Askel-logo

4-vuotias Oiva Rantala: ”Näkkejä voi olla tuollaisessa järvessä montakin”

Viisi kilometriä Virtain keskustasta Ruoveden suuntaan sijaitsevat jylhät Torisevan rotkojärvet. Kun luontopolulla seikkaillaan 4-vuotiaan matkanjohtajan kanssa, löytyy reitin varrelta paitsi luonnon ihmeitä myös monenlaisia hurjia olentoja. – Näkkejä voi olla tuollaisessa järvessä montakin, Oiva arvioi.

Muutaman sata metriä Pirkan taivalta kuljettuaan retkikunta tajuaa lähteneensä väärään suuntaan. Onneksi Oiva löysi suuren kepin, koska sillä hetkellä, kun hän sai sen käteensä, hänestä tuli Mooses. – Minä olen Egyptin prinssi ja johdatan kansani pois, hän totesi.

Pian metsä-Mooses intoutuu lajihavainnoista: muurahaispesä heräilee, sitruunaperhonen lehahtaa lentoon ja komea, noin kahdeksansenttinen rupikonna pompahtelee aukiolla. Viidessä sekunnissa Mooses on Oiva taas. – Jukka! Jukka! Konnasta on saatava kuva.

Mutta kuinka käy, kun nuori seikkailija ilmoittaa, että häneltä on nyt patterit loppu?

Torisevan maisemat ovat innoittaneet taiteilijoilta, kirjailijoita ja maankiertäjiä jo 1800-luvulta lähtien. Lue lisää sekä edesmenneiden retkeilijöiden että tuoreen retkikunnan ajatuksia, kokemuksia ja oivalluksia kesäkuun Askel-lehdestä. Jutun kirjoitti Niilo Rantala ja kuvasi Jukka Granström.

Näköislehti

N:o 7–8 / 2024