Askel-logo

Roolina Jumalan ääni

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneesta Matti Turusesta piti lukion jälkeen tulla juristi. Sen sijaan hänestä tulikin kanttori, pedagogi ja oopperalaulaja. Heinäkuussa hän muuntuu Olavinlinnassa kiviseksi mieheksi, joka puhuttelee Jumalan äänellä moraalisääntöjä rikkovaa Don Giovannia. Turusen bassoääni on monille tuttu myös Radio Deistä ja sen Radiokirkkokuorosta sekä Gospelkirkkokuorosta.

Turunen ei ole hylännyt yhteiskunnallisia kysymyksiä muusikkonakaan. Hän on toiminut muun muassa Suomen kristillisessä rauhanliikkeessä. Myös uskontojen välisen ymmärryksen edistäminen on Turuselle tärkeää.

Musiikillista monikulttuurisuutta Turusen omassa elämässä edustaa Middle East Music Company, jonka peruskokoonpanossa on kaksi arabimuslimia, yksi juutalainen ja yksi kristitty.  – Ryhmämme rakentaa siltoja uskontojen välille musiikin kautta. Ohjelmistossa on niin Lähi-idän kuin suomalaistakin kansanmusiikkia keskiajalta lähtien.

Millainen on ollut Turusen tie kaikkiin elämänsä rooleihin? Mitä hän ajattelee kirkosta ja kehollisuudesta? Millaisia vastineita hän löytää nykyajasta Don Giovannille, tuolle piittaamattomalle, katumattomalle ja petolliselle antisankarille? Minkä varaan hän rakentaa perimmäisen toivonsa? Lue lisää Askel-lehden heinä-elokuun tuplanumerosta! Jutun kirjoitti Sirkku Nyström ja kuvasi Jukka Granström.

Näköislehti

N:o 7–8 / 2024