Diakoniaraati: Pitäisikö kirkon työntekijöiden aktivoitua politiikassa?

Raatilaiset pohtivat, pitäisikö kirkon työntekijöiden olla aktiivisempia politiikassa ja vaikuttaa rakenteisiin ongelmien taustalla. Mielipiteet poliittisesta vaikuttamisesta jakautuvat melko tasan kahtia. Kaikki olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että kirkon työntekijöiden pitäisi entistä aktiivisemmin tuoda päättäjien tietoon se todellisuus, jossa heikoimmassa asemassa olevat käytännössä elävät.

”Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut politiikasta”

Helena Salminen, diakoni, Jämsän seurakunta

Mielestäni seurakunnan työntekijänä voin olla mukana vaikuttamassa yhteisiin asioihin. Haluan tuoda etenkin hiljaisten asiaa julki. Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut politiikasta. Menin kuuntelemaan ja katsomaan silloista hyvin vaikuttavaa kansanedustajaa yhteen tupailtaan. Olin lukenut hänen kirjoituksiaan sanomalehdestä. Eduskuntavaalit olivat tulossa talvella 1966. Illasta jäi mieleen kiihkeä tunnelma ja yhdessä tekeminen. Sain kätellä kansanedustajaa. Siemen jäi itämään.

Opiskeluaikana tutkimme Jeesuksen vertausta laupiaasta samarialaisesta: Voin vaikuttaa myös vaaralliseen tiehen, ettei se olisi niin vaarallinen. Jokaisella pitäisi olla turvallista liikkua kaikkialla. Pidän äänestämistä tärkeänä. Äänestämällä voi vaikuttaa. Toki äänestämättä jättäminenkin on kannanotto.

Aika pian diakonian työuraa aloittaessani itselleni ennestään vieraalla paikkakunnalla hakeuduin mukaan järjestöihin. Halusin tutustua ihmisiin, paikkakuntaan, miten asiat hoidetaan. Ja sitä on riittänyt nyt jo lähes 30 vuotta. Varsinkin työ sosiaalilautakunnassa oli tärkeää ja palveli monella tapaa myös diakoniatyötä. Kyllä asioihin pystyi vaikuttamaan. Ja menemällä mukaan oppii tuntemaan ihmisiä, jotka asioista päättävät. On helpompi olla yhteydessä ihmisiin, joita tuntee.

”Meidän on oltava puolueettomia, rakkauden kaksoiskäskyyn sitoutuneita toimijoita”

Tanja Mäkelä, maaseututyön diakoni, Lohjan seurakunta

Meidän pitäisi ehkä olla aktiivisempia kertomaan uudistusten ja muutosten vaikutuksista ihmisten arkeen ja selviämiseen niin perinteisessä mediassa kuin sosiaalisessa mediassa. Meidän pitäisi pitää ääntä hiljaisempien puolesta ja ottaa yhteyttä suoraan myös poliitikkoihin.

Verkostoissa kaupungin ja järjestöjen kanssa on tärkeää, että pidämme esillä diakoniatyössä kohtaamiamme epäkohtia ja toimimme tarpeellisten muutosten edistämiseksi. Meidän on oltava puolueettomia, rakkauden kaksoiskäskyyn sitoutuneita toimijoita yhteiskunnassa.

”Poliittinen vaikuttaminen on mitä parhainta lähimmäisyyden toteuttamista”

Ari Tuomikoski, diakoni, Lappeenrannan seurakuntayhtymän päihde- ja kriminaalityö

Kirkon työntekijä voi tuoda politiikkaan aitoa ihmisten elämän ja arjen tuntemista, joten mielestäni meidän kannattaa ehdottomasti olla mukana vaikuttamassa yhteisiin asioihin. Onhan meillä politiikan vaikuttajia päättämässä seurakuntienkin asioita. Jos omaan arvomaailmaan sopiva ryhmä löytyy, pystyy työntekijä tarjoamaan kokemustaan päätöksenteon tueksi. Äänestäjät aikanaan päättävät kelpoisuudesta tehtävien hoitoon.

Päätöksentekoa täytyy oppia tuntemaan, jotta tietää, millä keinoin asioihin voi vaikuttaa ja mikä on oikea aika tai taho viedä asioita eteenpäin. Samalla oppii politiikan realismia iloineen ja suruineen. Rakenteisiin vaikuttaminen on hidasta ja vaikeaa, mutta epäkohtien esille nostaminen ja ymmärrettäväksi tekeminen on tärkeä askel muutoksen aikaan saamiseksi. Vilpitön halu tehdä yhdessä hyviä päätöksiä, kantaa eteenpäin. Siksi yhteyksien rakentaminen ja ihmisiin tutustuminen on juuri sitä verkostoitumista, joka on välttämätöntä asioiden hoidossa. Kristillinen arvopohja on hyvä kulmakivi myös poliittisissa päätöksissä. Poliittinen vaikuttaminen on mitä parhainta lähimmäisyyden toteuttamista.

”Poliittiselle kentälle asemoituminen ei ole ihan ongelmatonta”

Saara Huhanantti, Diakoniatyöntekijöiden liiton puheenjohtaja ja Tikkurilan seurakunnan koordinoiva esimies (vs.)

Vaikuttamistyössä diakoniatyöntekijöillä olisi paljon kehittämisen varaa. En pidä politiikassa mukana olemista sen enempää hyvänä kuin huononakaan asiana. Poliittiselle kentälle asemoituminen ei kuitenkaan ole ihan ongelmatonta diakoniatyön näkökulmasta. Kentällä työskentelevän ”neutraalin” viranomaisen tai asiantuntijan julkiset kannanotot otetaan varmasti erilailla vastaan kuin tietyn puoleen näkökulmasta esitetyt näkemykset. Jollekin politiikka voi silti olla aivan luonteva tapa vaikuttaa esimerkiksi oman alueen asioihin.

En usko, että politiikassa mukana oleminen on ainoa keino vaikuttaa rakenteisiin. Vaikuttamistyötä voi tehdä myös median kautta tai olemalla suoraan yhteydessä niihin ihmisiin, joilla on päätösvaltaa. Sosiaalinen media tuo tänä päivänä aivan omanlaisensa mahdollisuuden osallistua julkiseen keskusteluun esimerkiksi Twitterissä, jossa kommentit ovat kaikkien nähtävillä.

”Kirkon työnteijöiden pitäisi älähtää, kun heikoimmassa asemassa olevien tilannetta huononnetaan”

Sirpa Toivo, kuurojen diakonissa, Tampereen seurakunnat

Diakoniatyöntekijöiden pitäisi pyrkiä vaikuttamaan aktiivisemmin, mutta ei puoluepolitiikassa. Asioihin pitäisi ottaa rohkeasti kantaa ja nostaa keskusteluun ilmiöitä sekä ottaa käsiteltäväksi epäkohtia ja toimimattomia käytäntöjä. Diakonian pitäisi olla heikomman puolella. Jos poliittisilla päätöksillä vaikutetaan heikoimmassa asemassa olevien elämään vielä huonontavasti, pitäisi kirkon työntekijöiden älähtää.

”Diakoniatyö liippaa läheltä asioita, mitä eduskunnassa käsitellään”

Sami Mitsman, diakonissa, Kuopion Männistön seurakunta

Jos haluamme tuoda esille eettisesti ehdottoman hyvän ja tärkeän asian, ja poliittinen ideologia tukee sitä, en näe politiikassa mukana olemista ristiriitaisena. Diakoniassa toimimme ihmisten hyväksi ja usein työmme liippaa läheltä joko välittömästi tai välillisesti niitä asioita, mitä eduskunnassa käsitellään.

Toisaalta politiikkaan kuuluu myös omat varjopuolensa. Jos työntekijä on sitoutunut tietyn puolueen agendaan, voidaan hänet leimata tämän mukaan, mikä voi joskus olla erittäin epäedullista kirkolle ja työntekijälle itselleen. Politiikan kautta rakenteisiin vaikuttaminen on enemmän eduskunnassa toimivien tehtävä. Toki sinne ovat tervetulleita myös kirkon edustajat, kun vain muistavat sen lähtökohdan, miksi Arkadianmäelle hakeutuivat.

Kirkon työntekijä voi olla vaikuttamassa paikallisesti myös osallistumalla erilaisiin yhteiskunnan verkostoihin ja tapahtumiin käyttäen ääntänsä siellä. Myös kirjoittamalla voi osallistua ja tuoda kantansa esille.

”Pitää tuoda päättäjien tietoon se todellisuus, jossa ihmiset elävät”

Anu Fedotoff, diakoniatyöntekijä, Oulujoen seurakunta

En kannata kirkon työntekijöiden poliittista osallistumista. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että yhteiskunnassa jatkuu sellainen kehityksen suunta, että joidenkin ihmisten huono-osaisuus syventyy. Kirkon työntekijöiden pitää tuoda entistä aktiivisemmin päättäjien tietoon, mikä on se todellisuus, jossa ihmiset elävät.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPakistanilaisen naisen kuolemantuomio jumalanpilkasta kumottiin – protestit pysäyttivät maan
Seuraava artikkeliKynttilävartioita kirkkojen porteilla – Tulkaa kaikki -liike kampanjoi sateenkariparien kirkollisen

Ei näytettäviä viestejä