Zimbabwen luterilaisen kirkon isoäidit tarttuivat aids-orpo-ongelmaan

Tänään vietetään kansainvälistä aids-päivää. Suomen Lähetysseuran tämänvuotisen joulukeräyksen kohteista yksi on Zimbabwen isoäitien aids-orpojen hyväksi tekemä työ.

Aids-orvoista 90 prosenttia elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Unicefin mukaan Zimbabwessa on suhteessa enemmän aids-orpoja kuin missään muussa maassa. Liki 900 000 zimbabwelaista lasta on menettänyt toisen tai molemmat vanhempansa aidsin takia.

Vutsananan kylän luterilaisen seurakunnan isoäidit alkoivat parikymmentä vuotta sitten huolehtia orvoksi jääneistä lapsista. Gwai Grandmothers’ Group -niminen hanke on tätä nykyä Lähetysseuran tukema.

Lähetysseura katsoo, että kirkoilla on uskonnollisina yhteisöinä ratkaiseva rooli hi-viruksen vastaisessa taistelussa. Afrikassa sairaala saattaa olla satojen kilometrien päässä, mutta kirkko löytyy joka kylästä. Tämä antaa kirkoille mahdollisuuden auttaa ihmisiä ja vaikuttaa asenneilmastoon ruohonjuuritasolla.

Vutsananan isoäitien työ on myös levinnyt muualle. Naapurikylissä jo 14 isoäitiryhmää huolehtii yli 500 lapsesta.

Naisryhmät vierailevat kodeissa, joissa lapset asuvat keskenään molempien vanhempien kuoltua, opettavat lapsia pesemään pyykkiä, puhdistamaan vettä ja parantamaan kodin hygieniaoloja. Myös lasten koulunkäyntiä tuetaan maksamalla koulumaksuja ja auttamalla läksyjen luvussa.