Haitin maanjäristyksestä viisi vuotta – jälleenrakennus jatkuu yhä

Maanjäristys tappoi 12. tammikuuta 2010 Haitissa yli 200 000 ihmistä ja jätti kaksi miljoonaa kodittomaksi. Lisäksi maanjäristystä seurasi laaja koleraepidemia.

Poliittinen epävakaus ja hauraat yhteiskuntarakenteet ovat vaikeuttaneet maan jälleenrakennusta, Kirkon ulkomaanapu kertoo tiedotteessaan. Ulkomaanavulla on ollut toimisto Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä vuodesta 2010 lähtien.

Järjestön mukaan valtio suurelta osin sivuutettiin maanjäristystä seuranneessa kansainvälisessä avustusoperaatiossa. Tämä johtui siitä, että hallitus oli alkuvaiheessa toimintakyvytön.

Haitin valtio ei ole kyennyt takaamaan peruspalveluita, vaan kansalaisyhteiskunta on ottanut vastuun esimerkiksi koulutuksen järjestämisestä. Ulkomaanavun mukaan niin kansalaiset, järjestöt kuin viranomaisetkin näkevät kansainväliset järjestöt palvelujen tuottajina ja odottavat niiden kantavan vastuun. Ajattelutapa hidastaa maan kehitystä ja lisää riippuvuutta ulkopuolisista.

– Valtiolla pitää olla johtava rooli maan kehityksessä, sanoo Ulkomaanavun Haitin ohjelmapäällikkö Anna Salmivaara.

– Hallituksen tulee olla vastuussa kansalaisilleen tekemisistään ja tekemättä jättämisistään, jotta Haitista voi tulla toimiva valtio, joka pystyy takaamaan kansalaistensa perusoikeuksien toteutumisen.

Kirkon Ulkomaanapu on maanjäristyksen ensimmäisen hätäapuvaiheen jälkeen keskittynyt avustustyössään kouluihin. Vuoden 2014 loppuun mennessä Haitiin on Ulkomaanavun työllä valmistunut 11 pysyvää koulua. Lisäksi järjestö toimitti 340 vanerista väliaikaista luokkahuonetta yli 70 kouluun. Niistä valtaosa on edelleen käytössä. Yhteensä yli 20 000 lasta on saanut turvalliset koulutilat.

Edellinen artikkeliMitä ihmettä on ”hääpuvun uhraus”?
Seuraava artikkeliEi alle 65-vuotiaille – K65-luentosarjalla puhuvat varttuneet teologit

Ei näytettäviä viestejä