Askola: Inhimillisessä työpaikassa ei tarvitse salata haavoittuvuutta

Helsingin piispa Irja Askola puhui keskiviikkona SAK:n Hyvän työn mittarin julkistamistilaisuudessa työelämästä. Askolan mukaan ihmisillä on myös työyhteisöissään oikeus väsyä, vanhentua tai kokea työtehon laskua esimerkiksi surun tähden.

– Monen kokemuksen mukaan suomalainen työelämä on koventumassa. SAK:n Hyvän työn mittaristossa tämä ilmenee kokemuksena alituisesta kiireestä ja tehokkuusarvojen korostumisena, Askola sanoi. 

Hänen mukaansa Suomella ei ole varaa menettää työntekijöiden arkiviisautta.

– Suomalaiset ovat oikeudentuntoisia ja eettisesti valveutuneita. Siksi inhimillisen työpaikan oleellinen kulmakivi on kokemus reiluudesta, tasapuolisesta kohtelusta ja kohtuullisista vaatimuksista, onpa kyse johdon optioista tai työntekijän suorituspaineista ja tulostavoitteista. Minusta meillä ei ole varaa menettää suomalaisen työmiehen eikä työnaisen eettistä voimaa ja heidän arkiviisauttaan. Mutta ei myöskään pätkätyöläisten näkemyksiä eikä liioin nuoren sukupolven toivoa tai tuskaa. Viisautta on runsaasti tarjolla, kannattaa kysellä ja olla kuulolla siellä, missä tätä on tarjolla.

– Monet maatamme ja hyvinvointiamme kehittävät asiat ovat tulleet maahamme ulkomaalaisten kautta. Meillä on historiassamme kokemus vierasmaalaisten ja muualta tulleiden myönteisestä vaikutuksesta. Tätä myönteistä historiaa me jatkamme nyt työpaikoillamme, kun otamme työtovereiksi maahanmuuttajia, Askola sanoi.

– Huomaan miettiväni, voisimmeko hyödyntää suomalaisten Ruotsiin muuttaneiden osaamista tässä tilanteessa, jossa oma työelämämme kohtaa maahanmuuttajat? Olisivatko 60-luvun suomalainen Göteborgin telakkatyömies tai 50-luvun New Jerseyn kampaamoapulaisnainen heitä, joita juuri nyt tarvitsisimme asiantuntijoiksemme työpaikkojen monikulttuuristuessa. Kokemuksen tunnejälki usein todempi kuin teoria, hyödyllisempikin.

Edellinen artikkeliSS: Valamon luostariviskillä menekkiä
Seuraava artikkeliOppikeskustelut Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa poikki

Ei näytettäviä viestejä