Emerituspiispa Seppo Häkkinen: ”Suomalaisessa kristillisyydessä helluntai on jäänyt toisarvoiseksi kirkkovuoden muihin pääjuhliin verrattuna”

Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamisen juhla. Kyyhkynen on Pyhän Hengen symboli. Kuva: Pixabay.

”Eräs luterilaista kirkkoa jatkuvasti uhkaava vaara on reformoidulle kristillisyydelle luonteenomainen kirkkovuoden romuttaminen ja sitä seuraava sanoman yksipuolistuminen. Tämä vaara on sitä suurempi, mitä heikommin kirkon työntekijäkunta on sisäistänyt kirkkovuoden idean ja rakenteen sekä eri juhlien yhteyden toisiinsa.”

Näitä professori Pentti Lempiäisen kirjassaan Pyhät ajat kirjoittamia sanoja siteerasi Kirkkopalvelujen valtuuston kokouksessa avauspuheen pitänyt Mikkelin emerituspiispa Seppo Häkkinen perjantaina Tampereella. Kokous pidettiin Kirkon juhlien yhteydessä.

Häkkisen mukaan Lempiäisen ”profetia” on valitettavasti toteutunut, erityisesti helluntain kohdalla.

– Suomalaisessa kristillisyydessä helluntai on jäänyt toisarvoiseksi kirkkovuoden muihin pääjuhliin verrattuna. Sen muuttaminen yksipäiväseksi on merkinnyt yleisen maallistumiskehityksen ohessa lopullista helluntain aseman ja merkityksen heikentymistä, Häkkinen sanoi puheessaan.

Häkkinen arvioi, että nykyihmiselle helluntai tuskin merkitsee enää kovin paljon: se on vain päivä muiden joukossa.

Helluntain viettäminen kirkkovuodessa on Häkkisen mukaan kuitenkin tärkeää ja sen viettämisestä kannattaa pitää huolta. Hän korosti valtuustopuheessaan, että helluntai on Pyhän Hengen vuodattamisen päivä.

– Sitä vietetään 50 päivää pääsiäisen jälkeen. Itsenäisenä juhlana sitä on vietetty 200-luvulta alkaen. Ilman helluntaita ei olisi kristillistä kirkkoa. Siksi se on kirkkovuodessa ollut joulun ja pääsiäisen rinnalla keskeinen juhlapäivä.

YLIPÄÄTÄÄN ON Häkkisen mukaan hyvä huomata, ettei kirkkovuosi ole mikä tahansa mielivaltaisesti kokoon kyhätty luomus. Sen juhlissa on kysymys kristillisen uskon keskeisimmistä asioista.

– Kirkkovuosi juhlineen tarkoittaa Raamatun perussanoman, pelastushistorian, tulemista nykyaikaan ja -hetkeen. Kirkon jumalanpalveluselämässä on kaksi kirkkovuoteen kytkeytyvää perusperiaatetta.

Ensimmäinen perusperiaate on Häkkisen mukaan anamneesi eli muistaminen. Se tarkoittaa pelastushistorian tulevan eläväksi nykyisyydeksi.

– Kyse ei ole menneisyyden muistelemisesta, vaan elävän Jumalan kohtaamisesta tässä ja nyt. Kirkkovuoden viettäminen välittää sanassa ja sakramenteissa kirkon Herran todellisen läsnäolon seurakuntansa keskelle.

Toinen perusperiaate on epikleesi eli Pyhän Hengen avuksihuutaminen.

– Kirkko on kaikessa riippuvainen Pyhästä Hengestä. Hän kirkastaa meille Kristuksen ja hänen koko työnsä. ”Pyhä Henki tuo Jumalan hyvyyden ja Kristuksen rakkauden meidän keskellemme”, Katekismus opettaa. Pyhä Henki vaikuttaa kirkon toiminnoissa, jumalanpalveluksessa, sanassa ja sakramenteissa.

Viikonvaihteessa Tampereella pidettäviin Kirkon juhliin viitaten Häkkinen alleviivasi puheessaan myös helluntaita.

– Kirkon juhlat järjestetään helluntaiviikonloppuna Tampereella. Järjestämisajankohta on vahva viesti, joka toivottavasti huomataan. Kirkon elämä ja tulevaisuus on kiinni siitä, että Pyhä Henki saa tehdä työtään kirkossamme. Pyhä Henki on rukouksen henki, Jumalan voiman ja armon henki. Pyhä Henki on kaiken uudeksi luova henki. Sitä me ennen kaikkea kirkkona tarvitsemme, Seppo Häkkinen sanoi puheessaan.

Seppo Häkkisen puhe kokonaisuudessaan on julkaistu hänen Facebook-sivuillaan.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeli”Kuunnelkaa jäkälätason ihmisiä” – Mitä meneillään oleva ekososiaalinen käänne merkitsee kirkolle?
Seuraava artikkeliOrtodoksisen kirkon arkkipiispa Leo jää eläkkeelle

Ei näytettäviä viestejä