Kamerunissa kohtasin ison määrän ihmisiä. Evankeliumi meni eteenpäin. Lukuisia uusia seurakuntia syntyi. Teimme matkoja yhdessä vaimoni prinsessa Coletten kanssa. Usein tapasimme tuttuja. Lukuisia armaani entisiä pyhäkoululaisia. Toisinaan myös hänen sukulaisiaan.
Kuvassa olemme rakkaan puolisoni vanhemman veljen prinssi Rogerin kanssa.

Usko on enemmän kuin mielipiteitä. Usko luottaa Jumalan voimaan. Jumala on kaikkivaltias. Siksi usko liittää meidät Kaikkivaltiaaseen.
Vanhana aikana erityisesti pääsiäisenä moni pakana otettiin uskon yhteyteen. Kääntymystä hakeneet perheet saivat opetusta paastonajan alusta alkaen ja heidät kastettiin pääsiäisyönä. Tämän jälkeen uskon vastaanottaneet kantoivat kastepukuaan, valkoista albaansa, koko viikon ajan. Vanhan ajan joukkokasteiden aikaan kylien raitit olivat täynnään valkopukuisia ihmisiä. Näin pääsiäisviikkoa alettiin kutsua valkoiseksi viikoksi. Pääsiäistä seurannutta viikonloppua nimitettiin valkeaksi lauantaiksi ja valkeaksi sunnuntaiksi. Valkeana lauantaina kastepuvut riisuttiin. Siirryttiin arkisempiin asuihin. Valkean päivän nimi ulottui kuitenkin näihinkin, koska saatua kastetta muistettiin viikon perästä aivan erityisen arvokkaana tapahtumana.
Valkean sunnuntain latinankielinen nimi viittaa kasteen antamaan uuteen elämään, quasi modo geniti, suomeksi ”niin kuin vastasyntyneet”. Nimi viittaa pääsiäisen kasteen voimaan, uuden elämän alkuun.
Hamuilkaa puhdasta opetusta
kuin vastasyntyneet vauvat maitoa.
Sen ravitsemina te kasvatte pelastukseen.
1. Piet. 2:2
Jokainen sunnuntai on pääsiäisen oktaavi, sama viikonpäivä jokaisena viikkona. Kaikkina sunnuntaina ylistämme ylösnoussutta Jeesusta. Vahvistumme ylösnousemuksen antaman uuden elämän voimasta. Valkea sunnuntai toimii avaimena jokaisen sunnuntain pyhittämiseen. Ylistämme ylösnoussutta Herraamme. Elämme hänen voimastaan. Armosta autuaiksi tulleina, uskosta osallisina.
Kaikki, mikä on syntyisin Jumalasta,
voittaa maailman.
Kamerunissa lauloimme jokaisessa jumalanpalveluksessa uskon voimasta kertovan jakeen Roomalaiskirjeestä:
Minä en häpeä evankeliumia,
sillä se on Jumalan voima
ja se tuo pelastuksen kaikille,
jotka sen uskovat. Room. 1:16.
Sunnuntai 27.4.2025
1. sunnuntai pääsiäisestä (Quasimodogeniti)
Ylösnousseen todistajia
Jumalan kansa tuo rohkeasti esille Jumalan voiman. Jeesus on ylösnoussut. Hänen elämänsä on meidän elämämme. Hänen ylösnousemuksensa antaa meillekin ylösnousemuksen. Siirrymmepä ajasta ikuisuuteen varhain tai myöhään, sama sointu kaikuu kaikkialla.
Evankeliumi on Jumalan voima. Tähän voimaan uskomme tarttuu. Riemuiten ylistämme uskomme lahjaa, Jumalan hyvyyden rajatonta suuruutta, kuoleman valtojen väistymistä, uuden elämän koittoa, ikuisuuden ylivoimaa ajallisuuden yli, Jumalan täyttä kunniaa ja ylistystä.
Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän,
ja tämä elämä on hänen Pojassaan.
Jolla on Poika, sillä on elämä.
Toinen lukukappale eli epistola: 1. Joh. 5:4–12
Ensimmäisestä Johanneksen kirjeestä, luvusta 5
Kaikki, mikä on syntyisin Jumalasta,
voittaa maailman.
Ja tämä on se voitto,
tämä on maailman voittanut:
meidän uskomme.
Kuka sitten voittaa maailman, ellei se,
joka uskoo, että Jeesus on Jumalan Poika?
Hän, Jeesus Kristus,
on tullut veden ja veren kautta – ei ainoastaan veden, vaan veden ja veren.
Ja Henki on todistaja, sillä Henki on totuus.
Todistajia on näin kolme:
Henki, vesi ja veri,
ja nämä kolme todistavat yhtäpitävästi.
Hyväksymmehän me ihmistenkin todistuksen,
ja Jumalan todistus on paljon painavampi.
Tämä on Jumalan todistus:
hän on todistanut Pojastaan.
Jokaisella, joka uskoo Jumalan Poikaan,
on tämä todistus sisimmässään.
Mutta jokainen, joka ei Jumalan todistusta usko,
tekee hänestä valehtelijan,
hän kun ei usko itse Jumalaa.
Ja tämä on se todistus:
Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän,
ja tämä elämä on hänen Pojassaan.
Jolla on Poika, sillä on elämä.
Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää.
Saamme Kristuksen kohdata joka aamu ja päivä siellä missä hän on luvannut olla .Saamme hengittää hänessä Raamatun sanassa ja rukouksissa ja olla siellä missä hän tahtoo meidän olevan hänen palveltavanaan , Jumalanpalveluksessa ,Herran pyhässä ehtoollisessa , uskovien yhteydessä . On surullista että katseemme kiinnittyy usein ihmisiin ja ennakkoluuloisesti katsomme syntiin , mutta meidän tulisi etsiä Jumalan vanhurskautta joka on yhtä riemullista kuin Filippuksella ;
Filippus tapasi Natanaelin ja sanoi hänelle: ”Me olemme löytäneet sen, josta Mooses laissa ja profeetat ovat kirjoittaneet, Jeesuksen, Joosefin pojan, Nasaretista”. Natanael sanoi hänelle: ”Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää?” Filippus sanoi hänelle: ”Tule ja katso”. Evankeliumi tahtoo Kristuksessa tulla elämäämme ilona ja avata meidän sydämen näkemään sen rakkauden kaiken syntisyytemme ja rikkinäisyyden keskellä . Seurakunta on maan päällä harvinainen paikka koska siellä on täysin erilainen hallintomuoto , koska siellä seurakunnan pää hallitsee rakkaudella ja sen jäsenet ovat syntisiä mutta tahtovat olla alamaisia Kristukselle koska hän on niin hyvä . Evankeliumi , lahjavanhurkaus avaa käsittämään meidän osamme joka on käsittämätön Jumalan ansaitsematon armo minun osakseni ja saamme armahdettuina syntisinä tuntea iloa rauhaa ja vapautta . Kun uskomme että Jumala kuulee rukouksemme ja luotamme hänen johdatukseen niin silloin tulee rukoillen etsiä sitä vanhurkautta sieltä mistä voimme löytää hänet . Ei ihmistä ole tarkoitettu viettämään yksityistä kristillisyyttä , ei raamatussa ole sellaista opetusta . Se yhteys ei ole tunkeilevaa , eikä pelottavaa , ei vertailevaa ei ilmoittautumista , eikä miettimistä sitoutumista vaan ensisijaisesti omistamista Kristuksen rikkauksia ja hänen tekoihinsa turvautumista ja luottamusta että viimeisenä päivänä hän on herättävä minut ja antava iankaikkisen elämän .
Ihmiset olemme pelokkaita ja kun saisimme rakkauteen kääriä Filippuksen sanat kutsuvana ; tule ja katso . Olen nähnyt ihmisiä jotka ovat sanoneet seurakuntaan tullessa että ovat niin syntisiä että en meinannut uskaltaa tulla ja on vaikka millaisia ajatuksia ihmisillä omine ajatuksineen . Ei onneksi Suomen kristillisyys ole niin pimeää etteikö evankeliumia vielä kuule että rukoillen varmasti löytää ja se on varma että ns kohtalotovereita löytyy ja parhaimmillaan löytyy iso joukko veljiä ja siskoja lahjaksi kulkemaan rinnalla elämän matkaa.
Syntisen ihmisen kilvoittelu arjessa täytyy myös lähteä Kristuksen sovitustyöstä käsin ja pitää syntiä ikäänkuin tahrana vaatteissa ja pyrkiä se pois pyyhkimään . Synnilliset ajatukset on paras vangita Kristukseen kiitoksen kanssa ja kääntää katseet häneen eikä lähteä ”palaveriin ” oman syntisen luontonsa ja sielunvihollisen kanssa , joka tahtoo että viivymme synnin edessä . Olen tullut siihen tulokseen että kiitos on parasta meille ja myrkkyä pahalle ihmisen joutuessa kiusauksiin joihin me niin helposti joudumme ja myös lankeamme monin tavoin niihin. Siksi jokapäiväisessä synnitunnuksessa vaikka Isä meidän rukouksin sanoin on tarpeellinen , mutta Jumalan sanaa ja seurakuntayhteyttä sielumme tarvitsee.
Timo
Kiitos suurenmoisesta tekstistäsi
Matias Roto tuot todisteluasi VT.n puolelta, huomaatko mikä siellä oli tilanne eli Israel oli Jumalan oma kansa ja sen kautta Jumala näytti voimansa, kun Jumala vapautti kansansa Egyptin orjuudesta ja johdatti luvattuun maahan jonka antoi kansalleen.
Onko nyt evankeliumin aikaan enää tätä koko kansan johdatusta eli onko Jumalalla näkyvää omaa kansaa jota Hän voimallaan johdattaisi???
Kun Jeesus tuli kutsumaan juutalaisia parannukseen eli palaamaan takaisin Jumalan tahdon mukaiseen elämään niin eivät juutalaiset ottaneet Häntä vastaan vaan lopulta ristiinnaulitsivat Hänet.
Kuinka siis pääsee Jumalan valtakuntaan, mennäänkö sinne jonkun porukan mukana vai onko jokaisella ihmisellä oma Tie?
”Kuinka pääsee Jumalan valtakuntaan? Mennäänkö sinne jonkun porukan mukana vai onko jokaisella ihmisellä oma Tie?” Nämä eivät ole ainoat vaihtoehdot. Kumpikaan ei ole se oikea. Jeesus on Tie, jota hänen seuraajansa kulkevat yhdessä. Hän on lauman Paimen, ei kenenkään ’yksilövalmentaja’.
Ari
Ota KOKO RAAMATTU tosissasi.
Vanha testamentti oli Jeesuksen Raamattu
Vanha testamentti oli opetuslasten Raamattu
Vanha testamentti oli Paavalin ja hänen seuralaistensa Raamattu
ja
Vanha testamentti oli ensimmäisten kirkkoisienkin Raamattu. Esimerkiksi yhdessä kirjassaan toisen vuosisadan jälkipuoliskolla Lyonin piispa Irenaeus kirjoitti yhden kirjan, missä suurin osa sivua oli sitaatteja Vanhasta testamentista ja niiden välissä muutama rivi hänen omaa selostustaan, mitä tämä merkitsi Kristus -uskolle.
Edelleen ota huomioon, että JEESUS
– taisteli Pirua vastaan 5. Mooseksen kirjan sitaattien avulla
– kertoi ylösnousemuksestaan Tooraan eli Mooseksen kirjoihin, Nevi’imiin eli Profeettoihin ja Ketuvimiin eli Kirjoituksiin (Psalmeihin) vetoamalla.
– ja huomattavasti sinun taitojasi enemmän teologista ymmärrystä vaativiin puheen aiheiden tutkimisiin tultaessa huomataan, että Jeesus puhui lähes jokaisessa puheessaan nimenomaan VANHAA TESTAMENTTIA uusin sanoin ja uuteen tilanteeseen soveltaen.
Ja esimerkiksi Ilmestyskirja on kauttaaltaan nimenomaan Vanhan testamentin tekstejä omin sanoin ja omin kielikuvin eli uudella tavalla ja avoimella kielenkäytöllä kirjoitettuna.
Joten koeta Ari ottaa koko Raamattu todesta.
Luepa, mitä Vanhan testamentin nuorimpaan osaan Kirjoituksiin eli Ketuvimiin kuuluvat Psalmit puhuvat totuudesta jo muinaisen ennen Jeesuksen aikaakin olleissa LITURGISISSA JUMALANPALVELUKSISSA, eli siis jokapäiväisissä säännöllisissä rukoushetkissä olipa henkilön ohjelma sitten kolme, viisi tai seitsemän kertaa päivässä vietetty liturginen hetkihartaus tai sitten sapattina pidetyssä LITURGISISSA JUMALANPALVELUKSISSA, joiden liturgiset kaavat ovat suoraa jatkumoa kirkon liturgiset sanajumalanpalvelukset ja messujen liturgiat.
Ja huomaapa Ari tämä
Juuri näiden LITURGIOIDEN mukaisissa jumalanpalveluksissa JEESUS SAARNASI juutalaiseksi rabbiksi vihittynä. (Ilman rabbiksi vihkimystä ei ollut lupa saarnata. Rabbiksi vihkimisen ikävaatimus oli 30 vuotta. Siksi Jeesuskin aloitti julkisen julistuksensa vasta tuon ikäisenä rabbin vihkimyksen saatuaan.)
Psalmit:
25:10 Kaikki Herran polut ovat armo ja totuus niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja todistuksensa.
61:8 Hallitkoon hän iankaikkisesti Jumalan kasvojen edessä; säädä armo ja totuus häntä varjelemaan.
85:11 Armo ja totuus tapaavat toisensa täällä, vanhurskaus ja rauha antavat suuta toisillensa,
89:15 Vanhurskaus ja oikeus on sinun valtaistuimesi perustus, armo ja totuus käy sinun kasvojesi edellä.
119:142 Sinun vanhurskautesi on iankaikkinen vanhurskaus, ja sinun lakisi on totuus.
119:160 Sinun sanasi on kokonansa totuus, ja kaikki sinun vanhurskautesi oikeudet pysyvät iankaikkisesti.
Martti
Kiitos erittäin hyvin asiayhteyteen sopivasta kommentistasi
Martti Pentti ymmärsitkö mitä tarkoitin ”porukalla” eli kun joku porukka liittää vauvat omaan porukkaansa ”automaattisesti” niin eikö silloin jos tämän porukan opetus on että siinä porukassa (ja vain siinä) pelastutaan, pelastuta juuri tuon porukan mukana??? Voiko tuollaisessa olla mitenkään kyse Jeesuksen seuraamisesta????
Ari
Kun puhumasi porukka jo on Kristuksen nimeen kastettu, niin silloin he jo ovat jäseniä Kristuksen ruumiissa. Kun he sitten kastavat lapsensa, niin sillä he haluavat että myös heidän lapsensa ovat jäseniä Kristuksen ruumissa. Kyseessä siis ei ole minkään ”pakkopullan” syöminen, vaan Jumalan valtakunnan eteenpäin vieminen ja huolenpito siitä, että myös heidän perheensä jäsenet pelastuvat.
Näin toteutuu se mitä Paavali ja Silas sanoivat vanginvartijalle mesonyktionin eli keskiyön liturgian laulamisen jälkeisessä keskustetussa: ”Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi”.
Apostolien teot 16:31.
Ari , Jumalan tahto on että kaikki pelastuisivat ihan pienistä vanhimpaan , Jumalan armo ja rakkaus on aina suurempi kuin ymmärrämme . Tarjottu rakkaus on Kristuksessa ja hänen armotekojensa varassa ja niihin turvaten . Perisynnin alaisia ovat kaikki ihmiset kuten raamattu sen todistaa ja kaikki tarvitsevat liittyä Jumalan pelastus- suunnitelmaan . Kahdesta syntisestä ihmisestä ei vaan synny synnitöntä mitenkään ja kuolema on siitä todiste myös . Puhut porukasta , lopulta on kysymys uskosta Kristukseen ja se voi näyttäytyä hajanaiselta se pelastuvien ”porukka” , kuitenkin Jumala pelastaa heidät jotka tunnustavat syntinsä ja tahtovat pelastuksen ottaa lahjana vastaan Kristuksen täytetyssä työssä . Ihminen on tarkoitettu olemaan siinä ”porukassa” eli seurakunnassa jossa on Kristuksen ruumis . Ei soolo kristillisyyttä opeteta Raamatussa . Älä katso ihmisiin kaikkialla on syntisiä ja vajavaisia ihmisiä , mutta missä Kristus on päänä ja julistuksessa niin rukoile , sinne Jumala tahtoo johdattaa . Ja varmasti hän johdattaa kun annat itsesi hänen johdattavaksi . Etsiminen kuuluu myös että voi vapaasti käydä eri seurakunnissa , mutta jätä ennakkoluuloille oma sijansa ajattelussa ettei ne ohjaa . Enemmän ts kannattaa rukoilla etten minä olisi esteenä sille työlle mitä Herra sinä tahdot minun elämässä tehdä , kuin johdatusta ja itse päättää mikä on oikea ja mikä väärä . Tieto ja viisaus on lopulta aina Jumalasta ja meillä kaikilla on siinä kasvunpaikka ja saamme myös huomata että omat käsitykset ei välttämättä ole Raamatun mukaisia vaikka ne olis meille niin tarjoiltu .
Timo
Kiitos hyvästä puheenvuorostasi tässä kommentissasi
Automaatti Ari !
Kristus on kaiken tehnyt puolestamme pelastuksen eteemme . Siksi Kristuksen käskystä ristikunta on kastanut pieniä lapsia alusta asti . Sen ei kannata hämätä vaikka aikuisia myös kastetaan , sillä kaikille tahdotaan tämä . Meidänkin kirkossa kaksi aikuista kastettiin viime viikolla ja näin on lähetyskentillä tehty aina ja myös perhekuntakasteet on aina olleet käytössä .
Gummerus Timo tuot tuolla että Jumalan tahto on että kaikki pelastuu, missä kohden tuo on, eikö Raamattu sano että Jumalan tahto on että kaikki tulevat PARANNUKSEEN.
2. Piet. 3:9
Ei Herra viivytä lupauksensa täyttämistä, niinkuin muutamat pitävät sitä viivyttelemisenä, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan, sillä hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen.
Nyt on siis porukka jonka ei tarvitse tehdä parannusta ja silti uskovat pelastuvansa????
Timo
Kiitos kommentistasi
Koko Raamatun ajan yhteiskunta oli kollektiivinen. Suvut ja perheet toimivat yhtenä joukkona. Näin myös kasteet toimitettiin perhekunnittain.
Myös Paavali kastoi PERHEKUNNITTAIN. Hän seurasi ikivanhaa juutalaista käytäntöä. Sama tapa oli käytössä jo aikoinaan paljon ennen Jeesuksen aikaa juutalaisilla, kun pakanaperheet kääntyivät juutalaisuuteen. Rabbi ei saanut antaa lupaa kenenkään kääntymisen eli siis kastamiseen elleivät talouden KAIKKI henkilöt kääntyneet samalla kertaa. KAIKKI = isäntäväki vauvasta vaariin, palvelusväki perheineen ja talon nurkissa asuneet kerjäläisetkin, KAIKKI SAMALLA KERTAA.
Otanpa esimerkin korinttolaisista Stefanaan perhekunnan:
1.Korinttolaiskirje:
1:16 Kastoinhan tosin Stefanaankin perhekunnan; sitten en tiedä, olenko ketään muuta kastanut.
16:15 Mutta minä kehoitan teitä, veljet: te tunnette Stefanaan perhekunnan ja tiedätte, että se on Akaian ensi hedelmä ja että HE (monikko) ovat antautuneet pyhien palvelukseen.
Matias Roto tuot ”kollektiivisä” uskoasi, mutta sille ei ole perusteita Raamatussa, kaikkien täytyy tehdä parannus ihan ite, ei ole muuta TIETÄ kuyin Jeesus ja Hänen sanansa ja Jeesus sanoo että kaikkien täytyy tehdä parannus!!!!!!!
Ari
Puheenvuorosi osoittaa, ettet vielä ole ymmärtänyt alkuunkaan Raamatun elämän oloja.
Panin hakukoneeseen tuon ajatuksesi, että jokaisen pitää tehdä parannus itse. Tulos oli: ”Hakuehdolla löytyi 0 jaetta.”
Ota huomioon, että Israelin kuningas Omrin aikana 884-873 eKr. kokonainen valtio käsitettiin hallitsijan huonekunnaksi. Niinpä Assyrian kuningas kutsui Israelin valtiota nimellä ”bit Humri” eli siis ”Omrin huone” eli siis Omrin perhekunta eli Omrin talous.
Samaa kokonaisen valtion käsittämistä yhdeksi perheeksi edustaa myös Raamattu. Kun panin hakukoneeseen hakusanaksi ”Israelin huone”, niin tulos oli: ”Hakuehdolla löytyi 18 jaetta.”
”On siis porukka, jonka ei tarvitse tehdä parannusta, ja silti uskoo pelastuvansa?” Tässä ilmenee taas se, miten ymmärrät parannuksen vain kerralla tapahtuvaksi muutokseksi syntisäkistä vanhurskaaksi pyhäksi. Et myönnä kristityn tarvetta rippiin: yhä uudelleen tapahtuvaan syntien tunnustamiseen ja niiden anteeksi saamiseen.
Martti
Kiitos hyvästä huomiostasi
Todellakin tarvitsemme jatkuvasti uudelleen ja uudelleen syntien anteeksiantoa aina siihen asti kunnes usko vaihtuu näkemiseksi ja toivo täyttymykseksi.
Ari joh 3:16 on Jumalan tahto . Matiakselle annoit kritiikkiä kolektiivisestä uskosta ! Yksin uskoa elävät ja herätysliikekristillisyydessä korostetaan henkilökohtaista uskoa , mutta Raamattu puhuu yhteisestä uskosta , yksi usko , yksi ruumis , yksi kaste . Kristuksen ruumis on yksi ja tulevat Kristuksessa yhdeksi ja ykseys on hänen ruumiin ja verensä kautta . Tottakai on jokaisella Jumalan antama usko , mutta se henkilökohtainen usko kertoo irtolaisuudesta ja seurakuntaruumiin näkyvästä pois olosta . Apostolien kirjeeet puhuvat seurakunnille ja pitäisi ajatella niitä niistä lähtökohdista vaikka voi ottaa monia asioita omaan elämään . Matias on selvittänyt sinulle Ari monia asioita perustellen Jumalan sanalla ja niihin saat varmasti luottaa koska ne on Jumalan puhetta meille eikä ihmisen puhetta Jumalasta
Timo
Kiitos kommentistasi
Pääsiäisviikon lauantaina eli valkoisena lauantaina aikoinaan vanhana aikana pääsiäistä vastaisena yönä kastetot riisuivat valkean kastepukunsa. Näistä äsken kastettujen albojen kantamisista on viikon nimitys ”valkea viikko” saanut alkunsa.
Lauantain nämä kastepuvut riisuttiin ja ylle puettiin tavanomainen viikonloppupuku.
Lauantai 26.4.2025
Pääsiäisen jälkeinen lauantai eli valkoinen lauantai eli latinaksi sabbatum in albis deponendis eli poisriisuttavien valkoisten vaatteiden lauantai.
Lukukappale on epistola: Ef. 5:8–14
Kirjeestä efesolaisille, luvusta 5
Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Pyrkikää saamaan selville, mikä on Herran mielen mukaista. Älkää osallistuko pimeyden töihin: ne eivät kanna hedelmää. Tuokaa ne päivänvaloon. Mitä sellaiset ihmiset salassa tekevät, on häpeällistä sanoakin, mutta kaikki tulee ilmi, kun valo sen paljastaa. Kaikki, mikä on paljastettu, on valossa. Sen vuoksi sanotaankin:
– Herää, sinä joka nukut,
ja nouse kuolleista,
niin Kristus on sinua valaiseva
Tässä lisätietoja päivän aiheesta ja teksteistä:
https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/lauantai-26-4-2025/
Katsokaa, kuinka suuria hän on teille tehnyt. 1. Sam. 12:24
Katso taaksepäin sitä tietä, jota Herra sinun Jumalasi on sinua johdattanut. Etkö huomaa, miten sen varrella on kymmenentuhatta naamioitua siunausta? Palauta mieleesi, miten hän lähetti avun juuri ratkaisevalla hetkellä, miten hän valitsi sinulle oikean tien itse valitsemasi väärän sijasta, miten hän raivasi tieltäsi sen vahingollisen, mihin sydämesi oli niin kiintynyt, miten hän antoi väsyneelle ja taistelevalle sielullesi hengähdysaikaa juuri kun se oli tarpeen. Niin, eikö Jeesus ole ollut vierelläsi silloinkin, kun et ole sitä tiennyt? Eikö loputon Rakkaus ole ympäröinyt sinua joka hetki iankaikkisilla käsivarsilla ja luonut synkimpäänkin pilveen armon kultaisen reunuksen? Katso kulkemaasi polkua ja näe hänen jalanjälkensä omiesi vierellä! Kiitä häntä niistä kaikista ja opi nojaamaan yksinkertaisemmin Jeesukseen.
F. Whitfield, Hiljaisiin hetkiin, Päivä, 1996.
Mika
Kiitos erittäin hyvistä Whitfieldin sanoista
On ihanaa että jaat meille rikkaista kirjallisuuden lukeneisuuden aarteistasi
Joo Mikan lainaus on hyvä muistaa kuinka hyvä Herramme on ! Aamen !
Seurasimme TV:stä Paavi Franciscuksen hautajaiset. Kyseessä oli Ylen erikoislähetys.
Aikoinaan kun hänet vuonna 2013 valittiin paaviksi satuin juuri noihin aikoihin toimittamaan kastetoimitusta, missä käytin suomea, englantia ja espanjaa. Läsnä olleet argentiinalaiset olivat ylen onnellisia kun heidän arkkipiispansa oli juuri tullut valituksi paavin virkaan. Koko heidän olemuksensa kertoi valtavasta riemusta tämän johdosta.
Jumala siunatkoon hänen muistoaan ja antakoon yhä uusille ja uusille ihmisille eri puolilla maailmaa rohkeutta tulla mukaan yhteiseen maailmanlaajuiseen Kristuksen seuraajien joukkoon.
In ipsa fide Christus adest, Itse uskossa Kristus on läsnä.
Efesolaiskirje:
3:17 ja Kristuksen asua uskon kautta teidän sydämissänne,
Apostolien teot:
15:8 Ja Jumala, sydänten tuntija, todisti heidän puolestansa, antaen heille Pyhän Hengen samoinkuin meillekin,
15:9 eikä tehnyt mitään erotusta meidän ja heidän kesken, sillä hän puhdisti heidän sydämensä uskolla.
Mika
Kiitos hyvistä kommenteistasi!
In Ipsa fide Christus adest -lauseesta tulee mieleeni työuransa Helsingin yliopiston ekumeniikan professorina päättäneen Tuomo Seppo Mannermaan (29. 9.1937 – 19.1.2015) paljon keskustelua herättänyt teos:
In ipsa fide Christus adest: Luterilaisen ja ortodoksisen kristinuskonkäsityksen leikkauspiste. (Missiologian ja ekumeniikan seuran julkaisuja 30) Helsinki: Missiologian ja ekumeniikan seura, 1979. ISBN 951-95205-5-4
Ajatukseen ––ei —- mitään erotusta meidän ja heidän kesken — liittyen.
Augsburgin tunnustus 25.6.1530 kertoo meidän luterilaisen kirkkomme ja katolisen kirkon välisten suhteiden periaatteellisen yhtä Kristuksessa -ajatuksen sanoin:
Sitten on myös tarkoituksena, että molempien osapuolten mielipiteet ja näkökannat tässä uskonasiassa tulisivat kuulluiksi, ymmärretyiksi ja punnituiksi keskinäisessä rakkaudessa, lempeydessä ja ystävyydessä, jotta näissä asioissa – — saataisiin aikaan yksinkertainen ja totuudellinen ratkaisu ja kristillinen sovinto, niin että meidän keskuudessamme tulevaisuudessa yksi ja sama, aito ja tosi uskonnon muoto saisi olla käytössä ja harjoituksessa. Toivomme on, että niin kuin me elämme ja taistelemme yhden ainoan Kristuksen alaisina, me voisimme myös elää yhdessä ja yksimielisinä yhdessä ainoassa kristillisessä kirkossa.
Olen muutamissa yhteyksissä pitänyt tilaisuuksia, joissa olemme käsitelleet luterilaisten ja katolisten välistä
Yhteistä julistusta vanhurskauttamisopista
Englanniksi The Joint Declaration on the Doctrine of Justification (JDDJ)
https://evl.fi/sanasto/yhteinen-julistus-vanhurskauttamisopista/
Johanneksen evankeliumi:
14:23 Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: ”Jos joku rakastaa minua, niin hän pitää minun sanani, ja minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen tykönsä ja jäämme hänen tykönsä asumaan.
Mika
Kiitos kommentistasi
Tuleepa mieleeni uskonpuhdistajamme kirja Kristityn vapaudesta, jonka hän julkaisi vuonna 1520.
Lutherin mukaan kristityn vapaus sisältää kaksi toisilleen vastakkaista näkökulmaa. Hän tiivisti sanomansa näin: ”Kristitty on kaikkien asioiden herra, vapaa kaikesta eikä kenenkään alamainen. Kristitty on kaikkien palvelija ja jokaisen alamainen.” Edellinen liittyy uskoon, jälkimmäinen rakkauteen. Kristitty on siis uskossa vapaa kaikesta, mutta rakkaudessa hän on velvollinen palvelemaan kaikkia.
Olen lukenut sen monella kielellä ja myös esitellyt sitä tai sen sisältöä useita kertoja. Ensimmäisen kerran syvällisempään tutkisteluun osallistuin professori Lauri Haikolan seminaarissa, missä menimme teosta läpi pala palalta sekä Lutherin kielenkäyttöön että teologiaan paneutuen.
Tässä Lapuan piispan Simo Peuran saarna missä hän esittelee teosta.
https://www.lapuanpiispa.fi/puheet/kristityn-vapaus-2/