Diakoniatyössä kolme miljoonaa kohtaamista vuosittain

Asumiseen ja työelämään liittyvät huolet sekä väkivalta askarruttavat suomalaisia aiempaa selvästi enemmän. Tämä selviää vuoden 2013 diakoniatyön tilastoista. Katso myös jutun lopussa oleva Kirkon tiedotuskeskuksen tuottama video, jossa diakoni Antti Kulmala kertoo työstään.

Diakoniatyöntekijät kohtasivat suomalaisia lähes kolme miljoonaa kertaa vuoden 2013 aikana. Kohtaamisia tapahtui paitsi kahdenkeskisissä keskusteluissa myös ruokajakeluissa, ammatillisesti ohjatuissa vertaisryhmissä, vastaanottotapaamisissa, leireillä ja pistäytymispaikoissa kuten mummon kammareissa.

Yhteydenoton syinä talous- ja terveyshuolet sekä työelämän kysymykset

Diakoniatyön keskeinen muoto ovat kahdenkeskiset luottamukselliset keskustelut. Tavallisimmin yhteydenoton syynä ovat talousvaikeudet (27 prosenttia, 185 800 keskustelua), terveyden ja sairauden kysymykset (18 prosenttia, 128 000 keskustelua) sekä ihmissuhteet (17 prosenttia, 115 000 keskustelua).

Vuonna 2013 diakoniatyöntekijöillä oli yhteensä 645 000 asiakaskontaktia. Eri asiakkaita oli 153 700. Apua hakeneista yhteensä 85 prosenttia on eri syistä työelämän ulkopuolella.

Asumiseen ja työelämään liittyvät huolet askarruttavat suomalaisia aiempaa selvästi enemmän. Asumisen ongelmiin liittyvien keskustelujen määrä nousi lähes 14 prosenttiyksikköä ja työelämää koskevat keskustelut reilut 11 prosenttiyksikköä. Väkivaltaan tai rikokseen liittyvät keskustelut lisääntyivät 11 prosenttiyksikköä vuodentakaisesta.

Diakoniatyö tarjosi taloudellisia avustuksia yhteensä 7,8 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi seurakunnat jakoivat ruokakasseja ja järjestivät ruokailuja.

Ryhmät ja avoimet ovet torjuvat yksinäisyyttä

Kirkon diakoniasta saa apua, vaikkei elämässä olisi akuuttia kriisiä. Diakonia järjestää seurakunnissa muun muassa satoja eläkeläisille suunnattuja ryhmiä. Vuonna 2013 eläkeläisten ryhmiä oli 1 400 ja niissä yhteensä 24 000 jäsentä. Eläkeläisten ryhmistä yli puolet toimii vapaaehtoisten ohjaamina joko osittain tai kokonaan. Kaikkiaan diakoniatyön ryhmissä oli 58 600 jäsentä.

Ryhmämuotoisen tapaamisen lisäksi seurakunnat järjestävät erilaisia kohtaamispaikkoja ja muuta avointen ovien toimintaa, tapahtumia ja tilaisuuksia. Tällaiset toimintamuodoissa kävijöitä oli yhteensä 868 800.

Diakoniatyön retket ja leirit on suunnattu erityisesti haasteellisessa elämäntilanteessa eläville ihmisille. Leiritoimintaa on jouduttu karsimaan resurssien vähenemisen vuoksi. Silti diakoniatyön leireille ja retkille yhteensä osallistui 87 000 osallistujaa vuonna 2013.

Diakoniatyössä toimi 31 400 vapaaehtoista ryhmien ohjaajina, lähimmäispalvelussa ja tarjoamalla monenlaista arjen apua. Lisäksi 1 300 vapaaehtoista toimi Palvelevan puhelimen ja Palvelevan netin päivystäjinä.

Diakoniatyö elää niukkenevien resurssien aikaa

Taloudellisten resurssien niukkeneminen kirkossa näkyy diakoniatyössä. Viranhaltijoita palkattiin vuonna 2013 kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Samaan aikaan esimerkiksi ruoka-avustaminen on lisääntynyt kolmanneksella, ja moni muu työmuoto on joko pysynyt lähes ennallaan tai kasvanut.

Viidessä vuodessa diakonian työntekijäresursseissa vähennystä on noin 86 henkilötyövuotta.

Diakoniatyön tilastoja vuodelta 2013 pääsee tutkimaan tarkemmin täällä.

Katso myös KT:n tuottama lyhyt video, jossa johtava diakoni Antti Kulmala Tampereelta kertoo työstään. ”Köyhyys masentaa ja masennus köyhdyttää”, Kulmala on havainnut. Hänellä on vahva kutsumus hyvän tekemiseen ja köyhien asian ajamiseen.

Kuva: Kuvakaappaus Antti Kulmalan työstä kertovalta videolta.

Edellinen artikkeliLastenkirkossa pääsee pääsiäisvaellukselle
Seuraava artikkeliOulun huostaanotettua koskevat neuvottelut alkoivat hyvässä hengessä

Ei näytettäviä viestejä