Hengellisillä kesäjuhlilla kerättiin nimiä kansalaisaloitteelle omantunnon vapaudesta

Kansalaisaloitteelle terveydenhuollon henkilökunnan oikeudesta kieltäytyä elämän lopettamisesta on kerätty nimiä kesän hengellisillä kesäjuhlilla. Järjestäjistä suurin osa on antanut kerääjien toimia juhla-alueella, kertoo lakialoitteen vireillepanijana ollut gynekologi Sari Tanus.

Tanuksen mukaan toukokuussa alkaneelle kansalaisaloitteelle nimiä on kerätty esimerkiksi adventtikirkon, vapaiden suuntien, Pelastusarmeijan, helluntaikirkon ja evankelis-luterilaisen kirkon herätysliikkeiden kesäjuhlilla. Viimeisimpänä aloitteen kannattajat olivat keräämässä nimiä viikonloppuna Kansanlähetyspäivillä Jyväskylässä ja Vapaakirkon juhlilla Seinäjoella.

– Kesäjuhlilla on ollut keräykselle iso merkitys sekä näkyvyyden että nimien keräämisen suhteen, Tanus kertoo. Tällä hetkellä aloitteen allekirjoittaja on noin 13 500.

Muutamat kesäjuhlien järjestäjät eivät ole eri syistä halunneet kerääjiä juhla-alueelleen. Tanuksen mukaan nimiä on kerätty alueiden ulkopuolella ja kerääjät ovat saattaneet osallistua juhlien ohjelmaan kampanjan t-paidoissa.

– Toivomme kristillisten piirien lähtevän kampanjaan mukaan mahdollisimman laajalla rintamalla, Tanus sanoo.

Kansalaisaloitetta on käsitellyt lehdessään esimerkiksi helluntaiherätyksen Ristin Voitto -lehti.

– Aloite ei ole poistamassa kenenkään oikeutta aborttiin. Kyse on vakaumuksesta johtuvan syrjinnän poistamisesta ja tasa-arvosta. Tarkoitus on saada lisää oikeuksia niille, jotka haluaisivat toimia esimerkiksi gynekologeina ja kätilöinä, mutta eivät vakaumuksensa vuoksi voi osallistua elämän lopettamiseen, Tanus sanoo.

Esimerkiksi Euroopan neuvoston päätöslauselmassa vuodelta 2010 katsotaan, että terveydenhuollon henkilökunnalla pitäisi olla oikeus kieltäytyä abortin tekemisestä henkilökohtaiseen vakaumukseen vedoten. Lauselma kehottaa jäsenmaita korjaamaan asian lainsäädännössään. Tanuksen mukaan Suomen lisäksi vain neljä EU:n jäsenmaata ei noudata neuvoston ohjetta.

Tanus muistuttaa, ettei vakaumukseen perustuva syrjimättömyys koske vain uskonnollista vakaumusta.

– Suomessakin on monia sellaisia, jotka ovat joutuneet vaihtamaan uraa omantunnon vapauden puuttumisen takia, Tanus jatkaa.

Lakialoitteen sisältöön voi tutustua tarkemmin sen kotisivuilla.

Edellinen artikkeliAsuntomessuilla voi jututtaa pappia ja laulaa riparilauluja nuotiopaikalla
Seuraava artikkeliTiimalasi: Tuhkaus ilman siunaustilaisuutta yleistynyt

Ei näytettäviä viestejä