Kotimaan etusivun kirjoitus 2/4/25, jossa käsitellään linjausta kummeista.
On hyvä, että tämä sakramentaaliseen kasteeseen liittyvä hengellis-henkinen asema perustuu ja toimii ilman oppia tai esimerkkiä Raamatusta. Artikkelissa on laaja luettelo kirkoista, joiden jäsenyys kelpuuttaa kummiksi.
Ongelmana pidän kuitenkin Valdolaisen- ja Metodistikirkon listaamista. Valdolaiset ovat siunanneet ja viimeisinä vuosina enenevästi kastaneet lapsensa seurakunnan edessä, mutta ehtolausekkeella ”tämä kaste ei vaikuta uskoontuloa/vanhurskautusta, koska hän on jo taivaaseenkelpoinen. Rukoilemme, että kun hän itse erottaa pahan hyvästä, niin hän vastaanottaisi Jeesuksen valmistaman lahjavanhurskautuksen.”
Myös metodistit tietävät mitä Raamatussa lukee. Etenkin viimeisinä vuosikymmeninä Suomessakin uskoontulleet Metodistiseurakunnissa, ovat pyytäneet tulla kastetuksi upottamalla. Ennen uskoontuloa kaste ei ole ”Se Yksi/sama Kaste” eli ei ole mikään kaste, eli halunilmaus julkisesti ketä on lähtenyt seuraamaan.
” Suomen helluntaiherätyksen ja Suomen Vapaakirkon kanssa käydyissä oppikeskusteluissa vuonna 2018 todettu: ”Voimme… yhdessä tunnustaa sellaisen kasteen, jonka kristillisen uskonsa tunnustanut, aiemmin kastamaton on saanut ja joka on toimitettu upotuskasteena Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.” ”
Tämän ilmoituksen yhteydessä on syytä mainita, että niin helluntaiherätys kuin Vapaakirkkokin sanoutuu irti perisyntiopista, mistä on tullut ydin tähän evlut sakramenttiin. Eli Jeesuksen ilmoituksen selkeys lapsen asemasta ajassa ja ikuisuudessa jää tulkkaamatta: Matt.19:14 ”Sillä senkaltaisten on taivasten valtakunta”.
Kummiksikelpuutettujen luettelo on pitkä, mutta se ei edusta taivaskelpoisuutta. Kelpuutetuilla on oppeja, Kirjoitusen kieroonvääntämistä, jotka jopa, vain kaksisanaisessa lausumassaan kieltävät toisen sanan merkityksen, kuten, ”Sidottu Ratkaisuvalta”.
On kirkkoja, jotka kysyvät itseltään ja yleisesti, että onko pelastusta kirkon ulkopuolella. Vastaukset ovat joko yksiselitteisesti ei, tai että toivoa on, vaikka ”valon” määrä olisi vähäinenkin, mutta reunaehto, esimerkiksi Roomalaiskatolisella kirkolla (RKK) on, että vähäinenkin ”nyökkäys riittää, kunhan ei vastusta RKK:n opinmuodon autuuttavaa merkitystä.
Olemuksellani en tarkoittanut tätä hajoavaa kehoani, vaan syntistä ja monella tavalla sisäisesti rikkinäistä olemustani.
Nyt saa sellaisen käsityksen että kirkkokunnat jotka kastavat myös pieniä lapsia niin ovat harhaoppisia ? Ei voi muuhun päätyä kun lukee viestejä ja myös että ”uskossa sulautuu” ei ole tapahtunut meidän kohdalla jotka pidämme lapsikastetta Jumalan liittona ja hänen tekona ja hänen käskystä suoritettu.
Timo,
Totuudenmuuttelu on ”taitolaji”. Tällä viittaan ”… kirkkokunnat jotka kastavat myös pieniä lapsia ..” lausumaasi. Sakramentalistiset kirkkokunnat kastavat käytännössä VAIN lapsia. Jumala on ilmoittanut liittoutumisensa omalta puoleltaan, eikä sitä muuta. Joh. 3:16 kohdan ehtomuoto ”.. hukkuisi vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä”. Jos otat selvää kreikan subjunktiivi-moodista niin se jo kertoo, että iankaikkinen elämä on niille, jotka uskovat. Tätä tarjottua uskoa harvat ottavat vastaan ja moni luopuu siitä. Jumala haluaa ”vertaistaan” seuraa ikuisuuteen ja tarjoaa sitä kaikille.
Lapsikasteseen tai yleensä kasteeseen ei edes viitata, kun pelastusta/uskoa tarjotaan. Augustinus perusti lapsikasteen lähinnä kirkkopoliittisista syistä, eikä se ole estänyt uskoontuloa eikä uskovien kastetta.
No tradiotio on selvä , mutta kyllä raamatullisen kasteen kirkot ovat kastaneet eri- ikäisiä ihmisiä aina , alkuseurakunnasta tähän päivään asti . Perhekuntakasteet olivat yleisiä alkuseurakunnan aikana .Lähetyskentillä kastetaan eri ikäisiä . Ehtoolinen annettiin lapsille myös alkuseurakunnasta lähtien . Se on uuden liiton aikana niin selvä asia kun heillä oli ymmärrys Jumalan liitoista ja ympärileikkaus on vanhan liiton merkki . Kuurot , mykät on myös kastettu ja vaikka ovat vuodepotilaina syntynyt niin Jumalan armo on tarkoitettu heille samanlailla eikä sotkea ihmisen tekoa jotain meidän kuuliaisuutta . Kasteen jälkeen tulee opetus ja siinä ihminen opetetaan uskossa kuuliaseksi ja sekin on Jumalan sanan vaikutusta .
Timo,
Vähän sitä sun tätä, muttei mitään raamatullista.
Se kyllä sopii, kun perustelu on ”kirkkomme opettaa”. Alkueurakuntien aikaiset ohjeet on samat tänäänkin ja ne on säilynyt Raamatussa sellaisenaan. Niillä ei kuitenkaan ole merkitystä, jos Raamattua ei lue eikä sulautumis-ohje, Hebr. 4:2 koske muuta kuin Kirjoitusten sulautumista. Kirjoitusten ulkopuoliset asiat kuuluvat ulkopuolisille, siis Seurakunnan ulkopuolelle. Niitä kyllä hyväillään uskovienkin yhteydestä käsin, mutta vierasta tulta ei voi ”helmassa” kantaa eikä tuoda Seurakuntaan.
Kummilaitos on kuitenkin lapsikasteen voimaannuttama ja kuuluu siihen opinmuotoon.
Lapsikasteopetuksesi on sen verran harhailua, mitä yhteiseen uskoon tulee, joten tällä erää riittää.