Heinimäki: ”Kirkko ja kaupunki liitää kuin perhonen ja pistää kuin ampiainen”

Vuonna 2017 voi Kirkko ja kaupungista lukea, millainen on kehittyvien maakuntien Suomi vuonna 2037, sanoo päätoimittaja Jaakko Heinimäki.

Pääkaupunkiseudun seurakuntalehdet yhdistyivät vuoden alussa Kirkko ja kaupunki -nimiseksi mediaksi. Kenelle sitä tehdään?

– Painettu Kirkko ja kaupunki lähetetään pääkaupunkiseudun koteihin, joissa asuu luterilaisen kirkon jäsen. Olemme suuren yleisön media. Lehti on monelle lukijalleen hänen ainoa siteensä kirkkoon. Sama juttu verkkojulkaisun kanssa, teemme sitä pikemminkin kirkkoa jonkin verran symppaavalle suomalaiselle kuin sille kaikkein harrastuneimmalle uskontohigarille.

Suomi on uskonnollisesti jakautunut kahtia, pääkaupunkiseutuun ja muuhun Suomeen. Mitä tästä seuraa??

– Ihmisen isot elämänkysymykset ovat samantapaisia niin Mellunmäessä, Hammaslahdessa kuin Shetlannin saarilla. Vastaukset ja kokemukset saattavat vaihdella silti paljonkin. Pääkaupunkiseutu ei ole kulttuurisesti ja asenteellisesti mitenkään yhtenäinen alue, ja juuri se saattaa olla se merkittävin ero maaseutuun verrattuna.

– Tutkimukset osoittavat, että arvojen kannalta ja uskonnollisesti kaupunkikeskukset näyttävät suuntaa muulle Suomelle. Luultavasti Kirkko ja kaupungista voi vuonna 2017 lukea, millainen on kehittyvien maakuntien Suomi vuonna 2037.

Miten moniuskontoisuus tulee näkymään uudessa mediassa?

Kirkko ja kaupunkia tehdään täsmälleen siinä todellisuudessa, jossa sen lukijatkin elävät. Pääkaupunkiseudulla vaikuttaa useampia uskontoja kuin monilla muilla paikkakunnilla. Minusta uskontojen näkyminen julkisessa tilassa on hieno asia.

– Emme ole kirkon mainoslehti emmekä propagandasivusto vaan journalistinen monimedia, joka seuraa uskontoja erityisellä asiantuntemuksella. Kriittisesti ja ymmärtävästi.

Tavoitteletteko lukijoita myös koko maasta?

– Verkko ei tunne kaupunkien rajoja, ja on aivan selvää, että verkkolehdellä on paljon lukijoita levikkialueemme ulkopuolelta. Rahoituspohjamme ansiosta meillä on mahdollisuus tehdä huomattavan laadukasta lehteä. Olemme siitä vastuussa sekä aikojen lopulla viimeisellä tuomiolla että myös jo nyt rahoittajillemme eli helsinkiläisille, espoolaisille, vantaalaisille ja kauniaislaisille kirkollisveron maksajille.

– Olen ihaillut Muhammad Alia pikkupojasta asti. Kirkko ja kaupunki on paitsi suurin ja kaunein, se myös liitää kuin perhonen ja pistää kuin ampiainen.

Ensimmäinen uusi lehti ilmestyy 19.1. Hermostuttaako?

– Ei hermostuta. Vaikka ensimmäistä lehteä tietysti luetaan erityisen tarkasti, se on silti vain yksi lehti. Sitä paitsi uudistunut Kirkko ja kaupunki on huolellisesti suunniteltu jo hyvissä ajoin ennen kuin minä astuin remmiin. Ja jos se osoittautuu ihan huonoksi, voin aina sanoa, että Seppo Simolan vika.

Kuva: Jukka Granström

Edellinen artikkeliVideoblogia pitävä nuorisopappi: ”Täytyy olla sopivasti pissaa päässä”
Seuraava artikkeliTeemu Laajasalo vetoaa: Älkää nimitelkö srk-yhtymää ”hyytymäksi” tai ”vatikaaniksi”

Ei näytettäviä viestejä