Esikoislestadiolaiset vastustavat liikkeen omia sakramentteja adressilla

Esikoislestadiolaisen liikkeen sisällä kerätään adressia, jolla pyritään estämään liikkeessä valmisteltava sakramenttien ottaminen liikkeen omiin käsiin. Niin sanotuille lähetysmiehille ja sakramenttikysymystä selvittävälle työryhmälle suunnatussa adressissa toivotaan, ettei liikkeessä tehtäisi päätöstä omista sakramenteista. Lähetysmiehet ovat liikkeessä keskeisesti vaikuttavia vanhempia maallikkopuhujia, jotka tekevät liikkeen keskeiset linjaukset Suomessa ja saarnaavat isoissa seuroissa ja valtakunnallisissa tapahtumissa.

Kotimaa kertoi kesällä Esikoislestadiolaiset ry:n perustamasta työryhmästä, joka selvittää mahdollisuutta toimittaa sakramentteja liikkeen omin maallikkovoimin.

Esikoislestadiolaisessa liikkeessä luottamustehtävissä toimivan Tapio Niemisen mukaan omien sakramenttien selvitystyö on herättänyt huolta osassa liikkeen jäsenistä. Nieminen muistuttaa, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkojärjestyksen vuoksi liikkeen ja kirkon erillisiä sakramentteja olisi hyvin vaikea sovittaa yhteen. Tämä synnyttäisi hajaannusta liikkeessä. Saman kannan ovat esittäneet myös useat piispat ja Lahden seudun kirkkoherrat, joiden kanssa liikkeen jäsenet ovat käyneet keskusteluja.

– Mielestäni päätös johtaisi erottautumiseen evankelis-luterilaisesta kirkosta. Olemme tähän asti kokeneet olevamme kirkon sisäinen herätysliike. Esimerkiksi isompien kokoontumisten yhteydessä pidetty seurakuntien kanssa kirkkopyhiä, joissa on ollut tarjolla ehtoollinen. Luonnollisesti kasteen sakramentti on ollut mukana jatkuvasti, Nieminen sanoo.

Nieminen itse on myös Lahden yhteisen kirkkoneuvoston ja Launeen seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen. Esikoislestadiolaiset ry:n suurin rukoushuone sijaitsee Launeen seurakunnan alueella.

Sisäistä yhteyttä halutaan suojella

Adressiin on kerätty yli 1500 nimeä. Niemisen mukaan kaikki tukijat eivät halua nimeään julki, vaikka ilmaisevat muuten tukensa.

– Uskonsisaret ja -veljet ovat tärkeitä ja liikkeen sisäinen yhteys on hyvä. Tässä asiassa kuitenkin ollaan vähän eri mieltä. Ehkä siksi tästä ei puhuta kovin paljon. Mekin haluamme ilmaista kantamme veljellisessä rakkaudessa ja välttää loukkaavia sanoja, Nieminen sanoo.

Perusteluna omille ehtoollisille esitetty rukoushuoneiden kotoisuus ei ole Niemisen mukaan riittävä peruste rikkoa yhteyttä kirkkoon.

Kotimaan kesällä haastatteleman Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtaja Seppo Karhun mukaan valmistelun taustalla on myös naispappeus, jota liike ei hyväksy. Joissain seurakunnissa esikoislestadiolaiset ovat kokeneet seurakunnan palvelujen saamisen hankalana.

Niemisen kokemuksen mukaan ainakin Lahden alueella esikoislestadiolaiset suhde kirkkoon on hyvä ja yhteistyö rakentavaa. Hän kuitenkin sanoo kuulleensa paikkakunnista, joissa suhteet paikallisseurakuntiin eivät ole toimineet näin hyvin.

Kuvassa esikoislestadiolaisten rukoushuone Lahdessa. Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Esikoislestadiolaisten omien sakramenttien valmistelu yllätti piispan

Esikoislestadiolaiset valmistelevat sakramenttiseparatismia

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHyvästit tuhopoltetulle Kaivokselan kirkolle
Seuraava artikkeliLuther-säätiö viisitoista vuotta

Ei näytettäviä viestejä