Diakilta hanke nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisyyn

Työelämän ja koulutuksen ulkopuolelle jääneiden nuorten miesten määrä on kasvussa, toteaa Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak tiedotteessaan. Sitä ehkäisemään Diak toimii hallinnoimassaan hankkeessa Auta miestä mäessä.

Hankkeen pitäisi auttaa ammattilaisia nuorten miesten kohtaamisessa. Tiedotteen mukaan se toteutetaan läheisessä yhteistyössä Miessakit ry:n kanssa, jossa on ”havahduttu miesten erityistarpeisiin syrjäytymiskehitykseen puuttuvissa toimenpiteissä”.

– Poikia ja nuoria miehiä kohtaavissa organisaatioissa ei aina ole tunnistettu haasteita, joita pojat kohtaavat kasvussa aikuisuuteen. Nämä haasteet näyttäytyvät esimerkiksi oppimistuloksina tai työllistymiseen liittyvinä haasteina, sanoo kehittämispäällikkö Peter Peitsalo Miessakit ry:stä tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan tarve sukupuolitietoiselle ymmärrykselle ja osaamiselle ”on ilmeinen nuorten miesten opiskelu- ja urakysymyksissä”.

– Siinä missä naiset ovat löytäneet perinteiset miesalat, miehet eivät ole hakeutuneet naisvaltaisille sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalle. Usein miesten osaaminen sopisi näihin tehtäviin, mutta heille kohdistettua tietoa ei ole. Samalla kun miesvaltaisten alojen työpaikat vähenevät, yksin sosiaali- ja terveysalalle tarvitaan 120 000 uutta työntekijää vuoteen 2025 mennessä, kertoo projektipäällikkö Paavo Huotari Diakista tiedotteessa.

Syksyllä käynnistyneen mentori- ja valmennustoiminnan ensimmäisiä konkreettisia toimia ovat tammikuussa alkavat uravalmennusryhmät 18–29-vuotiaille miehille. Valmennusryhmissä miehet pohtivat omaa urapolkuaan sekä saavat mahdollisuuden tutustua perinteisiin naisvaltaisiin aloihin.  

Tarkoituksena on tavoittaa eritoten asevelvollisuutensa suorittaneiden miesten ohjautumista opintoihin tai työelämään.

– Ohjaamot tekevät jo nyt hyvää yhteistyötä joidenkin varuskuntien kanssa. Palvelusvelvollisten tavoittaminen on yhteiskunnan viimeinen mahdollisuus saavuttaa kokonainen ikäluokka miehiä. Tätä tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä, Peitsalo kertoo.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ministeri Grahn-Laasonen huolissaan nuorten syrjäytymisestä – kehui seurakuntia

Edellinen artikkeliKirkko ja kaupunkia ei voi enää tilata
Seuraava artikkeliNo huh, huh – Perussuomalaiset Nuoret yhdistävät videolla pakkoruotsin ja Jeesuksen kärsimyksen

Ei näytettäviä viestejä