Tämän blogini keskeiset aiheet ovat, valheturva ja liitto kuoleman/tuonelan kanssa. Perustan tämän muunmuassa
Jesajan 28:15-18, KK38 mukaan:
15 Koska te sanotte: ”Me olemme tehneet liiton kuoleman kanssa ja tuonelan kanssa sopimuksen; tulkoon vitsaus kuin tulva, ei se meitä saavuta, sillä me olemme tehneet valheen turvaksemme ja piiloutuneet petokseen” –
16 sentähden, näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä lasken Siioniin peruskiven, koetellun kiven, kalliin kulmakiven, lujasti perustetun; joka uskoo, se ei pakene.
17 Ja minä panen oikeuden mittanuoraksi ja vanhurskauden vaa’aksi, ja rakeet hävittävät valheturvan, ja vedet huuhtovat pois piilopaikan.
18 Teidän liittonne kuoleman kanssa pyyhkäistään pois, ja teidän sopimuksenne tuonelan kanssa ei kestä; kun vitsaus tulee niinkuin tulva, niin se teidät maahan tallaa.
Lisäksi valheturvasta, liitosta tuonelan kanssa kertoo rukoilu, mikä kohdistetaan kuolleisiin enemmän ja vähemmän pyhiin. Tästä yhteydestä antaa Jeesus selkeän opetuksen, vt. kertomus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta, Luuk. 16:19-31. Kertomuksen viesti on kuolemanjälkeinen tila. Se on jokaisen kohdalla lopullinen, muuttumaton. Lisäksi tämä on kertomus tuolloin äskettäin kuolleista, eli ei ole vertaus.
Tässä Jeesus tiivistää sanomansa 26. jakeessa, ”26 Ja kaiken tämän lisäksi on meidän välillemme ja teidän vahvistettu suuri juopa, että ne, jotka tahtovat mennä täältä teidän luoksenne, eivät voisi, eivätkä ne, jotka siellä ovat, pääsisi yli meidän luoksemme.’
Katolinen, Roomalaiskatolinen kirkko, perusti kiirastuli-opin, ja virallisesti julkaisi sen Firenzen kokouksessa 1439.
Niin kiirastulioppi kuin yhteydet haudan takaa ja haudan taakse kumoutuu jo pelkästään Jeesuksen Lasarus-rikas mies kertomuksessa. Puhumattakaan koko Raamatun-mittaista kantaa, hautaan menneiden kanssa. Jo kuningas Saul’n noitanaisen luona vierailu, antaa viestin, että Saatana voi pukeutua Samueliksi, kuin valkeuden enkeliksikin.
Jesajan profetia valheliitosta kuoleman kanssa, kertoo hyvissä ajoin katolisen kirkon kiirastuli-opista. Opin selitys selittää, kuinka kiirastuleen pääsee armon alla kuolleet ja ne, jotka ovat ystävyyssuhteessa Jumalan kanssa.
Vielä selvennys että se kaksi vuotta oli odotusaikaa odottaa tuomiota ja sai ottaa vastaan vierailijoita , mutta seurakuntavierailuja hän ei tehnyt tuona aikana .
Sinähän sen tiedät.
”Hän julisti Jumalan valtakuntaa ja opetti, kuka Herra Jeesus Kristus on, avoimesti ja kenenkään estämättä.” Minusta tämä on jokseenkin yksiselitteisesti sanottu. Ei tämä tarkoita sellin tyhjille seinille saarnaamista.
Ei se ole tietoa vaan päättelyä , olen 59v elämästäni ollut ilman seurakuntayhteyttä ja yhteenlaskettuna aikana yli 50v raamattupiireissä ja näitä asioita on tullut pohdittua ja tutkittua . Suurimmaksi osaksi Paavalin kirjeitä . Se mikä viittaa selvemmin tapahtumiin on aika luonnollista omaksua se oikeaksi . Itse teksti on Jumalalta sanaa , tulkinnat ajoista ja paikoista on eri asia. En väitä Martti että tietäisin esim enemmän raamatusta kun sinä , viitaten sinun kommenttiisi ikäänkuin olisin kaikentietävä . Eikä se ole syntiä olla eri mieltä tunnettujen raamatuntutkijoiden kanssa , avoimessa ilmapiirissä voi tuoda käsityksiä esille ja myös jäädä siihen minkä oikeaksi kokee tai pohtia erilaisia näkökantoja , näin se elämässä menee muutenkin . Kyselijä , kuuntelija ja etsijä voi löytää , mutta joka luulee tietävänsä varmasti asiat on jo sulkenut tiedon itseltään .
Voisit ensi alkun opetella kirjoittamaan Raamatun nimen isolla alkjukirjaimella. Silloin lukijasi olisi helpompi ottaa pohdintasi ja tutkistelusi tosissaan.
Suurin osa tutkijoista on sitä mieltä että Paavali ei käynyt Rooman seurakunnassa tai seurakunnissa , lainaus Wikipediasta:
Kirje on hyvä Paavalin opin yleiskatsaus, koska hän on kirjoittanut sen seurakunnalle, jossa hän ei ollut aiemmin käynyt. Niin hän joutui selittämään oppinsa alusta alkaen ja loogisesti edeten. Muut
Kirjeestä käy ilmi, että Paavali suunnitteli tulevansa Roomaan. Apostolien teoista taas selviää, että hän vietti viimeiset kaksi vuottaan Roomassa. Kirje ajoittuu 5-10 vuotta aikaisempaan vaiheeseen.
Martti kiitos huomautuksesta Raamattu sanan kohdalla , mutta ei kai kaikkiin kirjoitusvirheisiin tartte tarttua, taisi olla sinullakin pari kirjoitusvirhettä lyhyessä huomautuksessasi . Käsitys seurakunnasta voi tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa , jollekin se on kun muutama ihminen on koolla tai jollekin se tarkoittaa isoa isoa näkymätöntä yhteisöä . Tämä on Suomessa luterilaisessa herätyskristillisyydessä yleistä mieltää monenlailla . Kuitenkin apostolinen käsitys on seurakunta Kristuksen ruumiina , jossa on paimen ja armonvälineet , joka samalla on myös fyysisesti nähtävä joukko , jossa seurakuntalaiset tietävät kuka on minun paimeneni . Ja seurakunnalla on piispa jonka tehtävä on olla ylipaimen papeille ja seurakunnat liittyvät piispallisen kaitsemuksen ja ehtoollisyhteyden kautta samaan kirkkoon . Paavalin työ oli aloittaa usein synagoogasta , josta usein tuli lähtö . Pakanain apostoli Paavalista tuli ja Jumalan tahdon mukaan syntyi kristillisiä seurakuntia . Kirkolla on 7 tuntomerkkiä , Herra on luvannut olla tosin läsnä siellä missä vain muutama on hänen nimessään koolla , mutta seurakunnallinen yhteys on laajempi ja sen ytimessä on , että Kristus ensin palvelee meitä ja tämä tietysti tapahtuu , kuten apostolien teossa kuvataan eli messussa . Roomalaiskirje on raamatun tärkein kirja uskonoppimme kannalta . Kirjeen sanoma julisti koko maailman sen ajan mahtavimman pääkaupungissa Roomassa kristinuskon sanomaa , kun kristinusko murtautui kaikkien pakanauskontojen keskeltä Roomassa . Se oli merkittävin kirje todistuksena , kun Paavali mestattiin Roomassa 60-luvulla ja Pietari samoihin aikoihin ristiinnaulittiin pää alaspäin ja siitä käynnistyi Neron vainot .Vasta 325v kristinusko sai hyväksytyn aseman yhteiskunnassa ensimmäisen kirkkollisiskokouksen uskontunnustuksen kautta .
Lyöntivirheet ovat eri asia kuin jatkuva käytäntö. Olet havaintoni mukaan kirjoittanut Raamatun pienellä ihan jatkuvasti. Käyttämäsi sana ’seurakuntavierailu’ on nykyajan termi, joka ei sovi Paavalin aikaan. Seurakunta merkitsi silloin lahinnä ihmisiä eikä järjestelmää. Rooman seurakuntalaiset näyttävät vierailleen Paavalin luona.
Eiköhän Paavali tiennyt mitä seurakunta merkitsee ja mitä siihen kuuluu ja kuka sitä hallitsee. Tänä päivänä se tuntuu olevan hukassa monelta mikä on Kristuksen ruumis. Edelleen on eri asia käydä seurakunnassa kuin ottaa vastaan vieraita . No sopii mielipiteitä olla eri mieltä , loogisen ajattelun tuloksena on kuitenkin selvää että Paavali ei käynyt Rooman seurakunnassa vaan kirjoitti pitkän kirjeen uskonopista. Paavali puuttui seurakunnan ongelmiin kirjeissä ja mainitsi niistä , kun oli tietoinen niistä .
Jälleen sekoitat kaksi asiaa. Kirje Roomalaislle on kirjoitettu vuosia ennen kuin Paavali tuli Roomaan. Viimeiset kaksi vuottaan Paavali asui Roomassa ja julisti Apostolien tekojen mukaan avoimesti ja kenenkään estämättä. Kun käytät sanontaa ’käydä seurakunnassa’ ajattelet nykyistä tilannettamme, jossa seurakunnalla on omat kiinteistönsä ja niissä järjestetyt tapahtumansa. Paavalin ajan Roomassa tilanne oli varmaan hyvin toinen.
No olet Martti Pentti eri mieltä tutkijoiden kanssa . Paavali asui 2 vuotta vartioituna ja sai ottaa vastaan vieraita mutta ei käynyt Rooman seurakunnassa ja siihen on todisteita jo itse kirje osoittaa sen .
En tästä halua enempää sanoa .
”Itse kirje osoittaa sen .” Kirje osoittaa selkeästi ajankohdan, milloin se on kirjoitettu – vuosia ennen Paavalin aikaa Roomassa. Samoin Apostolien teot kertovat, millaiset olivat Paavalin olot hänen Rooman vuosinaan. – – – Rooman seurakunta ei ollut mikään laitos, jossa olisi voinut ’käydä’. Se oli ihmisten ryhmä, joka hyvinkin saattoi vierailla Paavalin luona, jollei yhtaikaa, vuorotellen.
Timo,
Raamatullisuus ei ole jutustelua. Eli että puhutaan niitä ja näitä, periaatteella, että voihan asia niinkin olla ja että, saatat olla eri mieltä, mutta sittenkin samaa mieltä, kutakuinkin. Tällainen sopii ei-hengelliseen tutkiskeluun, jota voi harjoittaa ilman uskoa, vaikka olisi uskossa. Ollaan ikäänkuin ”nöyriä” suhteessa toisen mielipiteisiin. Tämä, kuitenkin, edustaa mukautumista Kirjoitusten ulkopuoliselle opinmuodolle.
On kuitenkin täydellinen totuus jokaisessa asiassa. Siihen johdattaa hengellinen tutkistelu, mikä on mahdollista vain hengelliselle ihmiselle. Eli ihmiselle, joka on uudestisyntynyt, eli Jumalan puhaltama Henki on herännyt eloon.
Tämän päivän filosofis-psykologis-teologinen pystyy jutustelemaan hurskaillakin ilmaisuilla, mutta ”nöyrtyy” niin puoleen kuin toiseenkin. Kuitenkin tämä jutustelun taito tuli Paavalille roskaksi, koska täydellinen tieto tuli Vapahtajalta ja putsasi oljet ja akanat. Tästä Paavali totesi niille, jotka hänen puhdasta leipäänsä karsastivat, että
”Sillä emmepä me muuta teille kirjoita, vaan sitä, mitä te luette eli myös tiedätte (kr. epiginosko); mutta minä toivon, että te myös loppuun asti tiedätte.” 2.Kor.1:13, Biblia 1776
Toiseksi, kirjoitin RKK:n kiirastuliopista, jonka vaikutus on kohdistunut miljardeihin ihmisiin. Ennen sen julistusta Firenzen kirkolliskokouksessa 1439, sen sanotaan olleen olemassa ja toimineen jo kristillisyyden alusta lähtien. On täysin suhteellista, että Jumala Jesajan kautta asiasta mainitsi. Eli blogini teemalla on merkitys.
Pentti Martti 20.03.2025 07:39 Klo 07:39 Muokata
Otsikkoomme liittyy myös usko siihen, että iäisyyteen jo siirtyneet pyhät rukoilevat täällä vielä kilvoittelevien puolesta. Ilm. 6:9,10 antaa tähän perusteet: ”Kun Karitsa avasi viidennen sinetin, näin alttarin alla niiden sielut, jotka oli tapettu Jumalan sanan ja oman todistuksensa tähden. Ne huusivat kovalla äänellä: ’Kuinka kauan kestää, Valtias, sinä Pyhä ja Tosi, ennen kuin lausut tuomiosi ja kostat meidän veremme maan asukkaille?’”
———————-
Martti,
Tuosta kohdasta mainitsit aikaisemmin ja olen vuosia sitten jollekin toiselle kommentoinnut maininnalla, että kyseessä on Johanneksen näky, eli hän näki sellaista mitä ajallisilla silmillä ei nähdä.
Ilmestyskirja kokonaisuudessaan kertoo ajasta ajattomuudesta, joka ennen Jeesuksen toista tulemusta alkaa jokaisella kun kuolemme. On siis kysymys asioista, joita ei ajalliseen mieleemme edes voi nousta, koskien uskovana ja uskomatomanan kuolleen osaa, eli asioita joita ajan loppuessa kohtaamme.
Kaikki Johannuksen ilmestyksen yksityiskohdat selviävät, täsmentyvät ajan loppuessa. Eli alkaa ikuinen NYT, kahdessa tilassa, joista ei ole toisiinsa yhteyttä.
Ei ole missään kohtaa, pyhien rukoilusta vielä ajassa olevien puolesta. Tarkoitan kuolleitten pyhien.
Kuvauksellisen alttarin alla olevat marttyyrit ikäänkuin kärsivät heitä kohdanneesta epäoikeudenmukaisuudesta, kertoo tilasta, mikä ei ole taivas. Tämä kuvaus liittyy myös Antikristuksen valtakunnan kauheuksiin niitä kohtaan, jotka uskaltavat vastustaa Antikristusta, eli ikänkuin ”jälkipolttoisesti” tunnustautuvat Jeesuksen opetuslapsiksi. Mitä tämä tulee olemaan ”käytännössä” ei ole nyt määriteltävissä.
Toinen raamatunkohta, joka antaa viitteen yhteydestä tuonelaan, on Jeesuksen kertomus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta: ”Rikas mies sanoi: ’Isä, minä pyydän, lähetä hänet sitten vanhempieni taloon. Minulla on viisi veljeä — hänen pitäisi varoittaa heitä, etteivät hekin joutuisi tähän kärsimyksen paikkaan.’ Abraham vastasi: ’Heillä on Mooses ja profeetat. Kuulkoot heitä.'”
Martti,
Tämä on kertomus, josta ollaan sitä mieltä, että kysymys on vertauksesta. Kuitenkin kaikki henkilöt tässä kertomuksessa ovat olleet ja ajoittuvat Jeesuksen maanpäälliseen aikaan. Sen pointti on, ettei ole yhteyttä haudan taakse eikä sieltä aikaan, eikä ajattomuudessakaan, mikä alkaa kuolemassa kommunikoida tilasta toiseen.Tätä pidän Jeesuksen kertomuksen kohdistuksena niinkuin asia on kerrottu useasti VT:n puolella.
Martti,
Kommenttisi tänään 8.30 näkyy vain ilmoituksena s-postissa.