Arvio: Luther sopii mainiosti sarjakuvahahmoksi

Reformaation merkkivuosi on luonteva hetki saada suomeksi sarjakuva Martti Lutherista. Sellaisia löytyy maailmalta useitakin.

Saksalaisen Moritz Stetterin
Luther on alun perin ilmestynyt jo vuonna 2013. Sitä voi pitää muodoltaan ja kerrontatavaltaan sarjakuvaromaanina. Stetter ei myöskään ole kirkollisen viestinnän asialla, vaan Luther kestää vertailun minkä tahansa taiteellisen sarjakuvatuotoksen kanssa.

Suomalaiseen laitokseen Stetter on tehnyt muutaman sivun selvityksen. Hän korostaa, että ei ole tehnyt kristillistä sarjakuvaa. Luther kertoo kirkosta, sitä ei ole tehty kirkolle. Itsensä Stetter määrittelee agnostikoksi, mutta koska kristinuskolla on ollut valtava vaikutus yhteiskuntaan, sen käsittelyä ei hänen mielestään pidä jättää ateisteille tai uskovaisille, sillä he ovat jäävejä.

Lutheria on ilo lukea, Se on moderni ja oivaltava, jouheva. Kuvat eivät noudattele kaavamaista sarjakuvakieltä, vaan liehuvat omintakeisina ja kiinnostavina. Kirjan Luther on epäilyjen riivaama munkkipolo, josta tulee mies, joka muutti maailman.

Saksassa tänä vuonna ilmestyneen Ulrike Albersin ja Johannes Sauren Luther-sarjakuvakirjan nimi muuten on ”Luther – munkki joka muutti maailman”. Sen ote ja kuvamaailma on Stetterin kirjaa ”lapsellisempi” ja humoristisempi.

Jos joku vielä epäilee, että sarjakuva ei ole toimiva keino kertoa isoista, arvokkaista ja vaikeista asioista, tarttukoon Lutheriin. Saksalainen reformaattori on kuin luotu sarjakuvahahmoksi.

Moritz Stetter: Luther. Suom. Marjukka Mäkelä. Teologinen asiantuntija Timo-Matti Haapiainen. Julkaistu yhteistyössä Goethe Institutin kanssa. Arktinen Banaani. 166 s.

Edellinen artikkeli”Tämä herättää monia kysymyksiä” – Vieläkö perussuomalaisten arvopohja on kristillissosiaalinen?
Seuraava artikkeliHS mielipide: Sadinmaa ei ole ainoa – muutkin ovat vihkineet sateenkaaripareja

Ei näytettäviä viestejä