Hengestä aineeksi – näin seurakuntalaista kuunneltiin

Kotimaa Pro tiedusteli muutamalta viranhaltijalta mitkä ovat olleet parhaat ideat joita seurakuntalaiset ovat heille esittäneet, ja miten ne etenivät käytäntöön. Samalla tiedustelimme, mitkä ideat eivät olleet edistämiskelpoisia. Kirkkoherrat Timo Juntunen Hailuodosta, Kari Tiirola Haapajärveltä sekä Arto Viitala Jyväskylästä vastaavat.

Kirkkokahvit nautitaan kirkkotilassa

Kari Tiirola kertoo, että Haapajärvellä viime aikojen paras seurakuntalaisilta tullut ehdotus on ollut kirkkokahvien järjestäminen kirkkosalissa. Messun jälkeen vuorossa oleva jumalanpalvelusryhmä kattaa kahvipöydän nykyään kirkon keskikäytävälle.

– Kahvit ja teet juodaan seisten tai kirkonpenkissä istuen. Jokapyhäisille kirkkokahveille osallistuvat nyt melkein kaikki messussa olleet, eikä kenelläkään ole kiire pois. Yhteisöllisyys on vahvistunut merkittävästi tätä kautta, Tiirola sanoo.

Tiirola kertoo kuuntelevansa seurakuntalaisten ajatuksia ja ideoita herkällä korvalla.

– Jos ehdotus on järkevä ja asiallinen, se etenee hyvin nopeasti toteutukseen. Rahaa kysyvät hankkeet ymmärrettävästi voivat ottaa aikaa ennen kuin ne saadaan toteutettua.

Haapajärvellä jumalanpalvelus on nykyään aina messu eli ehtoollisjumalanpalvelus. Jotkut seurakuntalaiset toivovat myös sanajumalanpalveluksia messujen lomaan.

– Ajattelen, että se olisi jumalanpalveluselämän kehittämistä ajatellen takaisin päin menoa. Siksi en ole tähän ehdotukseen suostunut, Tiirola sanoo.

Jyväskylään tulee Torinon käärinliina -näyttely

Arto Viitalalle tulee kysyttäessä ensimmäiseksi mieleen ajankohtainen seurakuntalaisten aloitteesta toteutuva tapahtuma: Jyväskylässä järjestetään ensi huhtikuussa useiden seurakuntien yhteistyönä laaja Torinon käärinliina -näyttely.

– Useita vuosia sitten kaksi seurakunnan jäsentä otti minuun yhteyttä ja he toivoivat tällaisen näyttelyn järjestämistä. Asia ei suinkaan edennyt mutkattomasti ja itse lähinnä delegoin tätä sinänsä kiinnostavan tuntuista ideaa aina jonkun muun mietittäväksi. Välillä asia eteni, sitten taas tyssäsi ja sitten eteni. Nuo aloitteen tekijät ovat olleet kärsivällisiä. Kiitos heidän, tapahtuma toteutuu nyt komeasti useiden seurakuntien yhteistyönä, Viitala kertoo.

Kaikki seurakuntalaisten ideat eivät ole olleet toteuttamiskelpoisia.

– Eräs seurakuntalainen sopi kerran tapaamisajan kanssani ja ehdotti Taulumäen kirkon kovien puupenkkien vaihtamista konserttisalituoleiksi. Asia ei lähtenyt etenemään. Joitakin ehdotettuja parantamiskokouksia on myös jäänyt toteutumatta, vaikka hyvin monenlaisia tilaisuuksia on seurakuntalaisten aloitteesta myös toteutettu.

Jalkapalloseura ja seurakunta huikeaan yhteistyöhön

Timo Juntunen kertoo saaneensa vuosien varrella useita hyviä toimintaideoita seurakuntalaisilta. Vaikutustensa laajuuden vuoksi mieleenpainuvin projekti on ollut jalkapalloseuran kanssa tehty yhteistyö 1990-luvun alkupuolella Savonlinnassa.

– Savonlinnan Työväen Palloseuran puheenjohtajana toiminut tuttavani ja monella tapaa aktiivinen seurakuntalainen esitti, että seurakunta alkaisi hoitaa Savonlinnan keskikaupungin alueen jalkapallotoimintaa yhdessä seuran kanssa. Seura teki voimakasta juniorityötä lähiöalueilla, mutta keskustan lapset olivat olleet kauan toiminnasta osattomia ja potkiskelivat vesirännejä, Juntunen sanoo.

– Huoli lapsista oli molemminpuolinen. Istuessamme alas huomasimme miten paljon yhteisiä kasvatusperiaatteita oli seurakunnan nuorisotyöllä ja jalkapalloseuran juniorityöllä. Tarvittiin vain kunnollinen suunnitelma ja sopivat, innokkaat henkilöt hoitamaan asiaa. Siinähän meitä oli jo kaksi! Mukaan saatiin pian monta muuta.

Ideasta poiki monenlaista. Juniorijoukkueet harjoittelivat seurakunnan liikuntasalissa peruskuntokaudella. Seurakunnan työntekijät ja jalkapallovalmentajat järjestivät yhdessä lapsille liikunnallisia leirejä. Juniorit vanhempineen kokoontuivat perhekirkkoihin ja erityisesti kehitettyyn FairPlay-messuun. Seuran omatoimisesta aloitteesta STPS pyhitti sunnuntaiaamut, mikä tarkoitti, että joukkueet lähtivät pelimatkalle vasta jumalanpalvelusajan jälkeen. Mukana yhteistoiminnassa olivat myös koulut.

– Kasvatuksen kolmijalka oli vahva: koulu-seura-seurakunta. Kehitimme erityisiä reilun pelin sääntöjä, jotka ulotettiin jalkapallokentiltä koskemaan myös muuta elämää kotona, koulussa, kaveripiirissä ja luonnossa, Juntunen muistelee.

– Tästä seurakuntalaisen aloitteesta virisi siis varsin ainutlaatuinen yhteistyö monen toimijan kesken, lasten ja heidän perheidensä hyväksi. Syksyllä 1994 Suomen Palloliitto palkitsi yhteistyön erityisellä FairPlay-palkinnolla.

Hailuotoon perustettiin gospel-bändi

Nykyisellä kotipaikkakunnallaan Hailuodossa Juntunen sai koulun keittolanhoitajalta ehdotuksen: Perustetaan gospel-bändi. Innokkaita soittajia löytyi suhteellisen nopeasti ja bändi on toiminut jo puolitoista vuotta.

– Seurakunnassamme järjestetään gospel-messuja, joissa bändi on luonnollisesti mukana. Ensi viikonloppuna lähdemme esiintymään Kempeleeseen.

Toteuttamiskelvottomiksi ovat Juntusen uran aikana jääneet lähinnä sellaiset seurakuntalaisten ehdotukset, jotka ovat olleet liian kalliita toteuttaa.

– Täällä Hailuodossa on toivottu kirkkoon parempaa äänentoistoa. Pienellä seurakunnalla ei ole siihen varaa. Olemme kuitenkin saaneet selvitettyä, missä kohdin kirkkoa induktiosilmukka toimii parhaiten, koska eräs kuulolaitteen kanssa elävä seurakuntalainen tarjoutui testihenkilöksi selvitystyöhön.

Edellinen artikkeliEhdota juttuaihetta – voita iPad Mini
Seuraava artikkeliTampereella myönnettiin kulttuuripalkinto seurakuntahistorialle

Ei näytettäviä viestejä