Ikivanha kivikirkko valittiin Lohjalla vuoden digitalisoitujaksi

Lohjan Pyhän Laurin kirkko palkittiin yllättävänä digitalisoitujana Lohjan kaupungin matkailugaalassa. 1400-luvulla rakennetun kivikirkon historiaan, veistoksiin, seinämaalauksiin ja kirkkoa ympäröivään hautausmaahan pääse tutustumaan mobiilisovelluksen ja nettisivujen avulla.

– Jopa osalle tuomaristosta oli yllätys, että kirkko on näin edistyksellisesti digitalisoitunut ja että esimerkiksi kirkon maalaukset ovat niin helposti löydettävissä netistä, sanoo Lohjan kaupungin matkailupäällikkö Minna Ermala.

– On tosi hienoa, että noin perinteinen ja jykevä taho uudistuu ja lähtee esittelemään sisältöjään tämän päivän tekniikalla. Se on mallina kaikille, että kaavoihin ei pidä kangistua.

Ermalan mielestä digitalisoitumisella on valtava merkitys matkailulle.

– On tosi tärkeää olla esillä niissä kanavissa ja niillä foorumeilla, joilta matkailijat etsivät tietoa. Lohjan Pyhän Laurin kirkko on monelle ensimmäinen paikka, johon Lohjalla tutustuu, esimerkiksi häissä ja hautajaisissa tai turistikierroksilla, Ermala kertoo.

Palkinto luovutettiin Lohjan seurakunnalle Lohjan matkailugaalassa maaliskuun alussa. Matkailugaala on jokavuotinen tapahtuma, jossa palkitaan paikallista matkailua kehittäneitä yrityksiä, yhteisöjä ja henkilöitä.

Vaeltelua kirkossa ja hautausmaalla Citynomadin avustuksella

Lohjan Pyhän Laurin kirkkoon ja sitä ympäröivään hautausmaahan voi tutustua vaikka toiselta puolelta maapalloa käyttämällä mobiilisovellusta nimeltä Citynomadi.

Sovelluksen kartalta löytyvät sankarihaudat, paikallisten merkkihenkilöiden haudat, entisten mahtisukujen hautakappelit ja sukuhaudat, erilaiset muistomerkit sekä harvinaiset pensas- ja puulajit. Lisätietoja saa klikkaamalla.

Sovellusta käyttävä voi vapaasti kuljeksia pitkin kirkkomaata, koska se näyttää koko ajan, missä kohdassa karttaa ollaan ja mitä lähellä on. Lisäksi se piippaa jokaisen karttaan merkityn kohteen kohdalla. Lohjan Pyhän Laurin kirkkomaalle ei ole tehty valmista reittiä, koska kohteet ovat ympäri aluetta.

Toinen tapa käyttää Citynomadia on valita kiinnostava kohde ja kävellä sen luo sovelluksen kartan opastamana.

GPS-paikannuksen tarkkuus tosin riippuu käytettävästä mobiililaitteesta. Esimerkiksi oman kännykkäni ruudulla oma sijainti näkyy metrien tarkkuudella, mutta tablettitietokoneeni ei kyennyt edes sadan metrin tarkkuuteen.

Citynomadi-sovelluksen käyttämiseen ei tarvita nettiyhteyttä, koska alueen kartan voi ladata mobiililaitteeseen jo etukäteen.

Citynomadin avulla voi seurata valmiita reittejä ja tutustua erilaisiin kohteisiin eri puolilla maailmaa. Suomesta muita seurakunnallisia kohteita ovat Honkanummen hautausmaa Helsingissä, Kalevankankaan hautausmaa Tampereella sekä Tampereen ja Turun tuomiokirkot. Lisäksi kirkkoja ja hautausmaita esitellään muutamien kaupunkien arkkitehtuuri- ja historiakierroksilla.

Citynomadi-sovellus on ladattavissa kaikkiin Applen IOS-käyttöjärjestelmää, Androidia tai Windowsia käyttäviin älypyhelimiin ja tablettitietokoneisiin. Lisäksi sitä voi käyttää tietokoneen selainohjelmalla osoitteesta www.citynomadi.com.

Opinnäytetyö ohjaa turisteja

Citynomadin kokonaisuus Lohjan Pyhän Laurin kirkosta ja kirkkomaalta syntyi lohjalaisen Sirpa Lehtisen opinnäytetyönä, jonka hän teki Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun koulutusohjelmassa.

AMK-hortonomiksi viime vuonna valmistunutta Lehtistä auttoivat materiaalin kokoamisessa erityisesti Lohjan seurakunnan hautaustoimen päällikkö Pekka Huttunen ja vuosikymmeniä Lohjalla turistioppaana toiminut Irja Olkinuora. Valokuvat ja muu toteutus ovat Lehtisen tuotantoa ja hän on myös koko idean keksijä.

– Tämähän on valtava pläjäys paikallista kulttuuriperintöä, yhden kirjan verran. Nettitoteutuksen etuna on, että tietoa mahtuu rajattomasti, toisin kuin paperiesitteeseen, jollainen meillä oli aikaisemmin, Huttunen kertoo.

Viime elokuussa julkaistulla kokonaisuudella Citynomadissa on ollut jo 1 600 käyttäjää. Tulevan kesän aikana palveluun on tarkoitus lisätä tietoa erityisesti hautausmaan kasveista.

– Tietojen täydentäminen ja lisääminen Citynomadiin on todella helppoa, Huttunen kertoo.

Huttusen mukaan pohdinnassa on myös seurakunnan muiden toiminnassa olevien hautausmaiden lisääminen Citynomadiin. Niitä on seurakuntaliitosten jälkeen kaikkiaan kahdeksan.

Keskiaikaisiin seinämaalauksiin voi tutustua netissä

Lohjan Pyhän Laurin kirkon seinä- ja kattomaalauksiin pääsee tutustumaan kaikille avoimilla Helsingin yliopiston kirkkoarkkitehtuurin ja kirkkotaiteen tutkimusarkiston nettisivuilla.

Maalauksiin tutustuminen on helppoa: ensin klikataan sitä kirkon osaa, jonka maalauksia halutaan katsoa. Uudelle sivulle aukeavat kaikki valitun osan maalaukset, esimerkiksi katon, ja yksittäistä maalausta klikkaamalla pääsee katsomaan maalausta suuremmassa koossa sekä lukemaan, mistä se kertoo.

Kuvio-sivustolla on satojen suomalaisten kirkkojen kuvia ja lähivuosien tavoitteena on saada sinne kuvat kaikista lopuistakin kirkoista Suomessa. Tällä hetkellä kaikista muista kirkoista kuin Lohjan Pyhän Laurin kirkosta on vain erillisiä kuvia ilman selityksiä.

– Lohjan Pyhän Laurin kirkon maalaukset ovat niin ainutlaatuiset, että halusimme esitellä ne tällä tavalla ja lyhyiden selitysten kanssa. Ne ovat olleet aikansa biblia pauperum eli köyhien raamattu, mutta nykyään kuvallisen esittämisen tavat ovat niin erilaisia, että Raamattua tuntevankin on vaikea tunnistaa, mistä niissä on kysymys, kertoo kuva-arkisto Kuvion projektipäällikkö, teologian tohtori Arto Kuorikoski Helsingin yliopistosta.

Lohjan Pyhän Laurin kirkon seinä- ja kattomaalaukset on maalattu 1400- ja 1500-lukujen taitteessa saman Hattulan mestarin johdolla, jonka tuotantoa ovat Hattulan Pyhän Ristin kirkon seinämaalaukset. Lohjan ja Hattulan kirkkojen maalaukset ovat laajimmat Raamatun tapahtumista kertovat maalauskokonaisuudet koko Suomessa.

Kuorikoski kertoo, että Hattulan kirkosta on suunnitteilla samanlainen kokonaisuus Kuvioon kuin Lohjan Pyhän Laurin kirkosta.

Lohjan Pyhän Laurin kirkko on Suomen kolmanneksi suurin keskiaikainen kivikirkko, jonka vanhin osa sakasti on alun perin rakennettu samalla paikalla sijainneen puukirkon sakaristoksi. Nykyisen kivikirkon runkohuone on mahdollisesti rakennettu puukirkon ympärille, jotta vanhaa kirkkoa on voitu käyttää vielä uutta kirkkoa rakennettaessa. Kirkon rakentaminen on ajoitettu 1460-1480-luvuille. Hautausmaata on vuosisatojen aikana laajennettu useita kertoja, viimeksi vuonna 1945.

Kuvat: Matti Pirhonen. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.

1. Lohjan seurakunnan hautaustoimen päällikkö Pekka Huttunen on erittäin tyytyväinen Citynomadi-sovellukselle tehtyyn kirkkomaan karttaan.

2. Lohjan Pyhän Laurin kirkkoa ympäröivälle hautausmaalle haudatuista merkkihenkilöistä löytyy tietoja Citynomadista, jota voi käyttää kännykkä- tai tablettisovelluksena tai nettisivujen kautta.

3. Pekka Huttusen takana olevasta Outamon tilan sukuhaudasta ei talvella paljoa näy, mutta Citynomadi-sovelluksesta löytyy siitä tietoja.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIhmisoikeusliitto vaatii kuntavaalien kampanjointia ilman rasismia
Seuraava artikkeliErityisnuorisotyö Lahdessa: Moottoripajassa opitaan hitsaamista ja tunnetaitoja

Ei näytettäviä viestejä