Henriksson kannattaa sakkotulojen ohjaamista rikosuhrityöhön

HenrikssonAnna-MajaAnna-Maja Henriksson (r.) kannattaa sakkotulojen ohjaamista rikosuhrityöhön myös Suomessa. Hän kertoo asiasta Kotimaa24:lle.

– Olen tässä asiassa kyllä varovaisen myönteisellä kannalla viitaten pohjoismaisiin esimerkkeihin, hän toteaa.

Esimerkiksi Ruotsissa on perustettu rahasto, joihin rikoksesta tuomitut maksavat tietyn summan. Rahaa käytetään rikosuhrityössä.

– Ruotsissa rikosuhrirahasto (Brottsofferfonden) on perustettu jo vuonna 1994. Siitä rahoitetaan uhrien tukijärjestöjen toimintaa sekä aihepiirin tutkimusta. Tanskassa oikeusministeriö on vastikään ehdottanut vastaavan järjestelmän käyttöönottoa ”uhripaketissaan”, Henriksson toteaa.

Henrikssonin mukaan Suomessa sakkotulojen kanavoimiseen rikosuhrityöhön liittyy isoja periaatteellisia ja käytännön kysymyksiä, jotka vaativat selvittämistä. Valtioneuvoston kesäkuussa 2012 hyväksymässä sisäisen turvallisuuden ohjelmassa rikosuhripalvelujen rahoitusmalleihin liittyvä selvitystyö annettiin oikeusministeriön vastuulle.

– Vaihtoehtoiset mallit, rikosuhrirahasto mukaan lukien, tulee valmistella vuoden 2013 loppuun mennessä. Tukitoimien kehittäminen ja rahoittaminen on laaja, hallinnonalat ja ministeriöiden raja-aidat ylittävä kokonaisuus ja valmistelu tullaan tekemään yhteistyössä muiden keskeisten tahojen kanssa.

Suomalaiset eriarvoisessa asemassa

Onko suomalaisilla tällä hetkellä tasavertainen mahdollisuus rikoksen uhrien tukipalveluihin? Henrikssonin mukaan puhelin- ja internetpalvelut ovat valtakunnallisesti kaikkien saatavilla, mutta lähipalveluiden saatavuudessa on suuriakin alueellisia eroja. Kattavimmin levittyneitä ovat kaikille rikoksen uhreille palveluja tuottava Rikosuhripäivystys sekä Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset, jotka tarjoavat palveluja perhe- ja lähisuhdeväkivaltatapauksissa.

– Erityisen ongelman muodostavat tiettyjen vakavasti traumatisoivien rikosten, kuten joidenkin seksuaalirikosten uhrien palvelut. Erityistukipalveluja on järjestölähtöisesti tarjolla erittäin rajallisesti ja pääkaupunkikeskeisesti, Henriksson kuvaa.

Hänen mukaansa tukipalveluiden kehittämisessä on osin kyse resursseista, osittain myös yhteistyön ja koordinoinnin kehittämisestä.

– Hallituksen sisäisen turvallisuuden ohjelmassa ratkaisua etsitään näistä kaikista. Yhtenä tavoiteltavana toimenpiteenä on luoda rikosuhripalvelujen tuottajien välinen sopimusperusteinen yhteistyöjärjestelmä erityisasiantuntemusta edellyttävien uhriryhmien palvelujen saatavuuden vahvistamiseksi. Toteutusvastuussa ovat mukana Rikosuhripäivystys ja muut rikosuhripalveluja tuottavat järjestöt.

Edellinen artikkeliMitä teet, jos adventtina iskee hätä?
Seuraava artikkeliJaakko Löytty: Kansanlähetys kaapannut kirkon

Ei näytettäviä viestejä