Kilvoittelu kristikunnassa

Ordodoksien mukaan:

Kilvoitus on pyrkimystä kristillisten arvojen ja opetuksien noudattamiseen pyrkimistä omassa elämässään. Sana on synonyymi sanalle askeesi, jolla tarkoitetaan ehkä hieman tarkempaa ja järjestelmällisempää kilvoittelun harjoittamista. Kilvoittelua harjoitetaan yleensä luostareissa, mutta se on mahdollista toki muuallakin.

Tosin asketismia voi harjoitttaa myös kotona (ns. kotiasketismi), jolloin ihminen saattaa elää yksinäistä, eristäytynyttä elämäänsä erilaisin tavoin.

Katolilaisuuden mukaan : 

Katolisessa teologiassa kilvoittelu (ascetismi) tarkoittaa elämää, jossa pyritään kristillisen uskon mukaiseen täydellisyyteen ja Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Se sisältää itsekurin, itsensä kieltämisen ja Jumalalle omistautumisen eri muotoja. Kilvoittelu ei ole pelkästään yksilöllinen pyrkimys, vaan se liittyy myös seurakunnan ja yhteisön elämään.

Vapaat suunnat :

Oppiperusta ei ole kirjattu yhtenäisesti . Vapaakirkossa teologia ei ole tärkeää vaan seurakuntaelämä . Helluntailiikkeessä on murros uusien teologien kautta ja muutos on selvä vanhempaan polveen . Yksi päälinja ajattelu oli ennen että kilvoittelu ”ahtaasta portista ” miellettiin uskoontuloon kilvoitteluksi  . Nyt suunta mielestäni pietistiseen suuntaan , koska armonvälineet ei ole tärkeitä ja syntikäsitys erilainen  .  Emil Anton antaa positiivisen arvion helluntaiopin 4-osaisesta julkaisusta 

https://hapatusta.net/2024/09/09/suomen-helluntailiikkeen-opetuksia-1-4

Luterilaisuuden mukaan : Suurin kilvoittelu on elävässä uskossa olevalla uskovalla jatkuva taistelu lihan ja hengen välillä . Pyhä Henki vaikuttaa kristityssä taistelua syntiä vastaan ja lohduttaa anteeksiantamuksella ja armonlupauksilla . Pyhä Henki tekee työnsä siksi tarvitsemme säännöllisesti messua , jossa Jumala hyvyydessään palvelee meitä sanallaan ja armonvälineillä ja saamme elämän leipää ja pitää meidät uskontiellä .  Kristillinen kilvoittelu on syntiä vastaan omassa elämässä ja lepäämistä Jumalan armossa . 

Kilvoittelusta :

1 Tim 2 :1 Vahvistu siis, poikani siinä armossa joka on Jeesuksessa Kristuksessa .

1 Piet 2 

Pankaa siis pois kaikki pahuus ja kaikki vilppi ja ulkokultaisuus ja kateus ja kaikki panettelu, ja halatkaa niinkuin vastasyntyneet lapset sanan väärentämätöntä maitoa, että te sen kautta kasvaisitte pelastukseen, jos ”olette maistaneet, että Herra on hyvä”.

Ja tulkaa hänen tykönsä, elävän kiven tykö, jonka ihmiset tosin ovat hyljänneet, mutta joka Jumalan edessä on valittu, kallis, ja rakentukaa itsekin elävinä kivinä hengelliseksi huoneeksi, pyhäksi papistoksi, uhraamaan hengellisiä uhreja, jotka Jeesuksen Kristuksen kautta ovat Jumalalle mieluisia. 

Kilvoittelun erilaiset painotukset ja käsitykset mielestäni liittyy vahvasti jokaisen kirkon tai suunnan syntikäsitykseen . Luterilaisuudessa on selvästi kaksi voimaa hyvä ja paha eikä ole jotain välimallia . Kun syntisyys asuvaisena kielletään niin pahan voima laitetaan välillä jopa inhimillisiin sairauksiin . Luterilaisuudessa uskotaan hyvän tulevan vain Kristukselta , kuten varmaan muissakin mutta siksi tarvitsemme syntisinä jatkuvasti Jumalan sanan hoitoa , armoa ja anteeksiantamusta . Seurakunnan kokouksia väliinjättävät eivät kaipaa ja aktiivit kaipaavat eli toisin sanoen ne syntiset tarvitsevat Jeesusta mutta paremmin ”pärjäävät ” voivat jättää pois seurakuntakokoukset ( hebr . kirjeessä varoitus) . Kirkossakävijöiden määrää voi tarkastella myös tätä kautta vaikka siihen vaikuttaa tietysti koettu kokemus siellä . Esimerkkinä vaikka pieni äksyily ja moittiminen toista kohtaan on luterilaisuuden mukaan – ”terveisiä helvetistä ” ilman selityksiä . 

Toivon asiallista keskustelua vaikka oman kirkkokunnan osalta ja nämä lainaukset on otettu kirkon omilta sivuilta , paitsi vapaista suunnista en löytänyt , kuin puheita joita pari kuuntelin . Kilvoittelusta löytyy tietysti raamatun kohtia enemmänkin . 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

59 KOMMENTIT

  1. Timo kirjoittaa; ” Mitä enemmän yritämme parantaa itseämme omin voimin sitä enemmän laki orjuuttaa .”

    Tästä aloitit, ja sitten päädyit fariseukseen. Farisealainen liike oli paljon enemmän kuin itsensä pitämistä muita parempana tai kävelynä lähimmäisen ohi. Tuollainen kuuluu enemmänkin yleiseen ihmisen tilaan, jota kristityt pyrkivät vastustamaan. Ja ihan tavallisetkin ihmiset haluavat kunnioittaa lähimmäistään. Farisealainen liike taas oli uskonnollinen eräs juutalaisista liikkeistä.

    Edelleen jää ilmaan mitä tarkoitat Timo kirjoittaa; ” Mitä enemmän yritämme parantaa itseämme omin voimin sitä enemmän laki orjuuttaa .” Kristitty yrittää todella tulla paremmaksi, Jumalan armon avulla.

    Mutta, Timo mikä on se tila, asiat, millä kristitty yrittää omin voimin parantaa itseään. Millä esim ortodoksi kristitty yrittää omin voimin parantaa itseään. Kerro meille, ihan konkreettisesti.

  2. Joo siinä olet oikeassa että farisealaisuus on juutalainen liike ja olivat oppineita ja sorruin ykeiskielessä yleistykseen . Eikö esimerkit ole konkreettisia ja koske kaikkia ihmisiä joihin me sorrumme . Parempi sana fariseuksen tilalle on tietysti omavanhurskas tai tekopyhä . Ei kai tämä joka on ihmisyydessä ole jonkun kirkkokunnan sisällä . Vaikka tietysti siellä missä perisyntisyys kielletään niin kasvaa herkemmin tekopyhyys . Kai jokainen kristitty käy sen tien että ajattelee itsestään enemmän kuin sopii mutta Jumalan koulussa me vähenemme ja näin täytyy olla että hän saa kasvaa . Muistat varmaan fariseuksen ja publikaanin rukoukset temppelissä ? Ei kai tämä ole vierasta ajattelua mitä oppinut fariseus rukoili . Myös ihminen käyttäytyy luonnostaan niin että kun koemme syntisyyttä niin ajattelemme että nyt täytyy rukoilla ja lukea raamattua enemmän ja tämä on lakihenkisyyttå ja kuuluu omaan yrittämiseen , ansaitakseen Jumalan suosion . Missä on paljon synnintunnustamista siellä armoa ja vähän omavanhurskautta

  3. Sami yksi esimerkki : jos minä pidän itseäni hurskaampana kuin sinua se on minun omavanhurskautta . Tämä on Lutherin ja raamatusta nouseva ajatus samanlailla kuten sidottu ratkaisuvalta . Me voimme päättää ja myös määritellä monia asioita mutta ulkopuolisia asioita emme , koska Jumalan armoa ja vanhurskautta emme voi ottaa eikä saavuttaa itse . Vapaa tahto pyrkii aina ottamaan ansioita itselleen ja se on mielestäni itsessään omavanhurskautta . Vaikka pelastuksessa olis promille ihmisestä niin se nousee ratkaisevaksi ja armo ei opissa täysi armo vaikka armosta jokainen pelastuu kuka pelastuu

  4. Sami kirjoitat ; Mutta, Timo mikä on se tila, asiat,
    Ei voi olla vierasta syntiselle ihmiselle !!!! Eikö se tila ole luonnostaan itsekkäässä luonnossa ja se on aina koulua , Jumalan koulua Jumalan armoa että näämme sen että olemme itse kykenemättömiä parantamaan omaa elämäämme . Ei kai kristitty ole ollenkaan jos väittää ettei ole yrittänyt parannella ja elää siinä tilassa että olis hyvä

Timo Gummerus
Timo Gummerus
Armahdettu syntinen , luterilainen