Askel-logo

Baritoni Aarne Pelkonen: ”Olen joutunut taistelemaan paljon pääni sisällä”

Baritoni Aarne Pelkonen on kasvanut konsertteja syntinä pitäneestä uskovaisesta pojasta ooppera- ja konserttilavojen tähdeksi. Oman äänen, seksuaali-identiteetin ja uskon etsiminen on ollut pitkä prosessi. Vuonna 2019 Aarne Pelkonen rakastui mieheen. Tosiasian kohtaaminen ja läpikäyminen oli vaikeaa, vaikka lähipiiri hyväksyi tilanteen. Jyrkän uskonnollisen kasvatuksen juurruttama häpeä on teettänyt Pelkosella paljon psyykkistä työtä muutenkin, myös esiintymiseen liittyen. Vähitellen rooleihin heittäytyminen on tullut helpommaksi, ja Pelkonen uskaltaa olla myös ihmisenä enemmän sellainen kuin on.

– Olen huolissani etenkin nuorista, jotka joutuvat elämään uskonnollisissa yhteisöissä ahdistavien seksuaaliopetusten kanssa. Asiasta sietäisi keskustella kirkonkin piirissä, Aarne Pelkonen sanoo.

Lestadiolaisuudesta lähdettyään Aarne Pelkonen piti itseään hetken aikaa ateistina. – Nyt olen jotenkin nöyrtynyt sen edessä, että annan pyhyydelle ja Korkeammalle voimalle taas arvon. Ihmettelen tätä maailmaa, näen kaikkialla kauneutta ja värejä ja kuulen erilaisia ääniä. Katsoessani meren rannalla auringon laskua, puiden ja kasvien liikettä ja koko sitä luonnon näytelmää ajattelen, että tämä on paljon hienompi ohjelma kuin mitä televisiosta tulee.

Lue lisää Pelkosen elämästä, työstä, arvoista ja identiteetin etsinnästä helmikuun Askel-lehdestä. Jutun kirjoitti Janne Villa ja kuvasi Jukka Granström.

Näköislehti

N:o 2 / 2024