Askel-logo

Erja Morottaja – Kauniiden ja rohkeiden maailmasta asunnottomien ja saamelaisten puolustajaksi

1990-luvulla ”tähtitoimittaja” Erja Morottaja poseerasi Kauniit ja rohkeat- sarjan näyttelijöiden kanssa ja muovasi suomalaista viihdetarjontaa tv-kanavien ohjelmaostajana. Nyt hän puolustaa asunnottomien ja saamelaisten ihmisoikeuksia. Pohja elämälle syntyi Kaamasen kylässä Inarissa.

Törmätessään syrjintään Morottaja on nopeasti tulta ja tappuraa. Saamelaiskäräjälain uudistus käräytti viimeisetkin kärsivällisyyden rippeet. – Meillä kauhistellaan amerikkalaisten Trump-sirkusta ja väärän informaation levittämistä, mutta tervetuloa suomalaiseen realityyn, Erja puuskahtaa.

Saamelaiskäräjälain uudistuksella pyrittiin lisäämään saamelaisten itsemääräämisoikeutta. Kiistaa synnytti, kenellä on oikeus tulla merkityksi käräjien vaaliluetteloon ja saada päätösvaltaa. Syntyi uuslappalaisliikehdintää, joka ilmeni Erjan mukaan häikäilemättömänä hyväksikäyttönä. – Aiemmin saamelaisuutta halveksineet populistisuomalaiset julistautuivat saamelaisiksi pelätessään etuoikeutetun asemansa puolesta. Kehiteltiin uusia saamelaisryhmiä, viimeisimpänä niin sanotut metsäsaamelaiset. Ellei saamelaisilla ole oikeutta määritellä, ketkä ovat kansamme jäseniä, meiltä viedään paitsi kieli myös alkuperäiskansan identiteetti.

Miten saamelainen reppureissaaja päätyi julkkistoimittajaksi ja lopulta Vailla vakinaista asuntoa ry:n palvelukseen Helsinkiin? Lue lisää tammikuun Askel-lehdestä. Jutun kirjoitti Erja Saarinen ja kuvasi Jukka Granström.

Näköislehti

N:o 5 / 2024