyt työtä erityisopetuksen parissa. Vuonna 1989 muutimme perheeni kanssa Ouluun. Seurakunnan luottamustehtävissä olen Tuiran seurakuntaneuvostossa, Oulun seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa sekä yhteisessä kirkkoneuvostossa.

Miksi lähdit seurakunnan luottamushenkilöksi? Mitä haluat saada aikaan, mihin haluat vaikuttaa?

Ne henkilöt, jotka tunsivat minun toimintatapani kunnallisissa luottamustehtävissä, pyysivät minua ehdokkaaksi useiden seurakuntavaalien alla. Kieltäydyin toistuvasti, mutta viimeistä edellisissä vaaleissa asetuin ehdolle ja tulin valituksi Tuiran seurakuntaneuvostoon.

Olin ensimmäisenä vaalikautena diakoniatyön johtokunnan puheenjohtaja. Tehtävä sopi minulle erittäin hyvin, koska lähimmäisistä huolehtiminen on mielestäni seurakunnan keskeinen tehtävä. Diakoniatyössä vähävaraisten kanssaihmisten elämäntilannetta voidaan tukea todella konkreettisesti. Haluan myös madaltaa kirkkoon liittymisen kynnystä. Kirkon pitäisi mahdollistaa kaikille turvallinen toimintaympäristö ihmisten erilaisuudet ja taustat huomioiden. Ei ole syytä estää kenenkään tulemista seurakunnan toimintaan.

Kuinka kauan olet palvellut seurakunnan luottamustehtävissä?

Tällä hetkellä on menossa toinen vaalikausi.

Millaiset ominaisuudet ovat luottamushenkilölle tärkeitä? Kenelle tehtävä sopii?

Luottamushenkilön on tietenkin oltava kiinnostunut vaikuttamaan päätöksentekoon. Virkamiesten valmistelemat esitykset on tarvittaessa kyseenalaistettava. Suotavaa on kokonaisvaltainen ajattelu pelkkiin yksittäisiin asioihin puuttumisen sijaan. Tehtävä sopii ihan tavallisille kansalaisille, joilla on halu ja tahto vaikuttaa päätöksentekoon.

Mitä ajattelet uskonnon ja politiikan yhdistämisestä?

Poliittisilla ja erityisesti ideologisilla tavoitteilla on yhtymäpintaa keskeisten uskonnollisten teemojen kanssa. Vasemmistolainen yhteiskunnan vähäosaisten asemasta huolehtiminen on sopusoinnussa erityisesti Jeesuksen ”ylösnostoihin” alkuseurakunnan aikana.

Mikä on ollut sinulle vaikein tehtävä tai päätös luottamushenkilönä? Entä mieluisin?

Vaikeinta oli hävitä äänestys Rauhan aseman toiminnasta, jonka tuloksena mm. hengellinen radiotoiminta loppuu Oulun seurakuntayhtymässä. Vastaavasti mieluisin oli päättä aloittaa Rauhan aseman toiminnan aloittamisesta.

Mitä kirkon jäsenyys sinulle merkitsee?

Kirkon jäsenyys merkitsee ensisijaisesti lämminhenkistä yhteisöllisyyttä.

Oletko mukana jossain seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa?

Kunnallisten luottamustehtävien sekä muuhun järjestötyöhön liittyvien vastuiden vuoksi en ole nähnyt mahdollisuutta luotettavasti sitoutua seurakunnan vapaaehtoistoimintaan.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAlttarikukkien pitää kestää
Seuraava artikkeliLahdessa järjestetään ensimmäinen sateenkaarimessu

Ei näytettäviä viestejä