Googlessa on Jumalan piirteitä

GoogleJumala2

Yhtiön uudet yksityisyydensuojaa koskevat käytännöt tulevat voimaan maaliskuun alusta eli huomenna. Tietoturva-asiantuntijat ovat suositelleet Googlen selaushistorian poistamista muistutellen, että Facebookin ja Googlen kaltaiset firmat tietävät meistä ja elämäntarinastamme kaiken – siis salatuimmat huokauksetkin.

Kun googlettaa englanninkielisillä sanoilla ”God” ja ”Google” löytää monenmoista pohdintaa siitä, millaisia Jumalan piirteitä hakukoneella on. Sitä kutsutaan muun muassa kaikkialla läsnä olevaksi tekniseksi jumalaksi (omnipresent techno God).

The Church of Google -nimiselle sivulle on koottu yhdeksän todistetta siitä, miksi hakukone on Jumalan kaltainen. Jumalallisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi sen kaikkitietävyys, kaiken muistaminen ja kaikkiin hakuihin eli ”rukouksiin” vastaaminen. Sivustolla on eräänlaisen parodiauskonnollisuuden piirteitä.

Kirkon tutkimuskeskuksessa työskentelevä uskontojen asiantuntija, tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg ei suhtaudu lainkaan vakavasti Googlen mieltämiseen uskonnoksi.

– Uskonnossa on tietty metafyysinen ulottuvuus ja ollaan suurten elämän peruskysymysten äärellä. Esimerkiksi The Church of Google -verkkosivulla on kyse huomionhausta ja huumorista.

Sohlberg kuitenkin painottaa, että parodisessakin mielessä uskonnollinen kieli tuntuu olevan kovin käyttökelpoinen. On mielenkiintoista, miten eri teknologian ilmiöitäkin voi tarkastella uskonnollista sanastoa hyödyntäen.

– Uskonnosta ei helposti pääse eroon sekulaarissakaan maailmassa.

Sohlberg toteaa, että semiootikko ja kirjailija Umberto Eco on leikkinyt ajatuksella uskonnollisesta suhtautumisesta tietokoneeseen ja tietokoneen käyttöjärjestelmään. Psykologi David Levine taasen on nähnyt Apple-yhteisöön kuulumisessa uskonnon merkkejä.

Jokin aika sitten Ruotsissa sai virallisen uskonnon aseman kopimismi eli nettikopiointi. Sen kerrotaan alkaneen parodiana uskonnosta.

Lue myös: Kopimismia ei ole haettu uskonnoksi Suomessa

Kopimismi oli aluksi parodia uskonnosta

Edellinen artikkeliPoliisi hääti mielenosoittajat kirkon viereltä Lontoossa
Seuraava artikkeliLiki puolet suomalaisista kannattaa avioliittolain muutosta

Ei näytettäviä viestejä