Helsinkiin viisi uutta muistokiveä natsi-Saksaan luovutetuille juutalaisille – ennestään kiviä on kolme

Suomi luovutti toisen maailmansodan aikana kahdeksan juutalaista natsi-Saksaan. Kolmelle heistä paljastettiin viime kesänä muistokivet Munkkiniemen puistotiellä Helsingissä. Nyt muistokiviä, ”kompastuskiviä” tulee viisi lisää.

Eilen sunnuntaina vietetyn Vainojen uhrien muistopäivän tiedotteessaan Holokaustin uhrien muisto ry kertoo sopineensa saksalaisen taitelijan Gunter Demnigin kanssa viiden muistokiven (Stolperstein) asentamisesta Helsingissä kesäkuussa.

– Tarkoitus on, että muistokivet muistuttavat ihmiskunnan julmuudesta ja vaikuttavat niin, että me ajattelisimme, ettei koskaan enää, sanoi Holokaustin uhrien muisto ry:n puheenjohtaja Kimmo Sasi tiedotteessa.

Stolpersteinit, ”kompastuskivet”, ovat alun perin Gunter Demnigin taideprojekti, josta on kasvanut eri puolille Eurooppaa levinnyt tapa muistaa keskitysleireillä kuolleita. Muistokivi on pieni betoninen kuutio, ikään kuin katukivi, joka asennetaan uhrien kotitalon eteen. Kuution pinnalla on messinkinen levy, jossa on tekstiä.

Kuva: Olli Seppälä. Kolme muistokiveä Helsingissä osoitteessa Munkkinimen puistotie 18.

Lue myös:

Vainojen uhrien muistopäivää vietetään sunnuntaina – 74 vuotta Auschwitzin vankien vapauttamisesta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliNeljä seurakuntaa loi oppaan, joka auttaa omaisia hautauksen järjestämisessä
Seuraava artikkeliMitä tehdä, jos uskonto ahdistaa niin, ettei voi osallistua kirkkohäihin? – Kirkon edustajat vastaavat

Ei näytettäviä viestejä