Uskonnon ja politiikan yhdistäminen vaatii harkintaa

Atte Korhola julkaisi jo ennen Donald Trumpin valintaa toisen kerran Yhdysvaltain presidentiksi kirjan (Kristillinen äärioikeisto ja Trump. Tammi 2024), joka valaisee Trumpin valinnan uskonnollisia taustoja. Siellä olevaa joukkoa hän kutsuu kristilliseksi äärioikeistoksi.
Trumpin uskonnollisten taustavoimien toiminnan huippuna itse presidentinvaalin ohella Korhola kertaa tapahtumia Capitol-kukkulalla 6.1.2021. Trumpin taustajoukot uskoivat olevansa ”jumalan asialla”. He kokevat sen oikeuttavan ihan mihin vaan.
Korhola kuvaa meille melko vieraita muotoja kristinuskosta, mutta muistuttaa, että tämä ei ole koko kuva amerikkalaisesta kristillisyydestä. Siellä on myös kristinuskon parhaita ihanteita puolustavia kristittyjä.
Donald Trump ei varsinaisesti itse ole uskonnollinen johtaja eikä minkään sortin evankelista, mutta hän käytti heitä hyväkseen saavuttaakseen vaalivoiton ja pysyäkseen vallassa.
Uskonnolliset voimat vaikuttivat vaalin ohella myös Trumpin toisen kauden politiikkaan. Nuo äärisuunnat kokevat voivansa ylittää perustuslait ja käyttää väkivaltaakin, koska jumala on heidän takanaan.

Näin nyt USA:ssa: Yliopistot, tiede, media ja oikeusistuimet poliitikkojen kontrolliin, kaikki vähänkin liberaali ajattelu ja toiminta tuomitaan, maahanmuutto estettävä, kehitysapu lopetettava, globalisaatio on pahasta, tasa-arvosta ei saa puhua jne.
Uskonnon ja politiikan kirjaimellinen yhdistäminen on vaarallinen yhdistelmä. Ihmisten arvot voivat pohjautua uskontoon, mutta niitä, arvoja ja esim. Raamattua on sovellettava harkiten. Vaara piilee siinä, jos unohdetaan, että ”rakkaus on suurin arvo”.
Suomessa voidaan hämmästellä trumpilaisen USA:n menoa, mutta Korhola haluaa varoittaa meitä ja eurooppalaisia, ettei sama toistuisi täälläkin. Monet yrittävät Atlantin tälläkin puolella jo viedä asioita samaan suuntaan. Suomessakin sitä perussuomalaiset yrittävät ja ovat jo saaneet jotain aikaankin, valitettavasti.

Olen nauttinut, kun urheilukilpailuissa on nostettu tähtilippu ja laulettu USA:n kansallislaulua. Olen tuntenut sen edustavan vapaata ja modernia uutta aikaa. Entä nyt, kaikkea muuta. Tuli surullinen olo ja melkein kyynel silmiin jääkiekon naisten MM-kisoissa, kun USA:n voittaessa Tähtilippu nostettiin salkoon.
Kirjailija Jukka Viikilä toteaa Suomen Kuvalehdessä nro 16–17/2025: ”On typerryttävää, miten viisaat aikuiset päästävät johtajikseen pikkulapsia”.

Markku Jalava
Markku Jalava
Olen kirkosta, historiasta, kulttuurista ja yhteiskunnasta (muun muassa) kiinnostunut toimittaja-viestintäpäällikkö. Virasta irti, mutta luottamustehtävissä jatkan innolla, ja kirjoittamista. Olen kirkkovaltuutettu ja kirkkoneuvoston jäsen Nurmijärven seurakunnassa sekä ex-kirkolliskokouksen jäsen. Kokemusta on suntionkin tehtävästä.