Askola: Kuukauppi kieltäytyi keskustelemasta


Askola irja työpöytä420

Irja Askolan piispanvihkimyksestä vuonna 2010 kieltäytynyt Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi tapasi piispa Askolan sunnuntaina kirkkotilaisuudessa Helsingissä. Kuukauppi oli ajatellut keskustelevansa Askolan kanssa homoseksuaalien vihkimisestä papiksi. Keskustelua ei kuitenkaan syntynyt.

Kotimaa24
uutisoi perjantaina, että Kuukauppi osallistuu Askolan kanssa yhdessä sunnuntaina Helsingin Mikaelinkirkossa Iloiseen kansanopetuksen juhlaan. Tilaisuus juhlisti Inkerinmaalla 150 vuotta sitten Kolppanan seminaarissa alkanutta suomenkielisten opettajien koulutusta. Kuukauppi pohti Kotimaa24:lle, että hän kysyisi Askolalta, miksi tämä on vihkinyt homoseksuaalin papiksi. Se on Kuukaupin mielestä provokaatio.

Askola kertoo, että hän ja Kuukauppi tervehtivät alkuun sunnuntaina kirkossa. Tämän jälkeen hän odotti, että Kuukauppi tulisi myöhemmin keskustelemaan, koska asiasta oli Kotimaa24:n uutisessakin mainittu. Kun Kuukauppi ei tullut, Askola sanoo menneensä itse Kuukaupin luokse, joka kuitenkin Askolan mukaan kieltäytyi keskustelusta.

– Sanoin hänelle, että olen käytettävissä myöhemminkin avoimeen keskusteluun, Askola toteaa Kotimaa24:lle puhelimessa.

Askola kertoo alun perin ymmärtäneensä Suomen Inkeri-liiton kautta, että juuri Kuukauppi olisi kutsunut häntä ja ollut halukas tapaamaan. Sen vuoksi syvästi ilahtunut Askola oli rukannut aikataulujaan, jotta pääsi kirkkotilaisuuteen paikalle. Kuukauppi kuitenkin kiisti perjantaina Kotimaa24:ssä olleensa Askolan kutsun takana.

”Sävellaji olikin muuttunut”

Askola oli alun alkaen odottanut sunnuntaiselta kirkkotilaisuudelta paljon.

– Olin toivonut lämmintä kohtaamista. Ajattelin, että se oli iloinen ilmastomuutos, kun sain kutsun tilaisuuteen. Sitten sävelläji olikin muuttunut.

– Koen tämän kauhean surullisena, mutta en halua tästä tehdä isompaa asiaa kuin se on, Askola jatkaa.

Hän kertoo yhä toivovansa, että seuraa uusi näytös, jossa hän ja Kuukauppi voivat lämpimästi keskustella toinen toistaan kunnioittaen.

Aarre Kuukauppi sanoo maanantaina, että kirkossa tilanne tai ilmapiiri ei ollut keskustelulle hyvä.

– Siellä oli paljon inkeriläisiä, joiden kanssa sain jutella. Ihmiset tulivat kyselemään. Ei ollut rauhaa keskustella, hän sanoo.

Tässä ei ole kuitenkaan kaikki. Kuukaupin mielestä hänen ja Askolan keskustelut voivat alkaa Askolan neuvoteltua Helsingin seurakuntayhtymän kanssa.

– Minä luulen, että ensin hän neuvottelee Helsingin seurakuntayhtymän kanssa, että he poistavat kaikki kiellot ja sen jälkeen voi keskustella. Ei me lähdetä keskustelemaan tällaisen painostuksen alla, Kuukauppi toteaa viitaten kiellolla Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston taannoiseen päätökseen.

Kirkkoneuvosto päätti toukokuussa hylätä Inkerin kirkon 25 000 euron avustushakemus Kazanin kirkon rakentamiseen. Perusteena kirkkoneuvostolla oli Inkerin kirkon kielteinen näkemys naisten pappeuteen sekä seksuaalivähemmistöihin.

Kuukauppi: Toistaiseksi ei aktiivista yhteydenottoa

Kuukauppi lisää, että Mikkelin piispa Seppo Häkkinen kirjoitti asiasta Helsingin yhteiselle kirkkoneuvostolle kirjeen. Siinä Häkkinen katsoi, että päätös hylätä avustushakemus tehtiin perusteilla, jotka ovat vastoin Suomen ja Inkerin kirkon välistä yhteistyöasiakirjaa.

Käytännössä Askolalla ei ole mahdollisuutta päättää asiasta, jossa päätöksen tekee Helsingin seurakuntien luottamuselin.

– Mutta Irja Askola oli hyvin hiljaa. Hiljaa tarkoittaa, että hän oli myötämielinen (yhteisen kirkkoneuvoston päätökselle), Kuukauppi sanoo.

Askola toteaa, että kun seurakunnan luottamuselin ”asiallisesti ja pykäliä noudattaen” tekee päätöksen, joka kuuluu sen toimivaltaan, hän kunnioittaa luottamushenkilöitten päätöstä.

– Keskustelu toki jatkuu. Hiippakuntamme kirkkoherrojen neuvottelupäivillä marraskuussa aiheena on lähetys, Askola lisää.

Aarre Kuukauppi, ovatko teidän ja Askolan välit poikki?

– Kyllä me jossain taas tavataan, mutta ei toistaiseksi ole aktiivista yhteydenottoa, Kuukauppi sanoo omasta puolestaan.

Edellinen artikkeliK ja k: Seurakunnat silottavat Helsingin tietä Reiluksi kaupungiksi
Seuraava artikkeliMiksi messu ei ole seurakunnan toiminnan keskus?

Ei näytettäviä viestejä